Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2008

Εξελίξεις στη Βουλή της ΠΓΔΜ για την ονομασία




Η Βουλή της ΠΓΔΜ με 93 ψήφους υπέρ και μια κατά, ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας ψήφισμα, στη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ονομασίας. Το ψήφισμα καλεί για την ταχύτερη δυνατή διαμόρφωση κρατικής στρατηγικής σχετικά με τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας της χώρας.

Σύμφωνα με το ψήφισμα, «η ζητούμενη κρατική στρατηγική θα πρέπει να διαφυλάσσει τα υψηλότατα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας, την ταυτότητα του μακεδονικού έθνους, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό».

Κατά τη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις ειδικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τη διεθνή πολιτική.

Στη συζήτηση αυτή στη Βουλή μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι
και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι, επέκρινε ιδιαίτερα τον κ. Γκρούεφσκι για την θέση του περί «διπλής ονομασίας» ως βάση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

«Η θέση αυτή δεν αποτελεί βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας και στην ουσία οδηγεί σε ναυάγιο των συνομιλιών ή στο πάγωμά τους», σημείωσε ο κ.Τσερβένκοφσκι και πρόσθεσε ότι για τη θέση αυτή δεν υπάρχει κατανόηση από κανένα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και από τις χώρες εκείνες οι οποίες εμφανίζονται ως ισχυροί υποστηρικτές της ΠΓΔΜ.

Ακόμη ο κ Τσερβένκοφσκι, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με το βέτο που άσκησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για την απόδοση πρόσκλησης της ΠΓΔΜ να καταστεί χώρα-μέλος της Συμμαχίας, «καταπάτησε την Ενδιάμεση Συμφωνία και τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι πρέπει να αναλογισθεί τις ευθύνες της για το θέμα της ονομασίας και υπογράμμισε ότι διακυβεύεται το κύρος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, όταν στις διαπραγματεύσεις αυτές η χώρα προσέρχεται με δύο εκπροσώπους (σ.σ τον πρέσβη της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ τον οποίο ορίζει ο πρόεδρος της χώρας και τον Μάρτιν Πρότογκερ, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι τον οποίο τοποθέτησε ο ίδιος ο κ. Γκρούεφσκι) και στα Σκόπια γίνονται ξεχωριστές διαβουλεύσεις και συναντήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσερβένκοφσκι ανακοίνωσε ότι έλαβε απόφαση για την λήξη της θητείας του πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ ως εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι ίδιοι πολιτικοί της ΠΓΔΜ που επί 17 χρόνια δεν κατόρθωσαν να επιλύσουν την εκκρεμότητα της ονομασίας, κατηγορούν τώρα αυτόν για την μη επίλυση του ζητήματος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση που θα έθετε σε κίνδυνο το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και επανέλαβε ότι κατά την άποψη του, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά θα έκανε από την μεριά της κάποια υποχώρηση στα θέματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και των διαβατηρίων.

Ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε τη θέση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα της ονομασίας. «Ακόμη», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι, «δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μακεδονική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα και τα δικαιώματα των προσφύγων».

«Τις επόμενες 40 ημέρες και πιο συγκεκριμένα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με ισχυρές πιέσεις από τη Διεθνή Κοινότητα για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας. Πιέσεις οι οποίες θα μοιάζουν με αυτές της κόλασης» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης της ΠΓΔΜ πριν τη συνεδρίαση της Βουλής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ημερών της νέας διακυβέρνησης, στην οποία συμμετείχαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αρχισυντάκτες των μέσων μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: