Xάρτης αποτελεσμάτων γενικών εκλογών του 2002. Με πράσινο χρώμα οι νομοί που ήλθε πρώτο το κουρδικό κόμμα DEHAP, το οποίο σημειωτέον διεξήγαγε προεκλογικό αγώνα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, στη σκιά της σύλληψης Οτζαλάν που έγινε το 1999.
του Σάββα Καλεντερίδη
Όταν αναφερόμαστε σε διάφορα κομβικά ζητήματα που αφορούν την Τουρκία, είτε από τη θετική είτε από την αρνητική τους πλευρά, παρατηρούμε ότι οι αντιδράσεις των αναγνωστών μας σε πολλές περιπτώσεις είναι φοβικές, ενώ άλλοτε υπερεκτιμούν τις πραγματικές δυνατότητες της Τουρκίας και άλλοτε υπερεκτιμούν τα προβλήματά της, ακριβώς για να εξισορροπηθεί το έλλειμμα πολιτικής και το έλλειμμα ορθής και πλήρους ενημέρωσης που παρατηρείται στην κοινωνία μας για την Τουρκία.
Ένα από τα ζητήματα που δεν έχει εκτιμηθεί σωστά και στις διαστάσεις που έχει στην πραγματικότητα, είναι το Κουρδικό, αφού, όταν κάνουμε σχετικές αναφορές σ' αυτό, εκτός από τους εγκάθετους -τί να κάνουμε, υπάρχουν κι αυτοί- κάποιοι μιλούν για εμμονές και υπερβολές του υπογράφοντα και άλλοι μιλούν με τέτοια βεβαιότητα για επικείμενο διαμελισμό της Τουρκίας, λες και αυτό πρόκειται να γίνει ...αύριο.
Στη σημερινή μας είδηση, που αναφέρεται στο Κουρδικό, υπάρχει από μόνο του το στοιχείο της υπερβολής, αφού μιλά για δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών στο τουρκικό Κουρδιστάν, γι' αυτό και η προηγηθείσα εισαγωγή.
Η συμπροεδρεύουσα, μαζί με τον Αχμέτ Τουρκ, του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP), Εμινέ Αϊνά, σε ομιλία της που έκανε στην...πόλη Χακιάρι, που βρίσκεται στα σύνορα με το Ιρακινό Κουρδιστάν, αναφερόμενη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων και ομιλιών που θα κάνει το κόμμα της εν όψει των δημοτικών εκλογών, δήλωσε τα εξής:
"Με το ταξίδι μας και την ομιλία μας εδώ, αρχίσαμε μια σειρά επισκέψεων και ομιλιών στην περιοχή. Εδώ και μερικές μέρες οι τηλεοράσεις μιλούν για μια "εκστρατεία έντασης". Εννοούν ότι εμείς με αυτά που λέμε μεταφέρουμε ένταση στην κοινωνία. Εμείς όμως δεν κάνουμε τίποτε άλλο, από το να αναφερόμαστε στα λάθη του κράτους και της κυβέρνησης. Επειδή αναφερόμαστε στα λάθη που γίνονται, μεταφέρουμε την ένταση στην κοινωνία; Και τί θα πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Όταν μας αδικείτε, όταν δεν αναγνωρίζετε τα βασικά μας δικαιώματα, όταν δεν αναγνωρίζετε καν την ύπαρξή μας, όταν μας οδηγείτε στο θάνατο, θα πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Το κυβερνητικό κόμμα ΑΚΡ σχετικά με το Κουρδικό προχωρά με βάση το εξής σύνθημα: "Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε το δρόμο μας". Δηλαδή, όταν αυτοί αντί να σταματήσουν, λένε ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο, εμείς τί θα πρέπει να πούμε, να σωπάσουμε; Όταν συνεχίζουν τις επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών, να σωπάσουμε; Όταν αντί να σταματήσουν την πείνα και τη δυστυχία λένε συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, εμείς να σωπάσουμε; Όταν αρνούνται την ύπαρξη του κουρδικού λαού και λένε ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να μας καταστρέψουν, εμείς θα πρέπει να σωπάσουμε; Εάν αυτά που λέμε, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη σκληρή πραγματικότητα, προκαλούν ένταση στο ΑΚΡ και τον ίδιο τον Ερντογάν, εμείς θα συνεχίσουμε την ένταση".
Η Εμινέ Αϊνά, που τόνισε ότι ο σκοπός των επισκέψεων και των ομιλιών στις κουρδικές πόλεις δεν είναι προεκλογικός, συνέχισε την ομιλία της ως εξής:
"Η τελευταία λέξη μας προς τον Ερντογάν, που απευθυνόμενος σε μας είπε "Όποιος δεν αγαπά την Τουρκία να τσακιστεί να φύγει" είναι αυτή και την απευθύνουμε από εδώ: Εμείς αν ήταν να φύγουμε από εδώ, θα φεύγαμε αυτά τα 25 χρόνια που διαρκεί η στυγνή καταπίεση που έχετε ασκήσει στο λαό μας. Του λέμε λοιπόν ότι όχι μόνο δεν θα φύγουμε, αλλά θα κεδίσουμε τις εκλογές και θα δημιουργήσουμε τις δικές μας, αυτόνομες περιοχές."
Μετά την ομιλία της, που συχνά την διέκοπτε το πλήθος που φώναζε συνθήματα υπ΄περ του έγκλειστου ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν, η Εμινέ Αϊνά κατευθύνθηκε προς τον επόμενο σταθμό της περιοδείας της, την πόλη Γιουκσέκοβα, όπου η δύναμη του κουρδικού κόμματος ξεπερνά το 85% του εκλογικού σώματος.
ΠΗΓΗ: ΙΝΤΕRNETHABER