Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Η Ευρώπη σώζει την Wall St





hp_indu1.pngΞέφρενο ράλι κατέγραψαν οι μετοχές παγκοσμίως, με τον Standard & Poor's και τον Dow Jones στη Wall Street να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη στα χρονικά τους έπειτα απ' τη συμφωνία των κυβερνήσεων σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία να υποστηρίξουν τις τράπεζες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη στην ιστορία του, 9,9% και ο S&P 500 στη Wall Street κατέγραψε κέρδη άνω του 10% - τα μεγαλύτερα απ' τις 21 Οκτωβρίου 1987. Παράλληλα ο Dow Jones κερδίζοντας περίπου 950 μονάδες "εκτοξεύθηκε" στις 9.400. Και οι δύο είχαν χάσει 18% την προηγούμενη εβδομάδα. Όλοι οι κλάδοι στη Wall Street κατέγραφαν κέρδη άνω του 10%.
Στη Βρετανία ο FTSE 100 εκτινάχθηκε 8,3% με όχημα κυρίως τις μετοχές των εταιρειών πρώτων υλών, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων ενισχύθηκαν. Κέρδη ρεκόρ 11% για τον DAX στη Φρανκφούρτη και για τον CAC 40 στο Παρίσι. Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI World έκλεισε με κέρδη 6,9%.
Η μετοχή της Morgan Stanley εκτοξεύθηκε μέχρι και 80% έπειτα απ' την αλλαγή των όρων στη συμφωνία με τη Mitsubishi UFJ Financial Group που απομακρύνει το φόβο πτώχευσης. Νωρίτερα στην Ευρώπη οι μετοχές των UBS και ING Groep κέρδισαν πάνω από 12% πρωταγωνιστώντας στο ράλι του τραπεζικού κλάδου, έπειτα απ' τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα. Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Αυστρία δέσμευσαν ήδη 1,3 τρισ ευρώ γι αυτό το σκοπό.
Το ευρώ κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη έναντι του δολαρίου και του γιεν λόγω των εικασιών ότι η κοινή δράση των χωρών μελών της Ευρωζώνης θα αποτρέψει άλλες τραπεζικές καταρρεύσεις.
Στο ευνοϊκό κλίμα συνέβαλε επίσης η κίνηση της Fed να επιτρέψει στις μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο να προσφέρουν απεριόριστα δάνεια με δολάριο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Ως αποτέλεσμα τα επιτόκια στην αγορά χρήματος μειώθηκαν σήμερα.
Η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε κατά 4,45%, φθάνοντας τα 81,15 δολ. το βαρέλι στο Nymex.Αντίθετα απώλειες σημείωσε η τιμή του χρυσού κατά 2,27%, στα 839,50 δολ. η ουγγιά.

H Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi δήλωσε σήμερα ότι επιτροπές του Κογκρέσου θα ξεκινήσουν την προετοιμασία ενός νέου πακέτου μέτρων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας που θα περιλαμβάνει κονδύλια για τις υποδομές, έκτακτη βοήθεια προς τις πολιτείες, βοηθήματα για τους ανέργους αλλά και κουπόνια διατροφής για άτομα με χαμηλό εισόδημα, ωστόσο δεν διευκρίνισε το ύψος του πακέτου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ηγετών του Δημοκρατικού Κόμματος με πάνελ οικονομολόγων, η κα Pelosi, επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να εισέλθει σε "καθεστώς επιβίωσης" λόγω της υφιστάμενης χρηματοπιστωτικής κρίσης.
"Θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε μια σειρά συναντήσεων προκειμένου να προσδιορίσουμε το μέγεθος και τις λεπτομέρειες του πακέτου ανάκαμψης", συμπλήρωσε η ίδια.
Τέλος σημείωσε ότι το νέο πακέτο "ενδεχομένως να χρειαστεί να είναι μεγαλύτερο" από νομοσχέδιο συνολικού ύψους 60 δισ. δολ. που έλαβε τον περασμένο μήνα το "πράσινο φως" από την Βουλή των Αντιπροσώπων, ωστόσο δεν εγκρίθηκε από τη Γερουσία.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν σε μια σειρά μέτρων για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, που θα περιλαμβάνουν την διασφάλιση της ρευστότητας, τον δανεισμό με κρατικές εγγυήσεις, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων, την εξυγίανση της διοίκησης και της λειτουργίας των τραπεζών και τον εκσυγχρονισμό των λογιστικών προτύπων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να παρέχουν κρατικές εγγυήσεις για τον διατραπεζικό δανεισμό στην Ευρώπη και να διοχετεύσουν κρατικά κονδύλια ώστε να αποτραπούν νέες καταρρεύσεις μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, σε μία συντονισμένη προσπάθεια με στόχο την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.
Εξάλλου, από την Ουάσινγκτον οι υπουργοί Οικονομικών των 7 πλουσιοτέρων χωρών μαζί με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών δεσμεύτηκαν για την καταπολέμηση της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ στη σχέδιο δράσης που ανακοίνωσαν περιλαμβάνονται η απελευθέρωση κεφαλαίων για τις χρηματαγορές, αναζωογόνηση της αγοράς ενυπόθηκων δανείων η κεφαλαιακή αναδιάρθρωση των τραπεζικών ιδρυμάτων με ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια, αλλά και το "ξεπάγωμα" των πιστωτικών αγορών.
Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, Dominique Strauss-Kahn δήλωσε ότι οι κινήσεις των ηγετών της Ευρωζώνης στο Παρίσι "αποτελούν ακριβώς τον τύπο της δράσης που χρειάζεται να να υποχωρήσουν οι αναταράξεις στις αγορές".
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: