Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Άνοιξαν οι κάλπες για τις κρίσιμες εκλογές στις ΗΠΑ

Στις κάλπες προσέρχονται την Τρίτη (4/11) από τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδας) εκατομμύρια Αμερικανοί για να εκλέξουν τον 44ο πρόεδρό τους και νέο πλανητάρχη. Η αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο δεν φαίνεται να κινδυνεύει από τυχόν ανατροπή. Όπως όλα δείχνουν, το Ομπάμα εξπρές είναι πολύ δύσκολο να εκτροχιαστεί.

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στα χωριά Ντίξβιλ Νοτς και Χαρτς Λοκέισον του Νιού Χαμσάιρ, οι κάτοικοι των οποίων δεν ξεπερνούν συνολικά τους 120. Ενδεικτικά, το πρώτο εκλογικό αποτέλεσμα από το χωριό Ντίξβιλ Νοτς είναι υπέρ του Ομπάμα, ο οποίος σε σύνολο 21 καταμετρημένων ψήφων έλαβε τις 15 ψήφους, έναντι 6 του αντιπάλου του Τζον Μακέιν. Είναι η πρώτη φορά από το 1968 που οι κάτοικοι της κοινότητας αυτής ψηφίζουν υπέρ του Δημοκρατικού υποψήφιου.

Στην ανατολική ακτή, τα περισσότερα εκλογικά κέντρα ανοίγουν μεταξύ 12:00-14:00. Οι υπόλοιπες Πολιτείες θα ξεκινήσουν την ψηφοφορία μεταξύ 15:00-17:00, θα ακολουθήσει η Αλάσκα στις 18:00 και η Χαβάη στις 19:00. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να μεταδοθούν από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα γύρω στη 01:00 της Τετάρτης (5/11).

Ήδη, στις 31 πολιτείες στις οποίες η πρόωρη ψηφοφορία διεξάγεται εδώ και 15 ημέρες, έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 29 εκατομμύρια Αμερικανοί. Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να προσέλθουν στις κάλπες 130-135 εκατομμύρια ψηφοφόροι έναντι 120 εκατομμυρίων το 2004 και 105 το 2000.

"Μάχη γενεών" οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

Οι Δημοκρατικοί ευελπιστούν ότι η μαζική συμμετοχή θα ενισχύσει τον Ομπάμα, καθώς αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από ποτέ έγχρωμοι και νέοι ψηφοφόροι, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ταχτεί υπέρ του αφροαμερικανού υποψηφίου. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ελπίζουν στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, προκειμένου να ανατρέψουν το κλίμα της «Ομπαμάνιας».

Εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας, οι Αμερικανοί καλούνται να εκλέξουν επίσης τους αντιπροσώπους τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να ανανεώσουν το ένα τρίτο της Γερουσίας.

Οι δημοσκοπήσεις

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν την κρίσιμη αναμέτρηση δείχνουν Ομπάμα, με σαφές προβάδισμα έναντι του Μακέιν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Reuters/Zogby, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται του Ρεπουμπλικανού στις πέντε από τις οκτώ κρίσιμες πολιτείες, ενώ διεύρυνε το προβάδισμά του απέναντι στον Μακέιν και στο σύνολο των ψηφοφόρων με τη μεταξύ τους διαφορά να φτάνει στις 11 ποσοστιαίες μονάδες (από 7 που ήταν την περασμένη Κυριακή).

Ο Ομπάμα προηγείται με μία μονάδα στην Φλόριντα (49% έναντι 48% του Μακέιν), με δύο στο Οχάιο (49% έναντι 47%), με 9 μονάδες στην Βιρτζίνια και με 11 στην Νεβάδα. Οι τέσσερις αυτές πολιτείες, τις οποίες κέρδισε ο Μπους στις εκλογές του 2004, δίνουν 65 εκλέκτορες. Μαζί με τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζον Κέρι και στις οποίες ο Ομπάμα έχει ένα ασφαλές προβάδισμα, το σύνολο των εκλεκτόρων φτάνει του 317, ενώ για τον Λευκό Οίκο απαιτούνται τουλάχιστον 270.

Ο Ομπάμα προηγείται επίσης στην Πενσυλβάνια με 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στο Μιζούρι οι δύο υποψήφιοι ισοψηφούν (49%), ενώ ο Μακέιν διατηρεί προβάδισμα 5 μονάδων στην Ιντιάνα και μιας μονάδας στη Βόρεια Καρολίνα.

«Το προβάδισμα του Ομπάμα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, γιατί όπως φαίνεται οι αναποφάσιστοι κατέληξαν υπέρ της αλλαγής που υποστηρίζει ο Δημοκρατικός υποψήφιος» δήλωσε ο Τζον Ζόγκμπι.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις δύο πολιτείες που δίνουν τους περισσότερους εκλέκτορες, τη Φλόριντα (27) και το Οχάιο (20), όπου η αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, εάν ο Ομπάμα επικρατήσει σε αυτές τις δύο πολιτείες και στην Πενσυλβάνια, η νίκη του είναι αδιαμφισβήτητη.

Ο Ομπάμα διατηρεί μεγάλο προβάδισμα στους ανεξάρτητους (24%) και στις γυναίκες (19%), ενώ το προβάδισμα του Μακέιν ανάμεσα στους λευκούς ψηφοφόρους μειώθηκε κατά 6 μονάδες, ενώ ανάμεσα στους Ισπανόφωνους συγκεντρώνει μόνο 29%. (Στις προηγούμενες εκλογές ο Μπους είχε συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 40%).

http://www.cosmo.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: