Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ελεύθεροι οι όμηροι του Ταζ Μαχάλ στο Μουμπάι


Η ινδική αστυνομία έχει ξανά υπό τον πλήρη έλεγχόςτης το ξενοδοχείο Taj Mahal στο Μουμπάι (Βομβάη) που δέχθηκε τν επίθεση των ενόπλων και μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 125 ανθρώπους. Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται έναύπριος επιχειρηματίας.

Όλοι οι ισλαμιστές που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ στο Μουμπάι, εκτός ενός, έχουν σκοτωθεί από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Ινδίας οι επιχειρήσεις των οποίων συνεχίζονται στο δεύτερο πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης, ανακοινώθηκε από ανώτατους Ινδούς αξιωματούχους.

«Στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ υπάρχει ακόμα ένας τρομοκράτης που έχει τραυματιστεί. Θα ολοκληρώσουμε την επιχείρηση πολύ σύντομα», δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής φρουράς Τζ. Κ. Ντούτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV διαβεβαιώνοντας ότι «υπάρχει ο πλήρης έλεγχος της κατάστασης από τις δυνάμεις ασφαλείας».

Άλλοι αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα ότι όλοι οι ισλαμιστές στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ είχαν σκοτωθεί.

Η αστυνομία επικεντρώνει πλέον τις προσπάθειές της στο δεύτερο ξενοδοχείο, Oberoi Trident, όπου στον όγδοο όροφο του πολυτελούς κτιρίου, βρίσκονται δύο ακόμη τρομοκράτες.

Άνδρες των ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας συνέλαβαν τρεις εξτρεμιστές, μεταξύ των οποίων και ένας Πακιστανός, σε ένα από τα ξενοδοχεία που δέχτηκαν επίθεση από ενόπλους στην πόλη Μουμπάι, μετέδωσε απόψε το ινδικό πρακτορείο PTI.

Επικαλούμενο επίσημες πηγές το πρακτορείο διευκρινίζει ότι οι συλλήψεις έγιναν στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ. Ο Πακιστανός φέρεται ότι ονομάζεται Ατζμαλ Αμιρ Κάμαλ και κατάγεται από το Φαριντκότ του Πακιστάν.

Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι οι εξτρεμιστές είναι μέλη της Λασκάρ-ε-Τάιμπα, μιας ένοπλης ισλαμικής οργάνωσης που εδρεύει στο Πακιστάν και έγινε γνωστή με την επίθεση που εξαπέλυσε στο ινδικό κοινοβούλιο το 2001.

Πάντα σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Πακιστανός δήλωσε στους Ινδούς ανακριτές ότι η 12μελής ομάδα στην οποία ανήκε έφτασε με εμπορικό πλοίο σε απόσταση περίπου 10 ναυτικών μιλίων από τα ινδικά χωρικά ύδατα. Από εκεί, με εξωλέμβιο, προσέγγισαν τη Μουμπάι.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμόχαν Σινγκ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές έγιναν από μια ομάδα που έχει την έδρα της «έξω» από την Ινδία, ενώ ο στρατηγός Ρ.Κ. Χούντα που διευθύνει τις επιχειρήσεις στη Μουμπάι είπε ότι οι δράστες προέρχονται από την άλλη πλευρά των συνόρων και ενδεχομένως από το Φαριντκότ του Πακιστάν.

Στους 125 ο αριθμός των νεκρών

Τουλάχιστον 125 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μουμπάι σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αστυνομία. Μεταξύ των νεκρών βρίσκειται κι ένας Κύπριος πολυεκατομμυριούχος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μουμπάϊ της Ινδίας. Πρόκειται για τον Ανδρέα Λιβέρα, 72 ετών, πλοιοκτήτη, που είχε πάει στη Μουμπάϊ για έκθεση πλοίων, πιάστηκε όμηρος και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους τρομοκράτες.

Τις συνθήκες εκτέλεσης του Ανδρέα Λιβέρα περιέγραψε στη Λευκωσία ο αδελφός του Θεοφάνης Λιβέρας. Όπως είπε, ο Ανδρέας βρισκόταν στο εστιατόριο του Ταζ Μαχάλ, στο οποίο διέμενε και κρατήθηκε όμηρος μαζί με άλλα άτομα.

Οι τρομοκράτες συγκέντρωσαν τους ομήρους σε ένα δωμάτιο, από όπου ο Ανδρέας Λιβέρας τηλεφώνησε στο γιο του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευε. Στη συνέχεια όμως οι τρομοκράτες ζήτησαν από τους ομήρους να δείξουν τα διαβατήριά τους. Ο Λιβέρας ο οποίος είχε αγγλικό διαβατήριο πυροβολήθηκε εν ψυχρώ μαζί με άλλα πέντε άτομα.

Ο Ανδρέας Λιβέρας, ο οποίος διέμενε στο Λονδίνο από το 1963, καταλείπει τέσσερα παιδιά.

Βρισκόταν ένατος στη λίστα με τους εκατόν πλουσιότερους Έλληνες του Λονδίνου.

Υπήρξε ο ιδρυτής των ομώνυμων επιχειρήσεων με έδρα το Λονδίνο, η αξία των οποίων μαζί με τα οικογενειακά ακίνητα, ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια λίρες. Ο Λιβέρας πήγε από την Κύπρο στη Βρετανία το 1963 και εργάστηκε ως πωλητής και διανομέας σε εταιρεία ζαχαροπλαστικής για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξαγορά της εταιρείας, την οποία πούλησε το 1986 έναντι 130 εκατομμυρίων λιρών. Η οικογένεια Λιβέρα συνέστησε επίσης εταιρεία ενοικίασης θαλαμηγών.

Άγνωστος ο αριθμός των ξένων νεκρών

Δεκαπέντε έως είκοσι πέντε Γάλλοι παραμένουν παγιδευμένοι στα πολυτελή ξενοδοχεία της Μουμπάι, που δέχθηκαν ταυτόχρονες επιθέσεις, χωρίς όμως να είναι όμηροι, δήλωσε σήμερα μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο «Canal+» ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι «ακριβής αριθμός» δεν είναι διαθέσιμος. «Με μερικούς υπάρχει επικοινωνία μέσω των κινητών τους», ανέφερε επίσης, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για τουρίστες πιθανόν και για επιχειρηματίες». «Δεν νομίζω πως αποτελούν στόχο, επειδή ειδικά είναι Γάλλοι», πρόσθεσε.

Η «Air France» ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι πλήρωμά της είχε καταλύσει στα ξενοδοχεία που δέχθηκαν επίθεση, επαναπατρίστηκε ήδη όμως.

Τέλος ο κ. Κουσνέρ ανέφερε πως φθάνει στο Μουμπάι ένα γαλλικό αεροπλάνο με «ιατροφαρμακευτικό υλικό».

Ιταλοί

Από το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώθηκε αργά σήμερα ότι παγιδευμένοι στο πολυτελές ξενοδοχείο «Τράιντεντ Ομπερόι» παραμένουν τούτη την ώρα επτά Ιταλοί, ανάμεσά τους και ένα μωρό. Είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί τους, στα δωμάτιά τους, μέσω των κινητών τους.

Είχε ανακοινωθεί νωρίτερα σήμερα ότι ο Ιταλός Αντόνιο ντε Λορέντσο, από το λιμάνι του Λιβόρνο, είναι ανάμεσα στα θύματα των επιθέσεων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέηβιντ Μίλιμπαντ αναφέρθηκε σε «κάποια σημάδια της Αλ Κάιντα» αναφορικά με τις αιματηρές επιθέσεις, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι «είναι πρόωρο να βεβαιωθεί ό,τιδήποτε».

Πλέον πρόσφατες εξελίξεις.

Αφέθηκαν ελεύθεροι επτά όμηροι που κρατούνταν στην περιοχή του Εβραϊκού Κέντρου της Μουμπάι, βεβαίωσαν οι ινδικές αρχές ασφάλειας.

Υπάρχουν «τουλάχιστον 10 Ισραηλινοί» παγιδευμένοι μέσα σε διαφορετικά κτίρια της οικονομικής μητρόπολης της δυτικής Ινδίας, ενώ μέσα στο «Σαμπάτ Χάουζ» κρατείται όμηρος ο Ραβίνος Γκάμπριελ Χόλτζμπεργκ.

Μία γυναίκα, ένα παιδί και η μπέϊμπι σίτερ του αφέθηκαν από τους ενόπλους ελεύθεροι από εκεί, ανέφερε η ισραηλινή ειδική υπηρεσία διάσωσης «Ζακά».

Από πλευράς ισραηλινής πρεσβείας, για τα συμβάντα δινόταν αργά σήμερα ένας απολογισμός 119 νεκρών.

Όσον αφορά τους τραυματίες, την ίδια ώρα αναφέρονταν από πολλές δυτικές πηγές ότι είναι 315--οι 22 από αυτούς αλλοδαποί.

Δυτική πρεσβεία εκτίμησε ότι οκτώ αλλοδαποί έχασαν στα γεγονότα την ζωή τους, σταδιακά δε εξακριβώνονται τα στοιχεία ταυτότητάς τους.

Κατά το Γερμανικό Πρακτορείο, ένας Αυστραλός, ένας Βρετανός κι ένας Ιάπωνας σκοτώθηκαν.

Από την ισραηλινή πρεσβεία είχε ανακοινωθεί ότι η κατάσταση χαρακτηρίζεται από μεγάλη «ασάφεια» ειδικά ως προς τα αιτήματα των απαγωγέων και ακόμα ότι: «σ' ένα από τα ξενοδοχεία που δέχθηκαν επίθεση, είναι βέβαιον ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία».

Στις τάξεις των αστυνομικών υπάρχουν 14 νεκροί και ανάμεσά τους ο ίδιος ο αρχηγός της «Αντι-τρομοκρατικής».

Περιγραφή

Αντρας που διέφυγε τα πρώτα λεπτά της επίθεσης από το ξενοδοχείο «Ταζ Μαχάλ» αφηγήθηκε στις αρχές ότι οι ένοπλοι είναι «νεαροί, με συνηθισμένα ρούχα, με αυτόματα όπλα και πάρα πολλές δεσμίδες σφαιρών» κι άλλα πολεμοφόδια.

Εκατόν ογδόντα άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε παρόμοια επίθεση στο Μουμπάι την 11η Ιουλίου του 2006. Την 25η Αυγούστου 2003 από δύο ανατινάξεις οχημάτων, 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως και πολλοί άλλοι μέσα σ ένα προαστιακό τρένο. Συνολικά μετά το 2003 η Ινδία αριθμεί περίπου 600 νεκρούς από την τρομοκρατία.

Ευρωβουλευτές ανάμεσα στους ομήρους

Στιγμές αγωνίας έζησε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς επτά ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, είχαν εγκλωβισθεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες στο ξενοδοχείο Taj Mahal, του Μουμπάι.

"Οι ευρωβουλευτές και οι συνοδοί τους διέφυγαν χωρίς να έχουν τραυματιστεί, αυτήν την ώρα βρίσκονται στην κατοικία του Γάλλου προξένου στη Βομβάη και προσπαθούμε να δούμε πως θα τους επαναπατρίσουμε», δήλωσε η υπεύθυνη για τον Τύπο στο Ευρωκοινοβούλιο, κα Μάρτζορι Βαν ντεν Μπρόκεν.

H αποστολή της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου αποτελείτο από οκτώ ευρωβουλευτές, ένα όμως μέλος της παρέμεινε στο Νέο Δελχί. Στην αποστολή δεν συμμετείχε Έλληνας ή Κύπριος ευρωβουλευτής.

Οι παγιδευμένοι φιλοξενούμενοι έμαθαν από συνομιλίες που είχαν μέσω φορητών τηλεφώνων ότι οι Ινδικές δυνάμεις είχαν εμπλακεί σε συγκρούσεις με τρομοκράτες στο κτίριο, αλλά δεν υπήρχε ασφάλεια στο δωμάτιο όπου βρίσκονταν.

Ισπανική διπλωματική πηγή τόνισε πως η κυβέρνηση θα στείλει αεροσκάφος για να απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν του Ισπανούς πολίτες από την Μουμπάι.

Κέντρο διαχείρισης της κρίσης λειτουργεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και ομάδα ψυχολόγων θα μεταβεί στη Μουμπάι για να συμπαρασταθεί στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων, ανακοινώθηκε από το υπουργείο.

Ένας Πολωνός βρίσκεται στο ξενοδοχείο Oberoi/Trident της Μουμπάι το οποίο έχουν καταλάβει ένοπλοι και πολιορκείται από τις ινδικές δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε ο πολωνός επιτετραμμένος στην Ινδία Πιότρ Οπαλίνσκι.

"Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει στο μέτρο του δυνατού να παραμείνεις κρυμμένος. Επικοινωνήσαμε μαζί του και είναι ασφαλής», τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, αρκετοί Πολωνοί βρίσκονταν στο ξενοδοχείο το βράδυ της Τρίτης για μια εκδήλωση του προξενείου.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας ανακοίνωσε στο Σίδνεϊ ότι τουλάχιστον δύο αυστραλοί πολίτες τραυματίστηκαν στις επιθέσεις αυτές.

Εν τω μεταξύ, περίπου 10 έως 20 Ισραηλινοί συγκαταλέγονται στους ομήρους των ενόπλων στη Μουμπάι, αναφέρθηκε σήμερα από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Νέο Δελχί.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο βεβαίωσε για «έναν Γερμανό όμηρο», πιθανολογώντας όμως ότι «υπάρχουν κι άλλοι».

Απελευθέρωση Ισπανού ομήρου

Εν τω μεταξύ, οι ινδικές δυνάμεις ασφαλείας απελευθέρωσαν έναν από τους τρεις Ισπανούς επιχειρηματίες που κρατούνται όμηροι από τους ενόπλους στο ξενοδοχείο Trident/Oberoi στη Μουμπάι, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος.

Οι δύο άλλοι επιχειρηματίες εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο ξενοδοχείο, δήλωσαν αντιπρόσωποι των εταιρειών τους.

Οι επιχειρηματίες αυτοί μετείχαν στην αντιπροσωπεία της πρωθυπουργού της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε, η οποία επέστρεψε σήμερα στην Ισπανία, αφού κατάφερε να διαφύγει της βίας μαζί με μερικά άλλα μέλη της αντιπροσωπείας.

Η Αγκίρε, στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος της ισπανικής αντιπολίτευσης, επισκεπτόταν την Ινδία για να προωθήσει τα ισπανικά επιχειρηματικά συμφέροντα όταν ξέσπασαν οι επιθέσεις.

Η Αγκίρε δήλωσε ότι άκουσε πυροβολισμούς καθώς έδινε τα στοιχεία της στο ξενοδοχείο. «Πέσαμε κάτω από το γραφείο της υποδοχής. Έβγαλα τα παπούτσια μου και βγήκαμε από το ξενοδοχείο καθοδηγούμενοι από το προσωπικό του ξενοδοχείου», σημείωσε.

«Δεν είδα τρομοκράτες ή τραυματίες. Είδα μόνο το αίμα πάνω από το οποίο έπρεπε να περάσω ξυπόλυτη», σημείωσε.

Παράλληλα το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα ότι ένας αριθμός Ισραηλινών κρατούνται όμηροι από ενόπλους σε εβραϊκό κέντρο στη Μουμπάι.

Το εβραϊκό κέντρο Σαμπάντ-Λουμπάβιτς και τα πολυτελή ξενοδοχεία Ταζ Μαχάλ και Trident/Oberoi είναι τα τρία κτίρια της Μουμπάι στα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται οχυρωμένοι ένοπλοι.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Ισραηλινοί, σίγουρα στο κέντρο Σαμπάντ και πολύ πιθανώς στο ξενοδοχείο Trident», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ.

Το γενικό προξενείο του Ισραήλ στη Μουμπάι δεν έχει επιβεβαιώσει τον αριθμό των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι βάσει πολλών πληροφοριών ο αριθμός των ισραηλινών ομήρων είναι από 10 έως 14.

«Στο ξενοδοχείο δεν ξέρουμε. Εκεί μπορεί να βρίσκονται περίπου πέντε», πρόσθεσε.

Οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν επίσημη επιβεβαίωση για το αν ο ραβίνος του εβραϊκού κέντρου και η σύζυγός του βρίσκονται μεταξύ των ομήρων, αλλά «αυτό είναι πολύ πιθανό, επειδή βρισκόταν μέσα στο κτίριο και δεν γνωρίζουμε να βγήκε», κατέληξε ο ίδιος.

www.kathimerini.gr