Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Μεσογειακός διπλωματικός πυρετός


Η σύσφιξη σχέσεων και η συνεργασία σε όσους περισσοτέρους τομείς με την Ρωσία είναι μια κίνηση εξαιρετικής πολιτικής σημασίας. Πιστός σύμμαχος εδώ και χρόνια ουκ ολίγες φορές μας <<έσωσε>> από τα δικά μας ολισθήματα στο συμβούλιο ασφαλείας κ.α Ταυτοχρόνως διατηρεί μια σταθερή στάση παρά τα δικά μας σκαμπανεβάσματα στην Εθνική γραμμή που ακολουθείται στο Κυπριακό. Η Ρωσία ανακτά τη χαμένη πολιτική ισχύ του λόγου της και η επιρροή της στα παγκόσμια κέντρα λήψης αποφάσεων ολοένα και ισχυροποιείται.

Γιατί όμως τόσο αργά; Η συνεργασία αυτή δεν έπρεπε να γίνει πριν από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων για να μπορούν να αντληθούν και να χρησιμοποιηθούν στο τραπέζι των συνομιλιών τα οποιαδήποτε οφέλη; Προηγήθηκε το μνημόνιο συναντίληψης με την Αγγλία και η έκδοση του κοινού ανακοινωθέν, τα οποία δίνουν υποδεέστερη αξία σε σημεία της συνεργασίας αυτής, σημεία που θα μπορούσαν να οπλίσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της Κύπρου. Η βάση των συνομιλιών στην αντίληψη των ξένων και των Τούρκων δυστυχώς τέθηκε μέσο του κοινού ανακοινωθέν και επισημοποιήθηκε με το μνημόνιο συναντίληψης..

Οι Τούρκοι εκεί θα επιμείνουν και στηριζόμενοι στην υπογραφή της Κύπρου σε αυτά, θα επιχειρήσουν να υποσκάψουν και να προσπεράσουν οτιδήποτε θεωρηθεί αρνητικό για αυτούς από την ΚυπροΡωσική συνεργασία. Μεταφράζοντας διαφορετικά την βάση των συνομιλιών και παραμένοντας σταθεροί στις διαχρονικές δηλώσεις τους, οι οποίες εκφράζουν κάθε άλλο παρά την επιδιωκόμενη λύση που επιθυμεί η δική μας πλευρά, θα αποπειραθούν να θέσουν εκτός ισχύς κάθε τι που θεωρούν εκτός του δικού τους πλαισίου. Είναι ολοφάνερο πως τα θεμέλια της βάσης των διαπραγματεύσεων ήταν και παραμένουν θολά.

Ήδη ο κατοχικός ηγέτης έχει εξαπολύσει απειλές για αναβάθμιση του ψευδοκράτους σαν αντιστάθμισμα της επίσκεψης του Προέδρου στην Μόσχα. Σαν εναλλακτικό σχέδιο δράσης των κατεχομένων μεταφράζεται η αντίδραση αυτή. Φαίνεται πως μεθοδικά και με στρατηγική εκμεταλλεύτηκαν την καλή θέληση που κακώς επιδείχθηκε σε τέτοιο βαθμό και απέκτησαν εφόδια για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον. Η παρουσία της Τουρκίας στο Συμβούλιο ασφαλείας και οι ομιλίες του κατοχικού ηγέτη στο Συμβούλιο και στις Βρυξέλλες τώρα χρησιμοποιούνται σε μια προσπάθεια εξίσωσης του ψευδοκράτους με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι στο προσκήνιο και παρατηρείται μια προσπάθεια αμφισβήτησης των δικαιωμάτων και της υπόστασης της. Η διαρκής αναβάθμιση των στόχων της Τουρκίας με τις μαξιμαλιστικές αναπροσαρμογές στις απαιτήσεις της φαίνεται να αποδίδει.

Στις συνομιλίες επιχείρησαν, και συνεχίζουν την προσπάθεια, επιβολής μια συγκεκριμένης λύσης και ταυτοχρόνως γνωρίζοντας την τεράστια πιθανότητα αδιεξόδου προβαίνουν σε μεθοδευμένες κινήσεις. Μεθοδεύσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση του ψευδροκράτους και αποπομπής της ευθύνης μιας πιθανής κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων, υποδεικνύοντας ως υπαίτιο την Κυπριακή Δημοκρατία. Από την μια εξασκούν πιέσεις εκφοβισμού και κάνουν επίδειξη δύναμης με στρατιωτικά μέσα (όπως γίνεται στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και στα παράλια της Κύπρου) σε μια προσπάθεια επιβολής δικών τους θέσεων στις συνομιλίες. Από την άλλη μέσω της στρατηγικής τους διεκδικούν και ανακτούν διάφορα πολιτικά <<δικαιώματα>> για να τεθούν σε εφαρμογή σε περίπτωση αδιεξόδου.

Αρκετός καιρός πήγε χαμένος για την Κυπριακή Δημοκρατία και κινδυνεύει να χάσει και τα αυγά και το καλάθι από τις συνομιλίες αυτές. Χρειάζεται επιτέλους μια πιο επιθετική και διεκδικητική πολιτική που να συμπεριλαμβάνει και σωρεία καταγγελιών κατά της Τούρκικης πλευράς. Πρέπει να ασκηθούν σωστά τα Ευρωπαϊκά δικαιώματα που απέκτησε το νησί σε μια διαρκή και συνεχή προσπάθεια επανατοποθέτησης του Κυπριακού προβλήματος σε σωστές βάσεις. Σχέδια απόκρουσης της τουρκικής πολιτικής επίθεσης, μετά από ένα ενδεχόμενο ναυάγιο των συνομιλιών, συνδυάζοντας πλάνα αμυντικής αντίδρασης στην επιβολή οποιασδήποτε λύσης, έπρεπε να είναι ήδη καταρτισμένα και εν λειτουργία.

http://denksexnw.blogspot.com

Θησέας