Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

20 χρόνια από τον θάνατο της Χριστίνας Ωνάση

onassis19 Νοεμβρίου του 1988:η Χριστίνα Ωνάση βρίσκεται νεκρή στην Αργεντινή, στο Μπουένος Άιρες. Η επίσημη έκδοχή της Ιστορίας είναι ... τα ναρκωτικά. Από στο 20 χρόνια που μεσολάβησαν αναπτύχθηκαν πολλές ιστορίες συνωμοσίας.

11 Ιουνίου 2008: Ο οίκος δημοπρασιών του Λονδίνου Cristies βγάζει στο σφυρί 45, ανεκτίμητης αξίας, κοσμήματα της Χριστίνας Ωνάση, ενώ όλοι αναζητούν τον άγνωστο «κομιστή» της ανεκτίμητης κληρονομιάς, την οποία οι κακές γλώσσες ανέφεραν ότι αδυνατούσε να προστατεύσει η κόρη και μοναδική κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας του Αριστοτέλη Ωνάση, η εγγονή του Αθηνά Ωνάση.

19 Νοεμβρίου 2008: 20 (ακριβώς) χρόνια μετά τον θάνατο (τον περίεργο κατ’ άλλους θάνατο της Χριστίνας Ωνάση) το «K-P» … ανοίγει ξανά τον «Φάκελο» της ζωής της.

Η Χριστίνα Ωνάση δεν ήταν ένα συνηθισμένο κορίτσι. Και πως θα μπορούσε, άλλωστε να είναι, όταν σε ηλικία μόλις πέντε ετών ήταν μία από τις προσκεκλημένες στον γάμο της Γκρέις Κέλλυ με τον πρίγκιπα Ρενιέ στο Μόντε Κάρλο.

Η μικρή Χριστίνα γεννήθηκε με ένα δόντι. Στην ζωή της αγάπησε όσο τίποτα τα κοσμήματα. Τα ακριβά κοσμήματα. Μερικά από αυτά είναι περιδέραια από ρουμπίνια και διαμάντια του οίκου Van Cleef and Arpels, τα οποία κόστιζαν το κάθε ένα 200.000 ευρώ.

Στις 19 Νοεμβρίου του 1988, μία όμορφη βραδιά στο Μπουένος Άιρες χάνει τη ζωή της εντελώς απροσδόκητα και ξαφνικά. Την συνομωσιολογία των χρόνων που ακολούθησαν από τον θάνατό της τροφοδότησε, οπωσδήποτε, το γεγονός ότι η Χριστίνα Ωνάση βρέθηκε νεκρή μόλις ένα μήνα πριν παντρευτεί τον Γιώργο Τσολκμετσόγλου. Στην πραγματικότητα ο θάνατός της προκάλεσε τεράστιο θόρυβο ακριβώς επειδή ήταν κόρη του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

Νωρίτερα είχε κάνει τέσσερις γάμους: με τον Αμερικανό κτηματομεσίτη Μ. Τζ. Μπόλκερ, με τον Αλέξανδρο Ανδρεάδη, γιο γνωστού τραπεζίτη κι εφοπλιστή, με το Ρώσο (πολιτογραφημένος Σοβιετικός, εκείνη την εποχή) Σεργκέι Καούζοφ και με το Γάλλο Τιερί Ρουσέλ, γιο φαρμακοβιομήχανου. Όλοι ύποπτοι ως προικοθύρες.

Κάθε μία από τις τέσσερις αυτές σχέσεις είχε την δική της ιδιαιτερότητα. Κοινός παρονομαστής ότι οι γάμοι της προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη τόσο στον περίγυρο της, όσο και στην κοινή γνώμη.

Η σχέση με τον Μπόλκερ ερμηνεύτηκε ως αντίδραση στην αυστηρή διαγωγή που είχε λάβει από το οικογενειακό περιβάλλον. Η αγκαλιά του 47χρονου Μπόλκερ ήταν κάτι σαν πατρική αγκαλιά. Εξ’ άλλου μετά τον χωρισμό τους η ίδια έκανε λόγο για «πατρική αγκαλιά». Ο Ανδρεάδης είχε μία τρέλα στη ζωή του: τις μηχανές.

Ο Καούζοφ είχε λίγα μαλλιά και είχε ένα γυάλινο μάτι, στοιχεία που είχαν προκαλέσει ποικίλα σχόλια. Τον παντρεύτηκε στις 8/1/1978 στην Μόσχα και μετά και τους τέσσερις ανεπιτυχείς γάμους της είχε πει ότι εκείνος ήταν ο μεγαλύτερός της έρωτας.

Ο Ρουσέλ είναι γνωστός και κυρίως … ως πατέρας της Αθηνάς Ωνάση. Ο Τιερί Ρουσέλ δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένας κοινός Playboy. Ο γάμος τους έγινε το 1984 και ο Τύπος δεν χρειάστηκε πολύ προκειμένου να τον χαρακτηρίσει προικοθύρα. Ο Τύπος υποδέχτηκε ως επιβεβαίωση, περίπου το γεγονός ότι στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως ο Τιερί Ρουσέλ διατηρούσε σχέση κατά τη διάρκεια του γάμου του με την σημερινή σύζυγό του και μητέρα των υπόλοιπων – πλην Αθηνάς- παιδιών του.

Τα παιδικά και νεανικά χρόνια

onassisΚάποιος είχε γράψει ότι η Χριστίνα Ωνάση είχε γεννηθεί στα πούπουλα και «πέθανε σε μία μπανιέρα».

Κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού (γόνου εφοπλιστικής οικογένειας) η Χριστίνα Ωνάση γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1950 στην Νέα Υόρκη. Ωστόσο τα παιδικά της χρόνια μέσα στα πλούτη σημαδεύτηκε από τον χωρισμό των γονιών της.

Στα 20 χρόνια της μόλις, παντρεύτηκε τον κατά 27 χρόνια μεγαλύτερό της Μ.Τζ. Μπόλκερ.

Η ίδια ήθελε να είναι ανεξάρτητη, αλλά ταυτόχρονα είχε εμπεδώσει το γεγονός ότι ήταν κόρη του Αριστοτέλη Ωνάση. Έτσι αποφάσισε να εργαστεί στις επιχειρήσεις του πατέρα της, αρχικά στο Μονακό. Από τα πρώτα της βήματα έμαθε να διαχειρίζεται περισσότερα από 1 δις δολάρια τον μήνα.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η προσωπική ζωή της δεν ήταν ομαλή. Η κατάρα των δυναστειών βλέπετε. Ο αδερφός της Αλέξανδρος Ωνάσης, όπως είναι γνωστό, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα το έτος 1973. Η Χριστίνα ήταν 23 ετών. Έναν χρόνο αργότερα το έτος 1974 πέθανε η μητέρα της. Το 1975 πεθαίνει και ο Αριστοτέλης Ωνάσης. Η Χριστίνα Ωνάση από το 1975 και μέχρι το 1988 ήταν η μόνη επιζήσασα της οικογένειας. Όχι, όμως, και της δυναστείας αφού απέκτησε μία κόρη την Αθηνά.

Η προσωπική ζωή

rousselΗ προσωπική της ζωή για τον κύκλο της και για όσους εν πάση περιπτώσει την γνώριζαν καλά ήταν σχεδόν … προβληματική. Η αστάθεια στις ερωτικές της σχέσεις, το άφθονο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, όπως είναι φυσικολογικό δημιουργούσαν έντονη αναντιστοιχία σε σχέση με το οικονομικό Backround της οικογένειας Ωνάση.

Κανείς από τους τέσσερις άντρες με τους οποίους παντρεύτηκε δεν έμεινε κοντά της περισσότερο από δύο χρόνια, ενώ ο θάνατός της αποδόθηκε στα ναρκωτικά. Στην πραγματικότητα τα αίτια του θανάτου της παραμένουν αδιευκρίνιστα μέχρι σήμερα.

Καθημερινά έπαιρνε αμφεταμίνες. Μάλλον δεν τις θεωρούσε ναρκωτικά. Η πορεία της ζωής της την οδήγησε σε ένα είδος κατάθλιψης. Τελικά την οδήγησε στην κατέθλιψη. Δεν ήταν σύμφωνη με την κατανάλωση κόκαϊνης ή χασίς, αλλά ουσιαστικά ήταν εθισμένη στo Speed. Η υπερβολική κατανάλωση Speed, ωστόσο τις προκάλεσε τεράστιες βλάβες στον οργανισμό. Όταν πέθανε, άλλοι έκαναν λόγο για αυτοκτονία, άλλη για νομοτελειακή εξέλιξη η οποία αποδόθηκε στις χρόνια κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών. Όσοι την γνώρισαν καλύτερα ισχυρίζονται ακόμη μέχρι και σήμερα ότι δεν ήταν από τους ανθρώπους οι οποίοι θα άφηναν έναν παιδί μόνο στον κόσμο. Άγνωστο εξ’ άλλου παραμένει κατά πόσο η ίδια θεωρούσε τον Ρουσέλ άξιο πατέρα για να μεγαλώσει μόνος του την κόρη του.

Η σχέση με τον πατέρα της

onassisΤο 1953 και ενώ «ολόκληρο το πριγκιπάτο του Μονακό ήταν δικό του» ο Αριστοτέλης Ωνάσης εγκαινίαζε στο Αμβούργο το μεγαλύτερο τάνκερ εκείνης της εποχής. Το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου. Και το όνομα εκείνου «Τίνα Ωνάση». Έδωσε δηλαδή το όνομα της γυναίκας του. Η Χριστίνα Ωνάση 3 ετών, τότε, έσπασε το μπουκάλι με την σαμπάνια στην πλώρη του μεγαλοπρεπούς πλεούμενου.

Ένα χρόνο μετά και ενώ ο ίδιος επέκτεινε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες κλείνοντας συμφωνίες με τους Σαουδάραβες οι σχέση του με την Τίνα, την σύζυγο του και μητέρα της Χριστίνας δεν ήταν οι ιδανικότερες. Ο μετέπειτα χωρισμός τους εξ’ άλλου σημάδεψε την ψυχή της μικρής Χριστίνας. Στη θαλαμηγό του πάντως έδωσε το όνομα «Χριστίνα», προς τιμήν της πολυαγαπημένης του κόρης.

Όταν μετά τους θανάτους των Κένεντι, η Τζάκι βίωνε ενός είδους απελευθέρωση από την πολιτική «δυναστεία» των ΗΠΑ, ο Αριστοτέλης Ωνάσης την καλεί στον Σκορπιό. Τελικά παντρεύονται στον Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου του 1968. Τα παιδιά της Τζάκι, κρατούσαν τις λαμπάδες στην τελετή, ενώ ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα δεν έδειχναν και τόσο ευχαριστημένοι. Ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι υπήρξε καθοριστική για την μετεξέλιξη της σχέσης του με την Χριστίνα. Το 1969 ο Αριστοτέλης Ωνάσης υπαγορεύει στην Τζάκι να παντρευτεί τον Πέτρο Γουλανδρή. Είχε ξεκινήσει ήδη να αντιδρά. Εκείνος, όμως, είναι βέβαιο ότι δεν άντεξε ποτέ την απώλεια του γιού του Αλέξανδρου ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμια του προσωπικού του αεροσκάφους στις 22 Ιανουαρίου του 1973. Δεν έζησε, βέβαια, μέχρι το 1988 για να ζήσει την άλλη τραγωδία τον θάνατο της Χριστίνας.

Ο θάνατος

onassisΣτις 19 Νοεμβρίου του 1988 η Χριστίνα Ωνάση βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της οικίας Τσολμεκτσόγλου στο Μπουένος Άιρες.

Εκείνη την περίοδο ήταν περιτριγυρισμένη από παρέες. Λέγεται ότι ήταν πολύ ευχάριστη περίοδος για την ίδια. Εξ’ άλλου επρόκειτο να παντρευτεί σε έναν μήνα.

Το 1997 στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο τότε πρόεδρος του «Ιδρύματος Ωνάση» Στέλιος Παπαδημητρίου δήλωνε ότι «Ο θάνατος της Χριστίνας Ωνάση είναι μυστήριο». Αρκούσε εκείνη η δήλωση για να ανασυρθεί ο φάκελος της υπόθεσης και να ξεκινήσει η διακίνηση σεναρίων επί σεναρίων.

Από το 1997 μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει τίποτε σπουδαίο.

Η μοναδική κληρονόμος της δυναστείας, η Αθηνά ήταν τότε μόλις 4 ετών.

Σήμερα είναι πλέον ενήλικη. Η Χριστίνα Ωνάση κηδεύτηκε στον Σκορπιό. Νωρίτερα σε μία μπανιέρα κάπου στο Μπουένος Άιρες είχε πεθάνει μόνη και πρωτίστως μοναχική …

Τον θάνατό της είχε απλά πιστοποιήσει ένας επαρχιακό γιατρός. Στην περιγραφή του βιβλίου του Κώστα Βαξεβάνη «Το «Ω» της Χριστίνας Ωνάση» (εκδόσεις «Καστανιώτη») αναφέρεται επί λέξει «Η ζωή των Ωνάσηδων μοιάζει με αρχαία τραγωδία. Μόνο που, σε αντίθεση με τις ελληνικές τραγωδίες, οι Ωνάσηδες πεθαίνουν πάντα επί σκηνής. Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα δελτία ειδήσεων. Κατά μια έννοια συνεχίζουν να πεθαίνουν και σήμερα, στο τέλος κάθε ιστορίας που αναπαράγει τη ζωή τους. Είναι άραγε η μοίρα ο μόνος τραγωδός; Η Χριστίνα Ωνάση χόρεψε το τελευταίο της τανγκό με το θάνατο στο Μπουένος ʼιρες. Ένας επαρχιακός γιατρός πιστοποίησε το θάνατό της. Πολύ ανίσχυρος για να ακουστεί μέσα στο θόρυβο και στις διαβεβαιώσεις ισχυρών ανθρώπων, που έλεγαν πως η Χριστίνα πέθανε από φυσιολογικό θάνατο. Ένας φάκελος ανάκρισης άνοιξε και έκλεισε γρήγορα. Κάτω από τη σκόνη του χάθηκε η αλήθεια. Για ένα μυστηριώδη επισκέπτη το τελευταίο βράδυ. Για δύο χάπια που δεν ήταν από αυτά που η Χριστίνα χρησιμοποιούσε για να φτιάχνει την τεχνητή ευτυχία της. Πώς πέθανε η Χριστίνα Ωνάση; Γιατί τόσοι άνθρωποι συμπεριφέρονταν σαν ένοχοι; Σύζυγοι, εραστές, πληρωμένοι γελωτοποιοί, ακόμα και η CIA, είχαν ο καθένας τους και από ένα λόγο να γραφτεί το τέλος της. Το «Ω».

www.kolonaki-press.com