Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Μάχη ζωής δίνουν οι κρατούμενοι



Οι κρατούμενοι που συμμετέχουν στην απεργία πείνας – ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές – έχουν φτάσει στα όριά τους. Πολλοί έχουν «ζαλάδες, υπογλυκαιμία και υπόταση» αναφέρει ένας κρατούμενος στον Κορυδαλλό. Παρέμβαση για την κατάσταση στις φυλακές έκανε και ο Κ. Παπούλιας, ενώ στον αγώνα των «κολασμένων» συστρατεύθηκαν ο Μ. Θεοδωράκης και ο Μ. Γλέζος.

Το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών έχει εισηγηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη επτά νομοθετικά μέτρα, τα οποία ωστόσο χαρακτηρίστηκαν «ημίμετρα» από τους κρατουμένους και απορρίφθηκαν.

Τα μέτρα αυτά ωστόσο δεσμεύτηκε να υλοποιήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής της "Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων", το απόγευμα της Τετάρτης (12/11) ενώ δεσμεύτηκε πως εκτός από διακομματική επιτροπή βουλευτών, πρόσβαση στις φυλακές θα έχουν και εκπρόσωποι του Συνηγόρου του Πολίτη. Οι εκπρόσωποι από την πλευρά τους ζήτησαν από τον υπουργό να συναντηθεί με επιτροπή των κρατουμένων "το συντομότερο δυνατό".

Στο μεταξύ η μαζική κινητοποίηση εξαπλώνεται στις φυλακές όλης της χώρας, με τον αριθμό των «κολασμένων» που συμμετέχουν στην απεργία πείνας να έχει ξεπεράσει τους 5.300. Οι φορείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάνουν λόγο για μια πρωτοφανή «εξέγερση απελπισμένων». Δεκαεννέα κρατούμενοι έραψαν κυριολεκτικά το στόμα τους, ενώ στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα Θηβών 59 γυναίκες αρνούνται όχι μόνο το φαγητό αλλά και το νερό.

Ο κ. Χατζηγάκης έχει δώσει εντολή να βρίσκονται σε επιφυλακή τα νοσοκομεία της χώρας. Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σημαίνει συναγερμό, καθώς γίνεται ολοένα και πιο μακρύς ο κατάλογος των νεκρών στις φυλακές.

Η κατάσταση στις φυλακές έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο αριθμός των κρατουμένων έχει πενταπλασιαστεί τα 30 τελευταία χρόνια από 2.500 το 1978 σε 12.200 το 2008, με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα του συνωστισμού. Επιπλέον, όπως γράφει η Ελευθεροτυπία, κατέχουμε τη θλιβερή πρωτιά στην ΕΕ στις προφυλακίσεις με αριθμό ρεκόρ υποδίκων στη φυλακή.

Παράλληλα, στο σύνολο των 12.200 κρατουμένων οι ισοβίτες καταδικασμένοι για βαριά αδικήματα δεν ξεπερνούν τους 700, δηλαδή δεν φτάνουν το 6% των κρατουμένων. Όλοι οι υπόλοιποι είναι τοξικομανείς που αντί για θεραπευτική αρωγή τους επιβάλλεται εγκλεισμός, αλλοδαποί και φτωχοδιάβολοι από τους οποίους το κράτος αποφάσισε να βγάλει και χρήματα, διπλασιάζοντας το αντίτιμο για τη μετατροπή και εξαγορά των μικροποινών τους από 300 ευρώ το μήνα σε 600. Με τον τρόπο αυτό, οι μικροπαραβάτες δεν βγαίνουν ποτέ από τη φυλακή επειδή δεν έχουν τα χρήματα.

Παρέμβαση Κ. Παπούλια

«Ποιότητα της Δημοκρατίας η επίλυση των προβλημάτων του Σωφρονιστικού Συστήματος» δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος είχε συνάντηση το μεσημέρι της Τετάρτης (12/11) στο Προεδρικό Μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε: «Αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συσσωρευμένα από χρόνια προβλήματα του Σωφρονιστικού Συστήματος».

Ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να καταθέσει δύο δέσμες μέτρων για την επίλυση των προβλημάτων: η πρώτη, που δεν έχει - όπως είπε - καμία οικονομική επιβάρυνση, εκτιμάται ότι θα κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ η δεύτερη - που είναι πιο ριζοσπαστική - αφορά θέματα, όπως τα ναρκωτικά, τη δημιουργία νέων φυλακών και εκτιμάται ότι θα κατατεθεί τα Χριστούγεννα.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό πρόβλημα, με σύνεση και σοβαρότητα. (…) Προσπαθούμε να απεγκλωβίσουμε έναν μεγάλο αριθμό κρατουμένων» είπε, τονίζοντας ότι με τα πρώτα μέτρα θα απελευθερωθούν περί τους 1.500 κρατούμενους.

Όπως είπε καταληκτικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ριζοσπαστικά μέτρα, τα οποία θα εξαθρωπίζουν και θα αντιμετωπίζουν το δύσκολο κόσμο των ναρκωτικών με ένα ανθρώπινο πρόσωπο».

Να σημειωθεί ότι την Τρίτη (11/11), εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας και της οργάνωσης «Άρσις» ζήτησαν το σεβασμό στα δίκαια αιτήματα των κρατουμένων με υιοθέτηση άμεσων και εφικτών νομικά ρυθμίσεων.

Μήνυμα συμπαράστασης από Θεοδωράκη και Γλέζο

«Αυτό που γίνεται πίσω από τα κάγκελα της κάθε ελληνικής φυλακής, θα πρέπει να ντροπιάζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες αυτής της χώρας. Γιατί δείχνει πόσο ανάλγητοι, πόσο απάνθρωποι και πόσο απολίτιστοι είμαστε» δηλώνει μεταξύ άλλων ο Μ. Θεοδωράκης.

Και καταλήγει: «Είμαι απόλυτα στο πλευρό σας, αν και δεν διαθέτω καμία άλλη δύναμη εκτός από τις σκληρές μου εμπειρίες και την κουρασμένη μου φωνή».

Ο Μ. Γλέζος, από την πλευρά του, ανέφερε: «Αισθάνομαι την ηθική και πολιτική υποχρέωση, ως άνθρωπος και ως ενεργός πολίτης, να ενώσω τη φωνή μου με την κραυγή απόγνωσης χιλιάδων συμπολιτών μάς που καταγγέλλουν τις απάνθρωπες συνθήκες των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας μας».

Αυτοί που πέθαναν πίσω από τα κάγκελα

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Πάνου Λάμπρου από την εμπειρία του στην Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, που δημοσιεύθηκε στην Ελευθεροτυπία της Τετάρτης (12/11) και αφορά τους θανάτους στις φυλακές.

www.cosmo.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

trixes.metagogi sta kseronisia kai ipoxreotiki kinofeli ergasia se dimosia erga me antalagmata einai i lisis.thats all folks