Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΗΠΑ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες

Δύο εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από το επίσημο άνοιγμα των καλπών στις ΗΠΑ με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων να ξεπερνά τα 130 εκατομμύρια – το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία των αμερικανικών εκλογών από το 1960.

Ανοίγει ψαλίδα υπέρ Ομπάμα

Η τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby, δείχνει άνοιγμα υπέρ του αφροαμερικανικού υποψήφιου των Δημοκρατικών κατά στις έξι ποσοστιαίες μονάδες από το Σάββατο (50% έναντι 44%) - από τις 5 που ήταν τα δύο προηγούμενα 24ωρα. Σημαντικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις πρόωρες κάλπες, οι οποίες δείχνουν μεγάλο προβάδισμα του Μπαράκ Ομπάμα.

Αμφίρροπες πολιτείες

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι 18μηνές καμπάνιες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών με τις τελευταίες μέρες να επικεντρώνονται στις λεγόμενες «swing states», δηλαδή στις πολιτείες που δεν κλίνουν καθαρά προς το ένα ή το άλλο κόμμα. Έτσι τα μάτια όλων στρέφονται προς την Πενσιλβάνια η οποία διαθέτει 21 εκλέκτορες, το Οχάιο με 20 εκλέκτορες, τη Φλόριντα με 27 εκλέκτορες, τη Β. Καρολίνα και την Βιρτζίνια (15 και 13 εκλέκτορες αντίστοιχα). Η Βιρτζίνια ειναι η μόνη που ο ΜακΚέιν έχει το προβάδισμα.

Στις τελευταίες μέρες της καμπάνιας, ο γερουσιαστής του Ιλινόι Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ψηφοφόρους να γίνουν «οι πρεσβευτές του». «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυθούμε ή να ολιγωρήσουμε.. Όχι τώρα όταν διακυβεύονται τόσα πολλά» δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών από το Μισούρι όπου βρέθηκε.

Ο Τζον ΜακΚέιν δήλωσε το Σάββατο από την Πενσυλβάνια ότι «επιστρέφει» ή αλλιώς όπως δηλωνει «The Mac is back». «Όταν βλέπω αυτή την υποστήριξη, αυτή την ορμή, ξέρω ότι θα νικήσουμε» είπε παρότι οι δημοσκοπήσεις του CNN δείχνουν τον δημοκρατικό υποψήφιο να προηγείται με 7 μονάδες (51% έναντι 44%) του Τζον ΜακΚέιν. Σημειώνεται όμως ότι στις δύο τελευταίες προεδρικές εκλογές η Πενσυλβάνια έδειξε μεγαλύτερη υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις προς τους Δημοκρατικούς, από αυτή που έδειξαν τελικά οι κάλπες.

Την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε το Οχάιο. Η πολιτεία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική καθώς κανένας ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έχει κερδίσει τις εκλογές χωρίς να κερδίσει τους 20 εκλέκτορες της πολιτείας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του CNN δείχνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται στην πολιτεία κατά 5 μονάδες (49% έναντι 44%).

Στο Οχάιο βρέθηκε την Κυριακή και η υποψήφια αντιπρόεδρος του ΜακΚέιν, Σάρα Πέιλιν. Ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε την Κυριακή τη Φλόριντα.

Τα μηνύματα των υποψηφίων

Τα μηνύματα των υποψηφίων

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: