Τις δημοσκοπήσεις δεν αρκεί κάποιος να τις διαβάζει. Πρέπει και να αντιλαμβάνεται τι ακριβώς λένε. Επειδή, λοιπόν, πολλά πανηγύρια ακούω τελευταία και πολλές εξαγγελίες περί «ανατροπών» και άλλα συναφή, θα κάνω απλώς ορισμένες επισημάνσεις- και όποιος καταλάβει, κατάλαβε...
Επισήμανση πρώτη: Οι ανακατατάξεις που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις προκύπτουν κυρίως από εσωτερικές διεργασίες στους διάφορους πολιτικούς χώρους. Είναι ψηλά η συσπείρωση της ΝΔ και χαμηλά η συσπείρωση του ΠαΣοΚ, όπως συνέβαινε πέρυσι την άνοιξη; Προηγείται η ΝΔ. Είναι χαμηλά η συσπείρωση της ΝΔ και ψηλά η συσπείρωση του ΠαΣοΚ, όπως τώρα; Προηγείται το ΠαΣοΚ. Το φαινόμενο, δηλαδή, είναι πρωτίστως υδραυλικό. Ως τώρα, δεν έχουμε κανένα δημοσκοπικό στοιχείο που να υπονοεί ότι υπάρχει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, όπως αυτοί προέκυψαν στις τελευταίες εκλογές.
Επισήμανση δεύτερη: Οι συσχετισμοί αλλάζουν μόνο όταν μετακινούνται ψηφοφόροι από τον έναν στον άλλο πολιτικό χώρο. Ακόμη και σήμερα, η πιο αξιόλογη τέτοια μετακίνηση που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις (αξιόλογη και σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς) είναι αυτή από το ΠαΣοΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Περίπου 4% του εκλογικού σώματος. Για να δώσω ένα μέτρο σύγκρισης, οι καθαρές μετακινήσεις από ΝΔ προς ΠαΣοΚ είναι σχεδόν οι μισές!
Επισήμανση τρίτη: Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η καταγραφόμενη ενίσχυση του ΠαΣοΚ, ακόμη και με την ευνοϊκότερη για αυτό ανάγνωση των δημοσκοπήσεων, συντελείται στο πλαίσιο του 1/3 του εκλογικού σώματος, το οποίο είναι λογικά το κατώτατο όριο της πολιτικής επιρροής του. Τα υπόλοιπα 2/3 (συγκεκριμένα 62%-65%, ανάλογα με τις ερωτήσεις) τοποθετούνται και σήμερα αρνητικά απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Επισήμανση τέταρτη: Η πρωθυπουργική εικόνα του Καραμανλή παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα: μια αποδοχή της τάξεως του 41%-42% είναι εξαιρετική υψηλή, έπειτα από πέντε χρόνια πρωθυπουργίας και δεδομένης της συγκυρίας. Ακόμη και η εμφανής βελτίωση της πολιτικής εικόνας του Γιώργου Παπανδρέου συντελείται αυστηρά στα όρια του ΠαΣοΚ των τελευταίων εκλογών και σε σύγκριση με την περασμένη άνοιξη όταν είχε κυριολεκτικά καταποντιστεί. Κατά τα άλλα, παραμένει προβληματική: υστερεί επτά μονάδες ως επιλογή πρωθυπουργού σε μια δημοσκόπηση όπου το ΠαΣοΚ προηγείται τεσσάρων μονάδων της ΝΔ! Να υπενθυμίσω απλώς ότι από τότε που έχουμε δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα τις εκλογές κέρδιζε πάντα το κόμμα του «καταλληλότερου πρωθυπουργού». Χωρίς καμία εξαίρεση.
Αυτά (μεταξύ άλλων, βεβαίως...) λένε οι δημοσκοπήσεις. Και είναι πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για όποιον καταλαβαίνει τι λένε.
jpretenteris@dolnet.gr