Σε αδιέξοδο είναι πια το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, καθώς έχει ρευστό για να καταβάλει εφάπαξ σε μόλις 55 άτομα! Τα ταμειακά διαθέσιμα δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αιτήσεις που στοιβάζονται στον ασφαλιστικό φορέα για εφάπαξ υπολογίζεται πως φτάνουν τις 15.000!
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το Ταμείο μπορεί να εξυπηρετήσει μόλις το 0,4% των αιτήσεων, ενώ οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι θα χρειαστεί να έχουν... γερά νεύρα. Κάθε μήνα ο φορέας εισπράττει 23 με 24 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αρκούν για την καταβολή του εφάπαξ σε περίπου 600 άτομα.
Αν δεν βρεθούν νέοι πόροι, σημαίνει πως για την εξυπηρέτηση όσων έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, θα χρειαστεί να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια! Ενδεικτικό της καθυστέρησης που υπάρχει στην καταβολή του εφάπαξ είναι ότι 10.000 από τους 15.000 ασφαλισμένους έχουν ήδη πάρει τη σύνταξη, αλλά δεν έχουν εισπράξει ούτε ευρώ από το εφάπαξ!
Οργή
Μάλιστα το Ταμείο «επισκέπτονται» αγανακτισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι ζητούν να πάρουν επιτέλους το εφάπαξ -το οποίο κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 44.000 ευρώ-, γιατί έχουν ανειλημμένες υποχρεώσεις. Δεν είναι λίγοι οι ασφαλισμένοι που πήραν δάνεια (π.χ. στεγαστικά) προσδοκώντας να τα αποπληρώσουν με το εφάπαξ και τώρα δεν έχουν λεφτά για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως πριν από τρία χρόνια κατά μέσο όρο οι ασφαλισμένοι περίμεναν περίπου 6 μήνες για την έκδοση του εφάπαξ. Ωστόσο τώρα -επειδή δεν υπάρχει ρευστό- το εφάπαξ στην καλύτερη περίπτωση καταβάλλεται 13 μήνες μετά την ημερομηνία παραίτησης και στη χειρότερη περίπτωση ύστερα από 18 μήνες.
Τη χαριστική... βολή στο Ταμείο Πρόνοιας έδωσε η κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό, που οδήγησε σε ραγδαία αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Παλιότερα κατά μέσο όρο έφευγαν 7.000 άτομα τον χρόνο, αλλά φέτος εκτιμάται πως θα αποχωρήσουν 16.000 άτομα για να αποφύγουν δυσμενείς αλλαγές στο Ασφαλιστικό (καθώς εκκρεμεί νέος γύρος αλλαγών στο Δημόσιο).
Συνολικά η περιουσία του Ταμείου -μετοχές, ομόλογα κ.ά.- υπολογίζεται πως είναι 60 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, με δεδομένη την κρίση και την πορεία του Χρηματιστηρίου δεν είναι δυνατόν να πουληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία (καθώς οι απώλειες θα είναι μεγάλες σε σχέση με την τιμή κτίσης μετοχών και του δομημένου ομολόγου).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων θα στραφεί στην κυβέρνηση, ζητώντας έκτακτη επιχορήγηση, η οποία εκτιμάται πως πρέπει να είναι άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Μια εναλλακτική λύση είναι να καταφύγει σε δανεισμό από τράπεζα για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες υποχρεώσεις του.
Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, τον «λογαριασμό» κινδυνεύουν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για αύξηση των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων (προκειμένου να αυξηθούν οι εισροές προς το Ταμείο). Μάλιστα υπήρξαν και πιο... ακραίες σκέψεις για μείωση του εφάπαξ, κάτι το οποίο πάντως δεν φαίνεται να προκρίνεται.
Προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να ξεκινήσουν την Πέμπτη 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες. Στόχος είναι η ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, όπως είναι η αύξηση της χρηματοδότησης, η επιστροφή του 3% από τη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και η πρόσληψη 250 μόνιμων υπαλλήλων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ - Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ
Κλίμα φόβου και ανασφάλειας
«Το γεγονός ότι το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων από τους λάθος χειρισμούς του Ασφαλιστικού, που διόγκωσαν ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας, οδηγήθηκε στη σημερινή κατάσταση μαζί με το γεγονός ότι η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες γνώριζε το πρόβλημα και δεν έκανε καμία ενέργεια αντιμετώπισης παρά μόνο επιμήκυνσης πάνω από το 12μηνο του χρόνου καταβολής του εφάπαξ συνιστούν μια απαράδεκτη κατάσταση, η οποία γίνεται και προκλητική, όταν δεν έχεις χρήματα για την κοινωνική ασφάλιση και έχεις για τις τράπεζες, οι οποίες εκτός των άλλων επί χρόνια εκμεταλλεύτηκαν και τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου