Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008

Η ΕΕ αναζητά κοινή γραμμή για την κρίση

Υπό τη σκιά των ζοφερών προβλέψεων της Κομισιόν για το μέλλον των ευρωπαϊκών οικονομιών, οι «27» πραγματοποιούν την Παρασκευή (7/11) δεύτερη – σε διάστημα λιγότερο του ενός μήνα – έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα αναζητηθεί κοινό μέτωπο αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να προετοιμάσουν την κοινή τους στάση για τη διευρυμένης Συνόδου Κορυφής των 20 πλουσιότερων χωρών (G20) που θα έχει προγραμματιστεί για τις 15 Νοεμβρίου, στην Ουάσινγκτον, και στην οποία θα είναι παρών και ο νεοεκλεγείς αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Στόχος της συνόδου – η οποία ολοκληρώνεται νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής – είναι η διαμόρφωση μιας ενιαίας διαπραγματευτικής βάσης για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, καθώς γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς οι συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία.

Το βράδυ της Πέμπτης (6/11), ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κυκλοφόρησε ένα σχέδιο προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι οποίες θα τεθούν προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής.

Το non paper της γαλλικής προεδρίας προβλέπει μεταξύ άλλων ενίσχυση του ελέγχου και της διαφάνειας στις χρηματαγορές προκειμένου κανένας οικονομικός τομέας να δρα ανεξέλεγκτος στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται η καταγραφή των εταιρειών αξιολόγησης αλλά και η θέσπιση κώδικα συμπεριφοράς ώστε να υπάρξουν αντικίνητρα για τις επενδύσεις υψηλού κινδύνου, η αναθεώρηση των παγκόσμιων λογιστικών προτύπων ώστε να είναι περισσότερο συνεκτικά, η διαχείριση του κινδύνου ρευστότητας και η καλύτερη διαχείριση του κινδύνου από την τιτλοποίηση των πιστώσεων των χρηματοοικονομικών οργανισμών.

Οι γαλλικές προτάσεις βασίζονται στις αρχές της αποτελεσματικής επιτήρησης όλων των φορέων συστημικής σημασίας στις χρηματαγορές, της καθιέρωσης εναρμονισμένων standards για τα πιστωτικά ιδρύματα και της εφαρμογής τους, ενώ προτείνεται ένας κεντρικός ρόλος για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του.

Παρά, ωστόσο, τις προσδοκίες της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ ότι οι «27» θα υιοθετήσουν κοινή γραμμή ενόψει της συνόδου της G20, οι αναλυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι, δεδομένου ότι χώρες - όπως η Βρετανία και η Σουηδία - αντιδρούν στην εκτεταμένη ρύθμιση της οικονομίας.

Ο Νικολά Σαρκοζί, πάντως, ευελπιστεί να έχουν ληφθεί μια σειρά από μέτρα ως τις 15 Νοεμβρίου, όταν θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς) με τους ηγέτες της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, της Κίνας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής, της Νότιας Κορέας, της Ρωσίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας. Το 20ο μέλος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση που εκπροσωπείται συλλογικά.

cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: