Είναι δυόμισι μήνες τώρα που ο Εγκέλαδος φαίνεται να έχει... κατασκηνώσει κάτω από ένα μικρό οικισμό της δυτικής Αττικής. Οι κάτοικοι της περιοχής, που νιώθουν καθημερινά τη γη να τρέμει, έχουν χάσει τον ύπνο τους! Οι εφιάλτες που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός των Αλκυονίδων, το 1981, επέστρεψαν ξανά. Για τις πενήντα ψυχές που ζουν μόνιμα εκεί τους χειμερινούς μήνες, ο φόβος ότι το φονικό ρήγμα άρχισε να βρυχάται και πάλι τους προκαλεί πανικό. Ο λόγος για τον οικισμό Βένιζα του δήμου Βιλίων, όπου από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι γίνονται μάρτυρες ενός περίεργου (και τρομακτικού γι’ αυτούς) φαινόμενου, το οποίο τους αναγκάζει να κοιμούνται έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, τόσο οι ίδιοι όσο και ο δήμαρχος Βιλίων Παναγιώτης Ρούσσης, αλλά και τοπικοί βουλευτές έχουν ενημερώσει τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Κωνσταντίνο Μακρόπουλο προκειμένου να μάθουν τι τους επιφυλάσσει ο Εγκέλαδος στο άμεσο μέλλον.
Η «Espresso» επισκέφθηκε την περιοχή όπου οι κάτοικοι μας εξέφρασαν, εκτός από το φόβο και την ανησυχία τους, και την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία της Πολιτείας, η οποία προκάλεσε ακόμη και την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και διευθυντή ερευνών Γεράσιμου Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιλίων Παναγιώτη Ρούσση «εδώ και περίπου δύο μήνες, στον οικισμό Βένιζα σημειώνονται καθημερινά μικροί σεισμοί, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, προκαλούν ανησυχία. Ηδη έχουμε ενημερώσει και γραπτώς και προφορικώς όλες τις αρμόδιες αρχές, τον κ. Μακρόπουλο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση για το τι γίνεται στην περιοχή» τόνισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέγεθος των δονήσεων που καταγράφονται στην περιοχή δεν ξεπερνά τα 3 Ρίχτερ, η συχνότητά τους όμως που διατηρείται σταθερή για εβδομήντα μέρες περίπου έχει φτάσει τους κατοίκους στα όρια της τρέλας...
Οπως μας ανέφερε ο αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βένιζας Λάμπρος Τζεμπελίκος, η αρχή του κακού έγινε τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. «Ξαφνικά τα σπίτια μας άρχισαν να... χορεύουν. Είπαμε ότι επρόκειτο για ασθενή σεισμική δόνηση, συνηθισμένο φαινόμενο για τον ελλαδικό χώρο. Στη συνέχεια όμως, όπως αποδείχτηκε, κάθε άλλο παρά συνηθισμένο ήταν» λέει και συνεχίζει: «Από τότε μέχρι σήμερα αισθανόμαστε περί τις 18 με 25 σεισμικές δονήσεις την ημέρα. Ολο το 24ωρο είμαστε έξω από τα σπίτια μας και όλοι φοβόμαστε τα χειρότερα».
Ο ίδιος μάλιστα τόνισε: «Πριν από κάθε δόνηση τα σκυλιά χαλάνε τον κόσμο, ένα δυνατό βουητό συγκλονίζει τον τόπο κι έπειτα η γη τρέμει κάτω από τα πόδια μας. Ενημερώσαμε σεισμολόγους, τον δήμαρχο, τους τοπικούς βουλευτές... Ηρθε εδώ πριν από περίπου ένα μήνα ένας σεισμολόγος κι εγκατέστησε στην κατασκήνωση ένα σεισμογράφο για να καταγράφει τις δονήσεις. Κανείς όμως δεν μας είπε αν πρέπει να μπαίνουμε στα σπίτια μας και τι γίνεται» επισήμανε και πρόσθεσε: «Ο σεισμολόγος μας είπε ότι θα παρακολουθούν το φαινόμενο και μας συμβούλευσε εμείς να παρακολουθούμε τη γεώτρηση. Αν δούμε είπε ότι το νερό έχει θολώσει, να τον ενημερώσουμε αμέσως!»
Για το περίεργο φαινόμενο μας μίλησε και ο αγρότης Τηλέμαχος Ρούσσης που φανερά προβληματισμένος ζήτησε να απευθυνθούμε κι εμείς στις αρμόδιες αρχές, μήπως κι έτσι μάθουν τι συμβαίνει στον τόπο τους. «Μας έχουν αφήσει στην τύχη μας. Καμιά ενημέρωση, τίποτα. Κάθε μέρα γίνονται γύρω στους είκοσι σεισμούς, εμείς ανησυχούμε και όλοι οι άλλοι κοιμούνται ήσυχοι» ανέφερε και πρόσθεσε: «Από μόνοι μας ψάχνουμε να δούμε αν υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι έρχεται μεγάλος σεισμός. Παρατηρούμε τα ζώα, τη φύση, τα πάντα. Και προσευχόμαστε να μην πάθουμε τίποτα κακό είτε από το σεισμό είτε από την καρδιά μας καθώς δεν είναι και λίγο πράγμα να ζεις καθημερινά νιώθοντας τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια σου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους λιγοστούς κατοίκους της περιοχής βρίσκεται και μια 46χρονη γυναίκα, η κυρία Χρυσαυγή, η οποία πριν λίγο καιρό υπεβλήθη σε ανοιχτή επέμβαση καρδιάς και τώρα αναγκάζεται να μένει έξω από το σπίτι της. «Γλίτωσα από το χειρουργείο και θα πεθάνω από το φόβο μου. Κάθε μέρα το σπίτι τρέμει. Δεν μπορώ να ηρεμήσω. Ο γιατρός μου με συμβούλευσε να φύγω από εδώ. Αλλά πού να πάω; Κάνω έκκληση τις αρμόδιες αρχές να έρθουν εδώ και να δουν τι ακριβώς συμβαίνει» λέει και προσθέτει: «Πείτε μου, θα μπορούσε κάποιος να μένει μέσα σε ένα σπίτι που τραντάζεται καθημερινά και σπάνε πράγματα; Αυτό οι επιστήμονες το θεωρούν φυσιολογικό; Εμείς πιστεύουμε ότι δεν ενδιαφέρονται, γιατί είμαστε μια χούφτα άνθρωποι...»
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Η περιοχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή»
Το φαινόμενο που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες στην περιοχή της Βένιζας στάθηκε αφορμή να υποβάλει, στις 11 Νοεμβρίου, την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος, εκτός των άλλων που σημειώνει στην επιστολή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά ότι τον οδήγησαν στην παραίτηση, αναφέρεται και στο θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή των Βιλίων. «Πολύ πρόσφατα, πληροφορήθηκα από τοπικό βουλευτή και όχι από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ (σ.σ.: Κωνσταντίνο Μακρόπουλο), ο οποίος ήδη ήταν γνώστης του θέματος, ότι εξελίσσεται μικροσεισμική δράση στην περιοχή Βιλίων Αττικής, που και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στον τοπικό πληθυσμό λόγω του ότι η περιοχή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, δεδομένου ότι οι μνήμες από το μεγάλο σεισμό των Αλκυονίδων του 1981 δεν έχουν σβήσει... Κατόπιν των εξελίξεων αυτών, καθίσταται προφανής η αδυναμία συνεργασίας του προέδρου του ΟΑΣΠ με τον πρόεδρο της επιτροπής» γράφει στην επιστολή του ο διακεκριμένος επιστήμονας.
Η «Espresso» επικοινώνησε με τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος ιδιαίτερα προβληματισμένος μας επεσήμανε: «Η περιοχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή καθώς βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της ζώνης του Κορινθιακού που το 1981 έδωσε το μεγάλο σεισμό, το σεισμό των Αλκυονίδων. Ο κ. Μακρόπουλος είχε ενημερωθεί από τις τοπικές αρχές για το θέμα, αλλά ουδέποτε μπήκε στον κόπο να ενημερώσει την Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου... Πρόκειται ασφαλώς για ένα πολύ σοβαρό θέμα που χρειάζεται έρευνα». Ο Κορινθιακός κόλπος χωρίζεται σε δύο σεισμικές ζώνες. Η μία ξεκινάει από το Αίγιο και φτάνει στις Αλκυονίδες. Και η δεύτερη ξεκινά από τις Αλκυονίδες, περνά από τη Θήβα και φτάνει ώς το νότιο Ευβοϊκό, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Το κύριο χαρακτηριστικό και των δύο ζωνών είναι ότι έχουν διεύθυνση Ανατολή - Δύση και τα ρήγματα έχουν την ίδια διεύθυνση. Η δεύτερη ζώνη, της Θήβας, έχει δώσει από την αρχαιότητα μεγάλους σεισμούς. Μάλιστα, αναφέρεται από τον Στράβωνα το ρήγμα στο Ληλάντιο Πεδίο, μεταξύ Χαλκίδας και Ερέτριας. Τους δύο τελευταίους αιώνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωφυσικού Ινστιτούτου του ΑΠΘ, οι σημαντικότερες σεισμικές δονήσεις της ζώνης αυτής ήταν: το 1853 μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το 1893 6,3 Ρίχτερ, το 1914 6 Ρίχτερ και το 1938 (Ωρωπός) 6 Ρίχτερ.
Η πρώτη ζώνη είναι και αυτή γνωστή από την αρχαιότητα. Το 373 π.Χ. σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός στην αρχαία Ελίκη και η πόλη καταβυθίστηκε. Το κεντρικό τμήμα της ζώνης έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς και τις τελευταίες δεκαετίες: το 1965 στη Φωκίδα, το 1970 στη Βοιωτία με μεγάλες καταστροφές, το 1981 το ανατολικό τμήμα της ζώνης έδωσε τρεις ισχυρούς σεισμούς με μέγεθος ώς και 6,7 Ρίχτερ. Οι Αθηναίοι -και όχι μόνο- θυμούνται ασφαλώς το λεγόμενο «σεισμό των Αλκυονίδων». Το 1992 σημειώθηκαν δύο δονήσεις, 5,4 και 5,9 Ρίχτερ, και το 1995 έγινε η καταστροφή του Αιγίου με το σεισμό των 6,4 Ρίχτερ.
Ο 38χρονος που έχει «προβλέψει» τρεις μεγάλους σεισμούς
Ισχυρίζεται ότι διαισθάνεται τις επικείμενες «επισκέψεις» του Εγκέλαδου... Κάθε φορά που πρόκειται να χτυπήσει ένας ισχυρός σεισμός, όπως λέει, κάτι τον «κυριεύει» και χάνει τον ύπνο του! Ο λόγος για τον 38χρονο Μύρωνα Μυριαλλή, ο οποίος κατά το παρελθόν έχει συνεργαστεί με γνωστό Ελληνα σεισμολόγο που πείστηκε για τις ικανότητές του το 1999, όταν λίγες μέρες πριν από το φονικό σεισμό της Πάρνηθας τον ενημέρωσε με γραπτό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο για το μέγεθος, το επίκεντρο και τον ακριβή χρόνο που θα χτυπούσε ο Εγκέλαδος. «Δεν μπορώ να σας εξηγήσω τι ακριβώς μου συμβαίνει... Μόλις διαισθανθώ ένα σεισμό δεν μπορώ να κοιμηθώ για μέρες. Είναι σαν όραμα, σαν να βλέπω το φαινόμενο προτού αυτό εκδηλωθεί» μας είπε και πρόσθεσε: «Πολλοί μπορεί να με περάσουν για τρελό, αλλά είμαι μια χαρά».
Οπως λέει ο Μύρωνας, ανακάλυψε το «χάρισμά» του στην ηλικία των έντεκα ετών. «Το 1981 ήμουν μόλις έντεκα ετών. Χωρίς καν να ξέρω τι είναι σεισμός, τον ένιωσα, τον διαισθάνθηκα, τον είδα και είπα στους γονείς μου ότι το σπίτι θα πέσει. Αυτοί τρελάθηκαν. Μου είπαν ότι ήταν όνειρο... Λίγη ώρα μετά έγινε ο σεισμός». Σύμφωνα με τον ίδιο, από τότε μέχρι σήμερα αυτό επαναλαμβάνεται κάθε φορά προτού γίνει ένας σεισμός στην Ελλάδα. «Το 1999 είχα ενημερώσει τον σεισμολόγο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για να σώσει ζωές. Αρχικά δεν με πίστεψε, αλλά όταν έγινε, τρελάθηκε και μάλιστα βγήκε τότε στον Τύπο και είπε ότι ένα παλικάρι, ο Μύρωνας, διαισθάνθηκε το σεισμό. Μετά όμως εξαφανίστηκε...» Σήμερα, ο Μύρωνας Μυριαλλής νιώθει ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει και πάλι ένας ισχυρός σεισμός. Οπως ανέφερε στην «Espresso»: «Εχω να κοιμηθώ μέρες. Τον νιώθω να έρχεται, όπως και το 1981 και το 1999. Θέλω να βγει το θέμα στη δημοσιότητα προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές» υποστηρίζει και συνεχίζει: «Δεν με νοιάζει τίποτα άλλο. Δεν θα αφήσω ποτέ ξανά να χαθεί έστω και μία ανθρώπινη ζωή, επειδή οι σεισμολόγοι δεν με πιστεύουν».
Οπως μάλιστα επιμένει, τις επόμενες μέρες (μέσα στο μήνα) διαισθάνεται ότι θα συμβεί ένας ισχυρός σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα (μας έχει πει και την περιοχή) και ήδη έχει ενημερώσει τις κατά τόπους αρχές (αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) της περιοχής που «βλέπει» τα Ρίχτερ να έρχονται, τον ΟΑΣΠ, αλλά κι επιστήμονα της NASA.
ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
ΦΩΤ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ, ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΕΪΘΦΟΥΛ
δείτε περισσότερα