Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε στην προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη και στις έρευνες του νορβηγικού πλοίου υπέρ τουρκικών συμφερόντων σε ελληνικά χωρικά ύδατα.
Δύο απολύτως χωριστές και διαφορετικές διαδικασίες αποτελούν η δικαστική διαδικασία που θα ξεκινήσει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση ενός άρθρου της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και η εν εξελίξει διαπραγμάτευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν έχει παραβιαστεί από την Ελλάδα, ενώ αντιθέτως έχει παραβιαστεί κατ' επανάληψη από την γειτονική χώρα και τόνισε ότι...η Συμφωνία δεν έχει καταγγελθεί και επομένως εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.
Επισήμανε, πάντως, ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε μια ιδιότυπη κατάσταση αναστολής, καθώς η άλλη πλευρά δεν έχει ορίσει διαπραγματευτή και αναφέρθηκε στο παράδοξο «η γειτονική χώρα να προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης που είναι ένα όργανο των Ηνωμένων Εθνών με το λεγόμενο συνταγματικό της όνομα, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το προσωρινό όνομα το οποίο ουδέποτε έχει εφαρμόσει στους διεθνείς οργανισμούς, ως όφειλε».
Σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα ούτε βραδυπορεί ούτε βιάζεται, αλλά ελέγχει απόλυτα τον χρόνο της εκδήλωσης των κινήσεών της και στο πλαίσιο αυτό έχει και διατηρεί όλες τις δυνατότητες για την καλύτερη προβολή της θέσης της και την προστασία των συμφερόντων της».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι «η προσφυγή γίνεται για ένα συγκεκριμένο άρθρο της Συμφωνίας» και συνέχισε:
«Η Ελλάδα θα αναλύσει τα επιχειρήματά της στο Δικαστήριο. Δεν υπήρξε ποτέ από ελληνικής πλευράς σκέψη για καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Βασική προτεραιότητά μας ήταν πάντα να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Η Ελλάδα έχει ήδη μελετήσει τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει και που θα ξεδιπλωθούν στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα ούτε βραδυπορεί ούτε βιάζεται. Ελέγχει απόλυτα τον χρόνο της εκδήλωσης των κινήσεών της και στο πλαίσιο αυτό έχει και διατηρεί όλες τις δυνατότητες για την καλύτερη προβολή της θέσης της και την προστασία των συμφερόντων της».
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό να εξευρεθεί λύση στο θέμα του ονόματος όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαδικασία, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε:
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ...