Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Μονή Τοπλού: Ανοίγει ο φάκελος για το κρητικό Βατοπέδι


Με βολές κατά πολιτικών προσώπων -βουλευτών- οι οποίοι εμφανίζονταν να διάκεινται ευμενώς προς τα συμφέροντα της Μονής Τοπλού, συνοδεύει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς την 25σέλιδη παραγγελία του, με την οποία ζητεί τη διενέργεια έρευνας για το όργιο παρανομιών που οδήγησε μια έκταση-φιλέτο 26.000 στρεμμάτων στην Κρήτη στα χέρια της Μονής Τοπλού, ζημιώνοντας το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια.

Ερευνα για το όργιο παρανομιών που οδήγησε έκταση-φιλέτο 26.000 στρεμ. στο Λασίθι στα χέρια της Μονής Τοπλού, ζημιώνοντας το Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ
Την άμεση δικαστική διερεύνηση του σκανδάλου, που έχει απίστευτες ομοιότητες με αυτό της Μονής Βατοπεδίου, είχε ζητήσει με μηνυτήρια αναφορά του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος.

Σημείο αιχμής αποτελεί έκταση 26.000 στρεμμάτων, γνωστή ως Κάβο Σίδερο, στο νομό Λασιθίου, η οποία, όπως καταγγέλλει ο Αλ. Αλαβάνος, μεταβιβάστηκε από τη Μονή Τοπλού προς το κοινωφελές ίδρυμα «Παναγία Ακρωτηριανή» που συνέστησε η ίδια η Μονή και στη συνέχεια με διαδικασίες προδήλως παράνομες και αδιαφανείς παραχωρήθηκε προς εκμετάλλευση για 80 χρόνια σε αμφίβολης αξιοπιστίας και φερεγγυότητας αγγλική εταιρεία, η οποία έκτοτε τη διαχειρίζεται ως αντικείμενο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας.

Τα 3.000 έγιναν 30.000 στρεμ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την ίδια ώρα που η Μονή προχωρούσε στην κατάρτιση προσυμφώνου με την εταιρεία (17.4.1995), εκκρεμούσε στο Εφετείο Χανίων προσφυγή της για να της αναγνωριστεί η κυριότητα 30.000 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Α.Π., τα κτήματα που είχε στην κυριότητά της η Μονή με βάση τον νόμο 3345/1925 δεν πρέπει να υπερέβαιναν τα 3.000 στρέμματα. Σε περίπτωση που αποδειχθεί η απάτη σε βάρος του Δημοσίου, τινάζεται στον αέρα και η σύμβαση με την αγγλική εταιρεία.

Με την παραγγελία του προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Βασιλική Θεοδώρου, ο κ. Σανιδάς ζητεί να ερευνηθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα τής:

- Κακουργηματικής απάτης κατά συρροή σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με ζημία και αντίστοιχο όφελος ανερχόμενα σήμερα σε εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ (από τους εκπροσώπους της Μονής Τοπλού).

- Αμεσης συνέργειας στις πράξεις αυτές από τους πραγματογνώμονες και τους υπαλλήλους που συνέταξαν τις εκθέσεις και τα έγγραφα με τα οποία διαβιβάστηκε η επίμαχη έκταση στη Μονή.

- Κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης που τελέστηκε σε βάρος του Δημοσίου, με ζημία και αντίστοιχο όφελος που ανέρχεται σήμερα σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τους υπαλλήλους που συνέταξαν εκθέσεις και έγγραφα με βάση τα οποία εκδόθηκε το απαλλακτικό βούλευμα για τους υπαλλήλους που βεβαίωναν ότι η επίμαχη περιοχή ήταν εγκαταλειμμένη γεωργική έκταση.

- Ηθικής αυτουργίας κατά συρροή σε ψευδείς βεβαιώσεις από τους εκπροσώπους της Μονής Τοπλού.

Δεν αποκλείεται η υπόθεση να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

«Η απόφαση να ξεκινήσει η προανάκριση για τέσσερα κακουργήματα για τη Μονή Τοπλού δικαιώνει μια επίμονη προσπάθεια που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου δεν διαθέτουμε καν βουλευτή, να έρθει στην επιφάνεια αυτό το πρόβλημα και να διαφυλαχθεί ένας μοναδικός τόπος από την οικονομική λεηλασία, όπως είναι το ΒΑ άκρο της Κρήτης», δήλωσε χθες ο κ. Αλαβάνος. *

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ