«Με ευχαριστεί πολύ να κάνω κους κους με φίλους. Είναι κάτι που όλοι ανεξαιρέτως έχουμε κάνει, είναι στη φύση μας και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά διασκεδαστικό». Η κ. Εβίτα Σκουρλέτη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, δηλώνει φαν του κουτσομπολιού, αλλά, όπως λέει, το πρωταρχικό είναι να μη σχολιάζεις με κακοήθεια.
Αν πω ότι συνάντησα μια παλιά γνωστή και έχει πάρει δέκα κιλά είναι μεν κουτσομπολιό, αλλά δεν έχει κακοήθεια, αφού είναι παράλληλα και πραγματικότητα λέει η κ. Σκουρλέτη.
Σύμφωνα με την κ. Λίζα Βάρβογλη ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια και επιστημονική συνεργάτιδα του Παντείου Πανεπιστημίου, το κουτσομπολιό «αποτελεί χαρακτηριστικό της κοινωνικής και συναισθηματικής νοημοσύνης του ατόμου. Για να το πετύχει κανείς, χρειάζεται την ικανότητα να μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω του. Αυτό γίνεται ευκολότερο αν...
τους παρατηρεί και γνωρίζει λεπτομέρειες σχετικά με τον χαρακτήρα, τη ζωή, τις συνήθειές τους». Άλλωστε, όπως λέει η κ. Βάρβογλη απενοχοποιώντας ακόμη περισσότερο τον κουτσομπόλη «μην ξεχνάμε τη ρήση του Όσκαρ Ουάιλντ πως “ένα πράγμα είναι χειρότερο από το να σε συζητούν. Το να μη σε συζητούν”».
Οι αιτίες που κάνουν την κ. Σκουρλέτη να αγαπά το κους κους «είναι πολύ απλές: περιέργεια και φιλαρέσκεια. Συγκρίνεσαι αυτομάτως με το αντικείμενο του σχολιασμού και νιώθεις καλύτερα. Η γνωστή μου πάχυνε, εγώ όχι. Είμαι λοιπόν πολύ καλύτερα από αυτήν». Η κ. Σκουρλέτη όμως ξεκαθαρίζει: «Δεν κουτσομπολεύουμε ποτέ μα ποτέ συναδέλφους. Είναι η μόνη περίπτωση που μπορεί το κουτσομπολιό να δημιουργήσει πρόβλημα».
Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Γεωργούλα αναπληρωτή καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, «ο κοινωνικός σχολιασμός έχει μια ψυχολογική πλευρά, καθώς συνδέεται με συναισθήματα και μάλιστα με αρνητικά- ζήλια, μνησικακία. Εμπεριέχει, επίσης, ποικίλες κοινωνικές λογικές: μπορεί να αποτελεί στρατηγική απαξίωσης ενός προσώπου, αλλά από την άλλη μπορεί και να αποτελεί στρατηγική έμμεσης προβολής». Σύμφωνα πάντως με έρευνα ομάδας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα που έχει δημοσιευθεί το 2006 στην επιθεώρηση Ρersonal Relationships, το κουτσομπολιό κάνει καλό, συμβάλλει στη σύσφιξη των ανθρώπινων σχέσεων φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά. Είναι όμως αλήθεια αυτό; Για τον επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ευστράτιο Παπάνη «οι σχέσεις μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε κοντινούς συγγενείς και φίλους από τη μία και σε επαφές με άλλες κοινωνικές ομάδες από την άλλη. Το κουτσομπολιό που αναφέρεται στους πρώτους ασκεί περισσότερο κοινωνικό έλεγχο και ο σχολιασμός των δεύτερων ισχυροποιεί δεσμούς μεταξύ απομακρυσμένων μελών μιας κοινότητας». Συμπληρώνει ότι «πρόκειται για ένα παιχνίδι που διατηρεί την κοινωνική συνοχή, αλλά και την αρχαιότερη μορφή μαζικής ενημέρωσης»...
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ...
http://apneagr.blogspot.com/