Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Νέα Μέσα - κοινωνικά δίκτυα: Η φύση & το μέλλον τους…

Μια μη-τεχνική ανάλυση (πιο απλή δεν γίνεται...)

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό (online και offline) για τα blogs. Eίναι καιρός να ανοίξουμε λίγο την οπτική γωνία, για να κατανοήσουμε το ευρύτερο κοινωνικό φαινόμενο των Νέων Μέσων και των social networks, μέσα στα οποία εντάσσονται και τα blogs.

Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που ένας φίλος και πρώην συνάδελφος, μου πρωτο-μίλησε για τα Νέα Μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα. Μόλις είχαν φθάσει στην Ελλάδα από την γενέτειρα τους τις ΗΠΑ, με τρία περίπου χρόνια καθυστέρηση. Από τότε μας έχουν κατακλύσει blogs, online κοινότητες, youtube, internet tv, podcasts, wikis, twitter, facebook και πάει λέγοντας! Ποια είναι όμως η σημασία τους και τι είδους καταλυτική επίδραση έχουν πάνω στους ανθρώπους ως σύνολο;..

11423498280ntt4hΣτην παρούσα φάση της ιστορίας, όπου τα πάντα αλλάζουν με αστρονομική ταχύτητα και η ανθρώπινη γνώση διπλασιάζεται κάθε διετία, ο κάθε χρόνος της ζωής μας αποκτάει σημασία (βλ. σχετικό βίντεο). Το ανθρώπινο είδος εξακολουθεί να λειτουργεί κάτω από τους γνωστούς μηχανισμούς της φυσικής επιλογής, οι οποίοι μας επέτρεψαν να επιβιώσουμε και να εξελιχθούμε ως είδος, όπως είμαστε σήμερα. Μόνο που η εξέλιξη του ανθρώπου στην αρχή του “ταξιδιού” απαιτούσε δεκάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ τώρα απαιτεί χρόνια, ή και μήνες!..

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ...