Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Τι συμβαίνει με την MIG;

http://www.sofokleous10.gr


Γράφει ο/η Φωτόπουλος Γιάννης
08.10.08

Θέλει την νέα ρευστότητα για εξαγορές ή μήπως ...

vgenopoulos.jpgΔεκατέσσερις μήνες μετά την εντυπωσιακή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ, η Marfin Investment Group παραμένει χιλιόμετρα μακριά από τη δέσμευσή της για απόδοση 20% στα κεφάλαια των μετόχων, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται 25% χαμηλότερα, παρά το ογκώδες πρόγραμμα στήριξης με αγορές ιδίων μετοχών, που κόστισε περίπου 500 εκατ. ευρώ!

Με αυτές τις επιδόσεις, που πιθανότατα δεν προκαλούν ρίγη ενθουσιασμού στους μετόχους του, ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος αποφάσισε να... εφεύρει εκ νέου τον όμιλό του και το δικό του επιχειρηματικό προφίλ, ζητώντας άλλα 5 δισ. ευρώ από μετόχους, σε καιρούς βαθύτατης διεθνούς κρίσης. Αυτή τη φορά, ο κ. Βγενόπουλος εμφανίζεται σαν εγγυητής της συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι επόμενος στόχος του θα είναι η Alpha Bank.

Η νέα «μεταμόρφωση» Βγενόπουλου και το τολμηρό του «χτύπημα» με τη νέα αύξηση κεφαλαίου θέτουν εκ των πραγμάτων σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας του στρατηγικού σχεδιασμού της MIG, δεδομένου ότι:

  • Η διαχείριση της MIG, που ισορροπεί κάπου ανάμεσα σε εισηγμένη εταιρεία private equity και σε εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών δεν πέτυχε τους αρχικούς φιλόδοξους στόχους που είχαν τεθεί πέρσι το καλοκαίρι, προσελκύοντας κεφάλαια 5 δισ. ευρώ στην αύξηση.

  • Το πρώτο εξάμηνο του 2008, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ο όμιλος απασχόλησε κεφάλαια συνολικού ύψους 4,825 δισ. ευρώ. Με τέτοια κεφάλαια, πέτυχε κέρδος μόνο 265,8 εκατ. ευρώ (μετά τους φόρους). Και αυτό παρότι το καθαρό κέρδος από την πώληση της συμμετοχής στον ΟΤΕ πλησίασε τα 200 εκατ. ευρώ. Έτσι, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του α' εξαμήνου ήταν μόλις 5,5%, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, που συμπίπτει με την κορύφωση της μεγάλης κρίσης στις αγορές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η εικόνα δεν βελτιωθεί θεαματικά, ώστε να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος για κέρδη 1 δισ. ευρώ.

  • Οι τοποθετήσεις των κεφαλαίων της MIG δεν έχουν πείσει για την αποδοτικότητά τους. Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί για την Vivartia (τρόφιμα) και την Attica (ακτοπλοΐα), τις δύο εταιρείες που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του ενοποιημένου ισολογισμού του ομίλου. Από αυτές τις δύο εταιρείες, το α' εξάμηνο ο όμιλος είχε κέρδη 6,526 εκατ. ευρώ, δηλαδή ζημιές 3,130 από την Vivartia και κέρδη 9,656 από την Attica. Αν είχε τοποθετήσει 2 δισ. ευρώ σε μια κοινή προθεσμιακή κατάθεση με μέσο επιτόκιο 4%, η MIG θα είχε κερδίσει γύρω στα 40 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα, δηλαδή περίπου 6 φορές περισσότερα! Παρότι όντως τα αποτελέσματα των δύο εταιρειών επηρεάζονται από εποχικότητα και παρότι η MIG όντως θα γλιτώσει από σημαντικά ποσά τόκων μετά την αποπληρωμή δανείων, θαύματα δεν θα πρέπει να αναμένονται ούτε στο δεύτερο εξάμηνο. Σαφώς καλύτερες ήταν οι αποδόσεις από την εκμετάλλευση ακινήτων, που πρόσφεραν πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τις επιχειρηματικές συμμετοχές της MIG, χωρίς όμως να αρκούν για να αλλάξει η συνολική εικόνα. Εξάλλου, μια εγγραφή απωλειών 276.408 στους λογαριασμούς ιδίων κεφαλαίων (αποθεματικά εύλογης αξίας) δείχνει ότι η MIG υπέστη αρκετά σοβαρές επιπτώσεις το πρώτο εξάμηνο από τη μείωση αξίας ορισμένων τοποθετήσεων.

  • Ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει πείσει ότι σε καιρούς κρίσης είναι ο ασφαλέστερος διαχειριστής. Όλοι θυμούνται ότι πριν από μερικά χρόνια, ο επενδυτικός (τότε) όμιλος της Marfin ανακοίνωνε με στόμφο ότι θα προχωρήσει σε νέες αγορές μετοχών, παρά τη μεγάλη κρίση στο Χρηματιστήριο. Οι συνέπειες αυτής της επιλογής είναι σε όλους γνωστές: μεγάλες απώλειες, αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις των εταιρειών του ομίλου και δημιουργία του νέου ομίλου της MIG, που «αναβαπτίσθηκε» σε κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

  • Ο κ. Βγενόπουλος δεν έχει πείσει ούτε στο ρόλο του «παίκτη» που θα προκαλέσει σημαντικές ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα. Η αρχική προσπάθεια για ενοποίηση πολλών μικρών τραπεζών δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα, ενώ σε γνωστά σε όλους «ναυάγια» κατέληξαν οι απόπειρές του να εξαγοράσει με επιθετικό τρόπο την Τράπεζα Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου για δημιουργήσει το μεγαλύτερο τραπεζικό συγκρότημα της ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα, η ίδια η MIG πούλησε όλες τις τραπεζικές της συμμετοχές και εμφανίζεται σήμερα ως αμιγώς επιχειρηματικός όμιλος, χωρίς τραπεζική θυγατρική. Τώρα, ο κ. Βγενόπουλος προσπαθεί να πείσει ότι με άλλα 5 δισ. ευρώ θα πετύχει ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, ενώ είχε αποτύχει στους συγκριτικά πιο εύκολους!

  • Καθόλου πειστικά δεν ηχεί στην αγορά η παρουσίαση των νέων στόχων Βγενόπουλου, που ερμηνεύθηκαν σαν «φωτογραφία» της Alpha Bank. Η διοίκηση της Alpha ήδη έχει τοποθετηθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο εξαγοράς από την Marfin στο παρελθόν, ενώ η τράπεζα δεν φαίνεται να βρίσκεται σε κάποιου είδους απεγνωσμένη αναζήτηση κεφαλαίων, λόγω οικονομικών προβλημάτων ή εξαιτίας της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι σε αναβάθμιση της σύστασης για την Alpha σε outperform προχώρησε πριν από λίγες ημέρες η KBW, τονίζοντας ότι η κερδοφορία του ιδρύματος αναμένεται να αποδειχθεί περισσότερο ανθεκτική από το μέσο όρο, υποστηριζόμενη από σχετικά καλύτερο οικονομικό και λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα, χαμηλότερο risk profile, μηδενική έκθεση σε «τοξικό ενεργητικό», ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση και διαχειρίσιμες χρηματοδοτικές ανάγκες. Απορίας άξιον, λοιπόν, είναι πώς ακριβώς σκοπεύει ο κ. Βγενόπουλος να δελεάσει τη διοίκηση της ιστορικής ιδιωτικής τράπεζας για να πετύχει μια φιλική συγχώνευση.

  • Αβεβαιότητα καλύπτει και τη μελλοντική μετοχική σύνθεση της MIG, μετά την ολοκλήρωση της νέας αύξησης, που θα γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση και με τη δέσμευση Βγενόπουλου ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα μπορέσουν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, εάν το επιθυμούν. Το Dubai Investment Group δεν έχει ανακοινώσει ως τώρα αν θα καλύψει το τμήμα της αύξησης που αναλογεί στη σημερινή συμμετοχή του, ενώ ορισμένες φήμες αναφέρουν ότι στην αύξηση θα μετάσχει ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Σαουίρις, αλλά και ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια.

  • Τέλος, αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση Βγενόπουλου να προσφέρει χωρίς discount (σε σχέση με την εσωτερική αξία) και αρκετά ακριβότερα από την τρέχουσα τιμή της MIG τις νέες μετοχές. Απορίας άξιον, λοιπόν, είναι ποιοι μέτοχοι θα δεσμεύσουν τεράστια ποσά σε μια αύξηση της MIG, την ώρα που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν κεφάλαια κολοσσοί όπως η Goldman Sachs ή η General Electric.

Δεν υπάρχουν σχόλια: