Αυτό που δεν έχει καταλάβει όλος ο κόσμος στην παρούσα κρίση, είναι η αξιωματική σχεδόν νομοτελειακή φράση: Πλούτος< =>εξουσία.
Θα γίνω απλοϊκός ίσως για να γίνει κατανοητός αυτό που λέω
Η διαφορά μου από τον Λαμπράκη τον Μπόμπολα τον Βαρδινογιάννη τον Γκειτς η τον Σόρρος, είναι ότι έχουν πλούτο.
Αυτός ο πλούτος τους δίνει την εξουσία να πάρουν νυχτιάτικα τον Καραμανλή ή τον Παπανδρέου ή ακόμα και τον πλανητάρχη και να του ρίξουν “ένα ντουμάνι”.
Την ίδια στιγμή ο μέσος πολίτης για να δει ένα πολιτικό θα πρεπει να κλείσει ραντεβού για να τον δει 10 λεπτα… απο τριάντα μέτρα απόσταση.
Η διαφορά μεταξύ πλούτου λοιπόν μεταφράζεται ως διαφορά εξουσίας.
Έτσι προκύπτει η εξουσία των ΜΜΕ, των πολιτικών Τζακιών, των μεγάλων εταιρειών έτσι προκύπτουν οι χορηγοί των κομμάτων οι οποίοι με τα χρήματα τους αγοράζουν τελικά ώμή εξουσία.
Ο πλούτος όλων αυτών όμως αποκτήθηκε μέσα από την αγορά.
Άρα η αγορά είναι μια διαδικασία μεταφοράς εξουσίας. Σταδιακά η εξουσία συγκεντρώνεται σε λίγους και γίνεται σύγχρονη φεουδαρχία.
Κοιτώντας την κρίση -και τα προηγούμενα αυτής χρόνια- θα δει κανείς την μετάβαση των πολιτών από τις αγροτικές -και σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις οικονομίες τους- στην αγορά. Την ίδια στιγμή γίνονταν και η μεταφορά της εξουσίας τους είχαν επί της αγοράς.
Πιο απλά έχαναν σε αυτονομία και αυτάρκεια απέναντι της. Έχαναν εξουσία.
Το ελληνικό παράδειγμα. Η Ελλάδα με τον αρχαίο καπιταλισμό της χτυπιέται λιγότερο από την κρίση από ότι άλλες χώρες. Βρίσκεται στην ΟΝΕ* και είναι από τις λίγες χώρες που θα έχουν ανάπτυξη φέτος και του χρόνου. Αν δεν είχαμε δημόσιο χρέος θα ήμασταν πρώτοι μάγκες στο χωριό!
Παράλογα πολλοί πίστεψαν οτι αγορά και κοινωνία είναι ένα και το αυτό. Κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι η αγορά μπορεί να υποκαταστίσει την κοινωνία. Δύο λάθη.
Αυτοι που θα χτυπηθούν περισσότερο από την κρίση είναι αυτοί που εξάρτιουνται και περισσότερο από την αγορά.
Και αυτοί είναι οι κάτοικοι των πόλεων που δεν έχουν την δυνατότητα να παράξουν δικά του προϊόντα η να βρεθούν σε σημείο κοντά στην πηγή τους.
Αυτοι που δεν εχουν έστω και λιγο αυτάρκεια έστω και λίγο αυτονομία έναντι της αγοράς είναι καλύτερα.
Έστω και το λάδι της χρονιάς να παράγεις είσαι σε καλύτερη μοίρα από αυτόν που θα το αγοράσει.
Αν καταλάβει ο κόσμος ότι πλούτος < =>εξουσία και η κατοχή του σημαίνει κατοχή εξουσίας θα γίνει αντιληπτός και ο τρόπος για να αλλάξει αυτό, και να αντιστραφεί η πορεία προς την φεουδαρχία.
Ενώ οποιαδήποτε κουβέντα για εμβάθυνση της Δημοκρατίας χωρίς αυτό το δεδομένο, είναι απλές αερολογίες.
====
* Καλό θα ήταν να βάλουμε τον Σημίτη στα εικονοστάσια δίπλα απο την παναγία και να του ανάβουμε ένα καντύλι ως Έλληνες!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου