Τη μείωση του ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις επιδιώκει ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Ο υπουργός Τουρισμού ασκεί κριτική στη σημερινή διαδικασία προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί αυτές να ασκούνται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να μην παρεμποδίζονται έργα υποδομής όπως οι μαρίνες, ενώ εκφράζει την άποψη ότι ο Προϋπολογισμός δεν είναι ευαγγέλιο.
Πόσο θα επηρεάσει η κρίση τον ελληνικό τουρισμό, κ. υπουργέ;
Το κλίμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης δημιουργεί ασάφεια, την οποία αντιμετωπίζουμε με συλλογικότητα και με στόχο να θωρακίσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού. Αναζητούμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν, και σε επίπεδο Ευρώπης και σε επίπεδο ελληνικής οικονομίας, ώστε να στηρίξουμε τον επιχειρηματικό κόσμο του τουρισμού με στόχο να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας. Και αυτό πρέπει να γίνει στο πλαίσιο που παρέχεται από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Τι μπορείτε να κάνετε για να τον στηρίξετε; Μελετάτε το ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις;
Εχω ήδη ζητήσει, μέσω της Γαλλικής Ευρωπαϊκής Προεδρίας, να αναλάβουμε από κοινού μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων. Και αυτό δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο το μεσογειακό Νότο. Ομως και σε εσωτερικό επίπεδο, πρέπει να δούμε τι ισχύει σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στην Ισπανία, ο ΦΠΑ για τον τουριστικό κόσμο είναι μικρότερος του 10%. Αυτό βοηθάει την ανταγωνιστικότητα. Αφού, λοιπόν, ο τουρισμός προσφέρει στην ελληνική οικονομία το 18% του ΑΕΠ και είναι από τους βασικότερους «αιμοδότες» της, πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά.
Δεν είμαι σε θέση να πω ότι η ελληνική οικονομία επιτρέπει γενναία μείωση του ΦΠΑ όπως σε άλλες χώρες, όμως θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων στήριξης του κλάδου σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών.
Τι γίνεται με το ναυτικό τουρισμό; Χρειάζεστε περισσότερες μαρίνες, ωστόσο, οι συνεχείς προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας εμποδίζουν την αποπεράτωση των έργων. Τι προτείνετε;
Το δυστύχημα είναι ότι ενώ υπάρχει η αδιαμφισβήτητη πολιτική βούληση για να αναπτυχθούν μαρίνες, το θέμα σκοντάφτει στον παραλογισμό των επικαλύψεων ή των απαρχαιωμένων δομών. Ας είμαστε ειλικρινείς. Για τους Αγώνες της Αθήνας επιδείξαμε πολιτική βούληση και θεσπίσαμε νόμους που μας επέτρεψαν να φέρουμε εις πέρας σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης. Δείτε τι συμβαίνει στη μετα-ολυμπιακή Ελλάδα: για να δημιουργήσεις κάτι πρέπει να περάσεις από χίλια κύματα… Δεν μπορούν όλα τα έργα να σέρνονται ανάμεσα σε προσφυγές με ιδιοτελή ή μη κίνητρα και σε αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν μπορεί οιοσδήποτε, ιδιοτελής ή μη, όποια στιγμή επιθυμεί ακόμα και ένα μήνα πριν από την ολοκλήρωση ενός έργου να προσφεύγει και να το σταματά. Να το απαξιώνει. Η προσφυγή πρέπει να έχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο πρέπει να ασκείται. Διαφορετικά είναι υποκρισία. Εάν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες πετύχαμε ένα μεγάλο στοίχημα, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο και τώρα; Δεν μπορεί όλες οι χώρες να προχωρούν κι εμείς να μένουμε πίσω. Πρέπει να παράγουμε έργο για το αύριο. Αυτός είναι, άλλωστε, ο ρόλος των πολιτικών.
Πριν από τρεις μήνες η κυριαρχία της Ν.Δ. έδειχνε αδιατάρακτη. Σήμερα έχετε εδραιωθεί στη δεύτερη θέση. Υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό;
Κανείς δεν μπορεί ποτέ να θεωρεί ότι η πρώτη θέση τού ανήκει εσαεί. Η άσκηση πολιτικής είναι σαν το ποδήλατο. Αν δεν κάνεις πετάλι, κινδυνεύεις να πέσεις. Οταν το ξαναρχίσεις, αναπτύσσεις ταχύτητα. Λάθη όλοι κάνουμε, άλλωστε όποιος δεν κάνει λάθη δεν κάνει τίποτα. Θα σας πω όμως το εξής: το παιχνίδι η Ν.Δ. μπορεί να το γυρίσει. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μια δικαιολογημένη δυσαρέσκεια των νεοδημοκρατών. Ομως, δεν πιστεύω ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, οι πολίτες είναι έτοιμοι να επιτρέψουν η χώρα να πισωγυρίσει. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχουν ανατραπεί τα δεδομένα επειδή το ΠΑΣΟΚ πείθει. Ολο το βάρος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Από κει και πέρα, την ώρα της κρίσης, δεν αναζητάς ευθύνες ή λανθασμένους χειρισμούς. Αναζητάς συμμάχους στην προσπάθεια ανάκαμψης της κυβέρνησης και του προσανατολισμού της στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ως συγκριτικό πλεονέκτημα την πρωθυπουργική παράσταση του Κώστα Καραμανλή. Η ανθεκτικότητά του συνιστά ισχυρό όπλο που, σε συνδυασμό με την εκ μέρους του ανάληψη πρωτοβουλιών, θα του επιτρέψει να πιάσει ξανά το νήμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής.
Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο κόσμος σάς καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν;
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ν.Δ. είπε από την πρώτη στιγμή ότι, εφόσον υπάρξουν ποινικές ευθύνες, η Εξεταστική μπορεί να εξελιχθεί σε Προανακριτική.
Παρακολουθούμε τη διαδικασία. Δεν προδικάζουμε, αντίθετα, είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε φως σε μια υπόθεση η οποία παρουσιάζει δυσάρεστες πτυχές.
Στο κόμμα σας γίνεται μεγάλη συζήτηση για τον ανασχηματισμό. Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει άμεσα; Θα θέλατε να μετακινηθείτε;
Ο ανασχηματισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πρωθυπουργού. Μπορεί να τον κάνει όποτε το κρίνει. Αντιλαμβάνομαι ότι η ονοματολογία είναι πικάντικη για τα Μέσα Ενημέρωσης, όμως, ας μην ξεχνάμε ότι τα πρόσωπα υπηρετούν τις πολιτικές και όχι το αντίθετο. Σημασία έχει η πολιτική. Από κει και πέρα, όλοι μας, και πρώτος εγώ, είμαστε ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του πρωθυπουργού.
Για να υπηρετήσουμε την παράταξη και τη χώρα. Για να μη νομίζετε ότι υπεκφεύγω, θα σας πω το εξής: ο τουρισμός εισέρχεται σε κρίσιμη χρονιά λόγω της κρίσης και είμαι ο τελευταίος που θα εγκατέλειπε στα δύσκολα.
Πολλοί στη Ν.Δ. θεωρούν απαραίτητη την αλλαγή του υπουργού Οικονομίας, αλλά και της οικονομικής πολιτικής; Τι άποψη έχετε;
Είπα και πριν ότι τα πρόσωπα υπηρετούν μια κεντρική πολιτική κατεύθυνση. Η δοσολογία της οικονομικής πολιτικής δεν εξαρτάται από το πρόσωπο του υπουργού. Με την οικονομική ρευστότητα που υπάρχει, ο Προϋπολογισμός δεν είναι ευαγγέλιο. Υπάρχουν περιθώρια αναπροσαρμογής.
Αλλωστε, ο υφιστάμενος Προϋπολογισμός είναι στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας. Εάν αυτό χαλαρώσει, τότε και εμείς θα μπορέσουμε να είμαστε ακόμα πιο πολύ κοινωνικά δίκαιοι και να επανεξετάσουμε τη μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων. Αυτό επιβάλλει η σοβαρότητα της κατάστασης και όχι ανέξοδες πολιτικές και πλειοδοσία υποσχέσεων που ακούμε καθημερινά από το ΠΑΣΟΚ.
Θεωρείτε βάσιμη την ανησυχία του κ. Μεϊμαράκη ότι κάποιος από τους 151 μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση;
Θεωρώ παντελώς αβάσιμη αυτή τη συλλογιστική. Το 2008 δεν είναι 1993. Η Ιστορία δεν θα επαναληφθεί.
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ
Ελεύθερος Τύπος