Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Πέτρος Τατούλης: Συνυπεύθυνοι οι πρωτοκλασάτοι



Κύριε Τατούλη, θεωρείτε ότι το Βατοπέδι θα ρίξει την κυβέρνηση της ΝΔ; Μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί δύο πρωτοκλασάτοι υπουργοί, η ΝΔ έχει κάνει βουτιά στα γκάλοπ και η κυβέρνηση δεν μπορεί να βρει ρυθμό

Eχω επανειλημμένως εκφράσει την άποψή μου ότι η οικονομία είναι εκείνη που τελικώς βαραίνει περισσότερο στην εκλογική συνείδηση του πολίτη. Η καθημερινότητα του πολίτη είναι εκείνη που μετρά την ώρα της κάλπης. Ωστόσο, εκείνο το οποίο μας διαφεύγει είναι ότι η διαφθορά έχει κι εκείνη σημαντικότατες συνέπειες στην οικονομία και βέβαια αρνητικότατο αντίκτυπο στην ψυχολογία ενός πολίτη. Δυστυχώς, την τελευταία τριετία εμείς δεν μπορέσαμε να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας. Ούτε η επανίδρυση του κράτους ευοδώθηκε ούτε οι μεταρρυθμίσεις προχώρησαν με το βήμα που θα έπρεπε και στην κατεύθυνση που είχαμε υποσχεθεί.

Οι δεσμεύσεις μας έμειναν απ' ό,τι διαφαίνεται εδώ και λίγο καιρό κενό γράμμα. Είτε λόγω ανεπάρκειας, είτε λόγω ιδιοτέλειας. Το ζήτημα είναι ότι για πρώτη φορά καταφέραμε μέσω της σωρείας σκανδάλων που γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια να πληγώσουμε τη βάση της ΝΔ, η οποία ουδέποτε είχε ταυτιστεί με φυτώριο διαφθοράς.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το Βατοπέδι θα αποτελέσει την τελευταία σταγόνα στο ποτήρι της οργής του Ελληνα πολίτη. Πάντως, η κακή οικονομία σε συνδυασμό όχι με τα σκάνδαλα, αλλά με την άρνησή μας να τα διαλευκάνουμε και να στείλουμε τους υπευθύνους είτε στη φυλακή (αν οι ευθύνες είναι ποινικές) είτε στην έξοδο από τον πολιτικό βίο (αν οι ευθύνες είναι ποινικές) απαξιώνουν το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που ο Καραμανλής έχασε. Διότι είναι νομίζω ο μοναδικός πολιτικός που αγαπήθηκε τόσο από το σύνολο του ελληνικού λαού.

DVD, υποκλοπές, απίστευτες αλληλοκατηγορίες μέσω τηλεοπτικών παραθύρων. Θεωρείτε ότι θα οδηγήσει σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής;

Δεν ξέρω. Εσείς έχετε δει σε κάποιο από τα μεγάλα σκάνδαλα, από το χρηματιστήριο έως τις υποκλοπές, τη Siemens, τα ομόλογα να βγει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα; Θέλω να θέσω ένα απλό ερώτημα. Αν σε όλα αυτά τα σκάνδαλα καλώς δεν προέκυψαν στο τέλος ούτε ποινικές ευθύνες, ούτε καν πολιτικές, τότε γιατί η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μας κατατάσσει σε κακές θέσεις σχετικά με τη διαφθορά που επικρατεί στη χώρα; Αν πράγματι δεν υπήρχαν πουθενά ευθύνες, τότε θα ήμασταν παράδειγμα προς μίμηση� Δεν είμαστε όμως.

Υπάρχουν ευθύνες

Τι υπάρχει πίσω από όλη αυτήν την ιστορία;

Κοιτάξτε, δε θα κάνω το λάθος που έκανε το ΠΑΣΟΚ. Δεν είμαι ούτε ντετέεκτιβ, ούτε εισαγγελέας. Δε θα πάρω όμως ούτε τη θέση ορισμένων στενοκέφαλων στελεχών της ΝΔ που επιχειρούν να συμψηφίσουν αυτό το σκάνδαλο με άλλα της πασοκικής πολιτείας. Προσωπικά μπορώ να διακρίνω πολιτικές ευθύνες. Ξέρετε, το θέμα δεν είναι οι υπογραφές και οι αποδείξεις. Οταν είσαι δημόσιο πρόσωπο και κάποια πράγματα έρχονται στην αντίληψή σου, οφείλεις να τα επισημαίνεις, ειδάλλως έχεις ευθύνες. Επίσης, η διαμεσολάβηση σε τέτοιες υποθέσεις, ακόμη κι αν δεν προκύπτει από υπογραφές, είναι εξίσου αξιόμεμπτη. Και για να είμαι ξεκάθαρος, δε νομίζω ότι αυτήν τη στιγμή είναι ένας πολίτης ικανοποιημένος, επειδή κάποιος υπουργός παραιτήθηκε και μάλιστα ηρωικά. Στα σκάνδαλα πρέπει να επέρχεται η κάθαρση. Σε διαφορετική περίπτωση ο κύκλος δεν κλείνει ποτέ και όλα αυτά μαζί υποθηκεύουν το μέλλον ολόκληρης της χώρας.

Tο ΠΑΣΟK, πάντως, απέκτησε ύστερα από πολλά χρόνια πολιτικό προβάδισμα. Μπορεί η ΝΔ να ανατρέψει τη σημερινή αρνητική συγκυρία; Και πώς;

Το ΠΑΣΟΚ δεν απέκτησε πολιτικό προβάδισμα. Η ΝΔ είναι εκείνη που έχασε το δικό της. Το ζήτημα δεν είναι ποιος ανέρρωσε και ποιος μπορεί να ανακάμψει. Το ζήτημα δεν είναι πια η επικοινωνία! Το ζήτημα είναι ποιος τελικά θα μπορέσει να σώσει τον τόπο από τα προβλήματά του, διότι ο χρόνος λιγοστεύει. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης ούτε έχει κάνει εκείνα τα απαραίτητα βήματα, προκειμένου να αναγεννηθεί. Και τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, έχουν απογοητεύσει.

Αρα;

Αν ο κ. Καραμανλής πράγματι θέλει να διασώσει την πολιτική του υστεροφημία, πρέπει να κινηθεί άμεσα στις εξής κατευθύνσεις: να απαιτήσει ονόματα και υπευθύνους για τα σκάνδαλα που έχουν προκύψει επί των ημερών του. Να περικόψει τις ανόητες δημόσιες δαπάνες. Να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις, προκειμένου να τονώσει την αγορά και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Να σκύψει πάνω από την υγεία, που αυτήν τη στιγμή είναι ο μεγάλος ασθενής, και να υιοθετήσει ένα επιτυχημένο μοντέλο έστω άλλης χώρας. Να επαναπροσανατολιστεί στο μεγάλο στοίχημα του πολιτισμού, που όπως ο ίδιος είχε πει αναλαμβάνοντας προσωπικά το τιμόνι του υπουργείου, είναι το μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Τέλος, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη ΝΔ, ο Κώστας Καραμανλής οφείλει σήμερα να την επανιδρύσει: πρέπει να φτιάξει ένα σύγχρονο κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία, ελεύθερο, ανεκτικό και κυρίως αξιοκρατικό.

Περί διαδοχής Καραμανλή

Θεωρείτε, τελικά, ότι η ΝΔ έχει χάσει πια τη δυναμική της ή μήπως μια αλλαγή στην ηγεσία της θα της έδινε μια νέα φρεσκάδα;

Μα, αυτά τα παραμύθια της διαδοχής πρέπει να τελειώνουν. Αν έχει ευθύνες ο Καραμανλής για τη σημερινή κατάσταση, δεν έχουν ίδιες ευθύνες και όλοι οι λεγόμενοι κορυφαίοι - πρωτοκλασάτοι, που στη συνέχεια θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος; Ποιος είναι άμοιρος ευθυνών; Και ποιος θεωρείται τόσο επιτυχημένος στο δικό του τομέα ευθύνης, ώστε να μπορέσει αξιοκρατικά και όχι με λογικές οικογενειών και παρέας να διεκδικήσει το χρίσμα; Η διαδοχή στη ΝΔ, αν γίνει με όρους παρελθόντος, τότε θα λειτουργήσει εκτονωτικά για μικρό χρονικό διάστημα σε επίπεδο επικοινωνίας. Σε επίπεδο ουσίας όμως λίγα θα αλλάξουν.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Για να έχει ουσία μια τέτοια κίνηση, τότε πρέπει να κινηθεί μακριά από τη λογική του δαχτυλιδιού (άλλωστε, εμείς είχαμε λοιδορήσει τον Σημίτη για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να παραδώσει την εξουσία στον Παπανδρέου). Πρέπει να ακολουθηθούν ανοιχτές διαδικασίες, όπου η βάση θα αποφασίσει το νέο της αρχηγό. Τότε να είστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι να διεκδικήσουν την ηγεσία. Ανθρωποι με περισσότερες περγαμηνές, που διαθέτουν καλύτερη σχέση με την κοινωνία. Χωρίς βαρίδια και χωρίς εξαρτήσεις. Οσο για τους «κορυφαίους», και εκείνοι πρέπει να επιδιώξουν αυτόν τον τρόπο αναμέτρησης. Οσο περισσότερο θα ανοίξει το πολιτικό παιχνίδι, τόσο ισχυρότερος αρχηγός θα αναδειχθεί. Αυτά για το μέλλον. Διότι, αυτήν τη στιγμή δεν τίθεται κάτι τέτοιο.

Να τελειώσουν τα παραμύθια περί διαδοχής, τονίζει ο Πέτρος Τατούλης, που ρίχνει το γάντι προς τους κορυφαίους υπουργούς. «Αν έχει ευθύνες ο Καραμανλής για τη σημερινή κατάσταση, δεν έχουν ίδιες ευθύνες και όλοι οι λεγόμενοι πρωτοκλασάτοι;», αναρωτιέται, ενώ κάνει λόγο για πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Βατοπεδίου. «Στα σκάνδαλα πρέπει να επέρχεται η κάθαρση, διαφορετικά ο κύκλος δεν κλείνει ποτέ», λέει.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το Βατοπέδι θα αποτελέσει την τελευταία σταγόνα στο ποτήρι της οργής του Ελληνα πολίτη.

ΠΗΓΗ.www.agelioforos.gr