Λυπηρό. Βρίσκομαι σε αμηχανία• δεν είμαι σίγουρος αν αυτή η ανάρτηση, αυτά που θέλω να πω πρέπει να έχουν καταγγελτικό χαρακτήρα ή να καταγράψουν θλίψη. Πόσοι υπουργοί πέρασαν από το υπουργείο Υγείας και πόσα ευαγγελίστηκαν για την αναγέννηση της δημόσιας υγείας, ο τελευταίος υπουργός δε, θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους, τουλάχιστον αυτό «λένε» οι δημοσκοπήσεις ως προς τη δημοφιλία του, και αυτό κάνει ακόμη πιο έντονη την αμηχανία για την κατάντια της δημόσιας Υγείας. Πως να χαρακτηρίσει κανείς τη κρατική μηχανή με την κάθε της κυβέρνηση, η λέξη «ανίκανη» δεν είναι αρκετή, κι’ ούτε μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια όλο το εύρος του χάους που τη διέπει σε κάθε της τομέα . Πως μπορεί να πάει ο νους σου, ότι μια χώρα της ανεπτυγμένης Δύσης, μέλος της πλέον ανεπτυγμένης οικονομικά Ευρωπαϊκής Ένωσης, το σύστημα υγείας της είναι έτοιμο να καταρρεύσει σαν τραπουλόχαρτο• και δεν ξέρω πόσο αστείο ηχεί αυτό που σήμερα κυκλοφορεί στους διαδρόμους των νοσοκομείων, αυτό το… «Μην έχετε την ατυχία και νοσήσετε βαριά» γιατί όταν η αρρώστια χτυπήσει τον δικό σας άνθρωπο, το μαύρο έστω αυτό χιούμορ πάει περίπατο παρέα με τις τεράστιες προσπάθειες των λίγων που απέμειναν να υπερασπίσουν ένα φάντασμα του… ΕΣΥ, και οι δηλώσεις υπευθύνων παραγόντων που κουμπώνουν το σακάκι πριν μιλήσουν στις κάμερες σαν φουσκωτοί περήφανοι διάνοι-καρικατούρες και παντογνώστες με εκείνο το αχνό-εγώ-είμαι-δείτε-με χαμόγελο είναι αρκετές να κάνουν να πάρεις τα βουνά ή το τουφέκι. Για το φακελάκι, ούτε λόγος- το τσιγάρο κόβεται ευκολότερα, ιδεολόγοι μου.
Όλα αυτά σε μια Ελλάδα που πλήρωσε και πληρώνει εκατομμύρια σε εξοπλισμούς, σε πρόστιμα για παράνομες χωματερές, εκατοντάδες εκατ. σε βατοπεδια, σε μίζες πάνω και κάτω από το τραπέζι, σε μια χώρα που κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως στις ιδιωτικές δαπάνες με 57% επί των συνολικών δαπανών υγείας ενώ οι δαπάνες του ελληνικού κράτους προς τον τομέα αυτό, βρίσκονται στη τελευταία θέση ανάμεσα σε 30 χώρες του πλανήτη (ΟΟΣΑ «Πανόραμα Υγείας 2007» αφορά το έτος 2005) που αναφέρει τα εξής: «Η συμμετοχή στις συνολικές δαπάνες υγείας της ελληνικής πολιτείας είναι η χαμηλότερη όλων των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ. Καλύπτει μόνο το 43% αυτών κι έρχεται τελευταία, με τις ΗΠΑ και το Μεξικό να προηγούνται με 45%. «Ο δημόσιος τομέας εξακολουθεί να είναι η κύρια πηγή χρηματοδότησης της υγείας σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ εκτός από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το Μεξικό», αναφέρει η έκθεση του διεθνή οργανισμού. «Ο μέσος όρος των δημόσιων δαπανών για την υγεία είναι 73%. Στο Λουξεμβούργο, την Τσεχία, πολλές σκανδιναβικές χώρες, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, η δημόσια δαπάνη για την υγεία ξεπερνά το 80% -αγγίζει και το 90%- των συνολικών εξόδων υγείας.»
σημειώστε ακόμα
«Το 57% των συνολικών δαπανών υγείας είναι ιδιωτικές στη χώρα μας. Στο Μεξικό και τις ΗΠΑ που ακολουθούν, οι πολίτες πληρώνουν το 55% και το 50% αντίστοιχα, ενώ ο μέσος όρος που θέτει ο ΟΟΣΑ είναι το 25%. Στον μέσο όρο είναι χώρες όπως η Πορτογαλία (26%), η Ουγγαρία (25%) και η Σλοβακία (23%). Στη Σουηδία, τη Βρετανία, την Τσεχία και το Λουξεμβούργο οι ιδιωτικές δαπάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των συνολικών δαπανών υγείας.
Οι παραπάνω αριθμοί επιβεβαιώνονται, σημειώνει ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του, και από το ποσοστό που διαθέτει κάθε νοικοκυριό από τον προϋπολογισμό του για την υγεία. «Στην Ολλανδία και τη Γαλλία κάθε νοικοκυριό ξοδεύει λιγότερο από 1% για δαπάνες υγείας, ενώ σε χώρες όπως η Ελλάδα το ποσοστό ξεπερνά το 6%»
Επίσης
«Οι δαπάνες των νοικοκυριών για υγεία υπερβαίνουν το 6% του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισμού. Στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ είναι κατώτερες του 2% και στις ΗΠΑ περίπου 3%.»
Μάλιστα.
Παρ’ όλα αυτά, τώρα μαθαίνουμε ότι σε πολλά νοσοκομεία (μερικά υπό κατάρρευση) σημειώνονται σοβαρές ελλείψεις υλικών, όπως γάζες, επίδεσμοι, οινόπνευμα, σωλήνες ορών και… πάνες για τα μωρά. Νοσοκομεία κλείνουν, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκούν.
Τα ασφαλιστικά Ταμεία πεθαίνουν, μερικά ήδη πέθαναν (αυτό είναι ή δεν είναι μια άλλη ιστορία, έχω μπερδευτεί).
Η παρέλαση πάντως (όχι της 28η Οκτωβρίου) των εκατομμυρίων €υρώ, προϊόντα συναλλαγής, διαφθοράς και «τα πανωσηκώματα» δεν έχει σταματήσει, είναι το αγαπημένο μας θέμα σε κάθε δελτίο ειδήσεων, σε κάθε πρωτοσέλιδο, μονόστηλο, στις σκέψεις μας.http://roides.wordpress.com/