Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απηύθυνε νέο μήνυμα προς τις τράπεζες αναφορικά με την συμμετοχή τους στο σχέδιο των 28 δισ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, μιλώντας απόψε στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.
«Η συμμετοχή στο Σχέδιο είναι εθελοντική. Καταστήσαμε, ωστόσο, σαφές ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει τις επιπτώσεις των όποιων διαφορετικών αποφάσεών του στους δανειολήπτες. Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το στόχο αυτό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη (και έχει τον τρόπο) να μην επιτρέψει συμπεριφορές σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος» είπε ο πρωθυπουργός.
Παρουσίασε τις βασικές πτυχές του ελληνικού σχεδίου για τη αντιμετώπιση της κρίσης το οποίο στοχεύει στην μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και, κατ' επέκταση, των επιτοκίων για τα δάνεια, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Στοχεύει επίσης στην διασφάλιση της ρευστότητας και την συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης, με έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.
«Το ελληνικό σχέδιο δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους και δεν αφαιρεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως μάλιστα, η πλήρης εφαρμογή του μπορεί να αποφέρει δημόσια έσοδα έως και 500 εκ. ευρώ, τα οποία δεσμευόμαστε να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των Δημόσιων Επενδύσεων» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, των ασθενέστερων και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων. «Επικεντρώνουμε τις πολιτικές μας, αφενός στην ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αφετέρου στις παρεμβάσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον, να δυναμώνει η παραγωγική βάση, να ενισχύεται η ανάπτυξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση λέγοντας ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις και ισχυρά αντανακλαστικά και σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέδειξε, έμπρακτα την ανταπόκρισή της στα νέα ζητούμενα.
Όπως είπε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατέρρευσαν χρηματοοικονομικοί κολοσσοί, βυθίστηκαν οι χρηματιστηριακές αξίες και κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τόνισε ακόμη, ότι αποδείχθηκε πρώτ' απ' όλα, πως η ελληνική οικονομία έχει πολύ ισχυρότερες αντοχές σε σχέση με πολλές άλλες. Παρά τη δίνη της διεθνούς κρίσης, τόσο το Δ.Ν.Τ., όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - είπε ο πρωθυπουργός - προβλέπουν ότι, το 2009, η χώρα μας θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης στο 2 και 2,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.
«Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την Ευρωζώνη. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας. Άμεσος στόχος μας, τώρα, είναι να περιοριστούν, στο μέγιστο δυνατό, οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς πίεσης. Είμαστε, γι' αυτό, σε διαρκή επαγρύπνηση» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ήδη εισέλθει στο κατώφλι της ύφεσης, και τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι μια νέα αρχιτεκτονική στη χρηματοπιστωτική αγορά, ένα νέο θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο, το οποίο να εγγυάται την αποκατάσταση της ρευστότητας, σε συνδυασμό με την εμπέδωση της διαφάνειας, μέσα από την εφαρμογή καλύτερων λογιστικών προτύπων και αποτελεσματικότερη εποπτεία.
Δεύτερος στόχος, μείζονος σημασίας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
«Οι πρώτες παρεμβάσεις στοχεύουν, εκ των πραγμάτων, στην αντιμετώπιση των κραδασμών, που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και επηρεάζουν την ασφάλεια των καταθέσεων, τα επιτόκια των χορηγήσεων, τη ρευστότητα και την επέκταση της πίστωσης. Σίγουρα, ωστόσο, την ώρα που η ανάπτυξη στην Ευρώπη καθηλώνεται στα όρια του μηδενός, χρειάζονται περισσότερα. Χρειάζονται καλά στοχευμένες δράσεις, στους τομείς που πιέζονται περισσότερο και τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής.
Τέλος ο πρωθυπουργός εξήρε την συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανάπτυξη της Ελλάδος, από το 1963 (όταν χρηματοδότησε την εθνική οδό Κορίνθου-Πάτρας) έως και σήμερα.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε πάνω από 19 δισ. ευρώ για δάνεια σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και συνέβαλε στην κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων, όπως το Μετρό της Αθήνας, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός. «Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι μπορεί να συνεισφέρει ακόμη περισσότερα, σήμερα, καθώς επεκτείνει τη συνεισφορά της σε νέους τομείς» είπε ο πρωθυπουργός.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου