Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Τιμή και δόξα στους χειριστές του Apache που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος

Ελικόπτερο τύπου Apache της Αεροπορίας Στρατού

Εντοπίστηκαν οι σοροί των χειριστών του ελικοπτέρου τ. Apache που κατέπεσε χθες στις 20:15, βορειοδυτικά της Κύμης Ευβοίας, που είχε απογειωθεί στις 19:30 μαζί με ένα άλλο ελικόπτερο του ιδίου τύπου, με καλές καιρικές συνθήκες, για να συμμετέχει σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Η απώλεια για την αεροπορία στρατού θεωρείται μεγάλη.
Σε μια περίοδο όπου οι έννοιες πατρίδα και καθήκον, μαζί με άλλες συναφείς έννοιες και αξίες, περνούν σοβαρή κρίση, η πολιτεία και η ελληνική κοινωνία οφείλει την υπέρτατη τιμή στους ήρωες που θυσιάστηκαν εν ώρα καθήκοντος.
Συλληπητήρια στους συγγενείς των νεκρών, στους διοικητές τους και στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Σάββας Καλεντερίδης

Πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις
Εντοπίστηκαν οι σοροί των χειριστών του Apache


Διήμερο στρατιωτικό πένθος κηρύσσεται στις Ένοπλες Δυνάμεις, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευ.Μεϊμαράκη, για τον τραγικό θάνατο των δύο χειριστών του ελικοπτέρου Apache, που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.
Τα συλλυπητήριά του εξέφρασε στις οικογένειες των θυμάτων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας: «Το τραγικό ατύχημα που στέρησε την ζωή των δυο αξιωματικών του Στρατού Ξηράς, οι οποίοι έπεσαν στο βωμό της συνεισφοράς στην πατρίδα, μας θλίβει βαθύτατα όλους. Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη, όπως και όλου του ελληνικού λαού, στις οικογένειες των αδικοχαμένων στρατιωτικών».
Κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πένθος, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στις στρατιωτικές μονάδες, υπηρεσίες και καταστήματα.
Ο υπουργός εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του και τη βαθύτατη θλίψη του προς τις οικογένειες των άτυχων χειριστών για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων.
Tη βαθιά λύπη της κυβέρνησης για τους δύο αξιωματικούς εξέφρασε και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος. «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή και τα συλλυπητήρια προς τους οικείους των άτυχων αξιωματικών μας» είπε.
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Βάσω Παπανδρέου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις, για το θάνατο των δυο αξιωματικών χειριστών του ελικοπτέρου Apache:
Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εθνικής Aμυνας, Βάσω Παπανδρέου εξέφρασε βαθιά θλίψη για τον θάνατο των δύο χειριστών, αλλά και ανησυχία για τα μεγάλα προβλήματα στην Αεροπορία Στρατού.
Τα αίτια του δυστυχήματος διερευνώνται απο Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Τα πτώματα των δύο άτυχων χειριστών βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης απανθρακωμένα και δεμένα με τις ζώνες ασφαλείας στις θέσεις τους. Το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Apache κατέπεσε στην περιοχή της Κύμης στην Εύβοια, την Τετάρτη.
Νεκροί είναιο ταγματάρχης Δημήτρης Σκούρας, 36 ετών, και ο λοχαγός Αθανάσιος Κακαμπάκος 33 ετών.
Τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου εντοπίσθηκαν σε χαράδρα 300 μέτρων στην περιοχή του Μοναστηριού του Σωτήρος, ωστόσο η προσέγγιση από τους διασώστες ήταν δύσκολη λόγω των συνεχών εκρήξεων που σημειώνονταν εώς νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Το Apache συμμετείχε σε νυχτερινή άσκηση και ήταν οπλισμένο και γεμμάτο καύσιμα, καθώς μόλις είχε σηκωθεί από τη βάση της Τανάγρας.
Το ελικόπτερο κατέπεσε κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Στην επιχείρηση εντοπισμού των δύο χειριστών συμμετείχαν στρατιώτες, αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς και δύο ελικόπτερα τύπου super puma.
Το ελικόπτερο τύπου Apache της Αεροπορίας Στρατού με διμελές πλήρωμα συνετρίβη στις 8:15 το βράδυ της Τετάρτης βορειοδυτικά της Κύμης στην Εύβοια, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, ενώ συμμετείχε σε άσκηση μαζί με ένα ακόμη ελικόπτερο του ίδιου τύπου.
Τα δύο ελικόπτερα AH 64-A είχαν απογειωθεί στις 19:30 με καλές καιρικές συνθήκες σε προγραμματισμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα. Τα ελικόπτερα είχαν μετασταθμεύσει από το Στεφανοβίκειο στην Τανάγρα προκειμένου να εκτελέσουν επιχείρηση αξιολόγησης πυροβολαρχίας Hawk.

Δεν υπάρχουν σχόλια: