Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Κρατικο μυστικο η Ρωσσικη Δικαιοσυνη..


Στις 7 Οκτωβριου 2006, στα 54α γενεθλια του Κου Πουτιν δολοφονειται με 5 σφαιρες η Αννα Πολιτικόσφκαγια. Ηταν μια από τις ελάχιστες εναπομείνασες ανεξάρτητες φωνές της δημοσιογραφίας στην Ρωσία. Οι δολοφόνοι της, με πέντε σφαίρες, δεν έκαναν καμμια προσπάθεια να συγκαλύψουν τι ακριβώς ήταν η πράξις τους. . Στα χέρια της αστυνομίας κατέληξε και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή της με το υλικό που είχε ετοιμάσει για άρθρο σχετικώς με τα βασανιστήρια στην Τσετσενία.

Στις 16 Οκτωβρίου 2008, το στρατοδικειο της Μοσχας ανεβαλε την εκδικασι της δολοφονιας της δημοσιογραφου Αννας Πολιτκόφσκαγια, μεχρι την 17η Νοεμβριου 2008 προκειμενου να διοριστουν οι ενορκοι.. Όμως ενα βασικο πρόσωπο δεν κατάφερε να παραστεί στην προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία, λόγω ασθενείας: Η Καρίνα Μοσκαλένκο, η δικηγόρος, που εκπροσωπει την οικογενεια της δολοφονηθεισης Πολιτκοσφαγια διοτι ακομη αυτή και τα τρια της παιδια εξακολουθουν να παρουσιαζουν συμπτωματα δηλητηριασεως από υδραργυρο, που βρεθηκε στο αυτοκινητο της. Συμπτωματικως πελατης της δικηγορου κα Μοσκαλενκο ειναι και ο πρώην βαρώνος του πετρελαίου, Μιχαήλ Χανταρκόφσκι.

Σημερα( 20/10/2008 )πληροφορουμεθα, οτι τελικως ο δικαστης Γεβγένι Ζουμπόφ, κι ενώ είχαν προηγηθεί διαμαρτυρίες της ρωσικής εισαγγελίας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση στα ΜΜΕ κρατικών μυστικών, απεφασισε, «Η δίκη να συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών». http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_20/11/2008_292842

Ομως τόσο οι κατήγοροι όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν εκφράσει προ καιρού αμφιβολίες για τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά ήλπιζαν ότι η παρουσία των ΜΜΕ θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς τη διαλεύκανση ενός μεγάλου εγκλήματος. Ορισμένοι έπλεξαν το εγκώμιο του δικαστή Ζουμπόφ την περασμένη Δευτέρα, θεωρώντας ότι υπό την προεδρία του υπάρχουν πιθανότητες για μια δίκαιη δίκη. Βεβαια στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται δύο Τσετσένοι , ένας πρώην αξιωματικός της αστυνομίας αλλα και ένας πρώην πράκτορας της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας FSB.

Ομως , οργή για τη χθεσινή απόφαση εξέφρασε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Νόβαγια Γκαζέτα», Ντιμίτρι Μουράτοφ, όπου εργαζόταν η δημοσιογράφος. «Είναι μια επονείδιστη, παρασκηνιακή απόφαση, που θα εμποδίσει την κοινή γνώμη να παρακολουθήσει την εκδίκαση της υπόθεσης», δήλωσε. «Ολοι ήταν τόσο χαρούμενοι όταν ο δικαστής δήλωσε ότι η δίκη θα είναι ανοιχτή. Αλλά ελάχιστοι παρατηρητές το πίστεψαν», σχολίασε ο Μπόρις Τιμοσένκο του Ιδρύματος Διαφάνειας για την Αμυνα, της Μόσχας. «Υπάρχει υλικό (στο κατηγορητήριο) για στελέχη των μυστικών υπηρεσιών που έχουν αναμειχθεί στην υπόθεση. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία επιθυμία να γνωστοποιηθούν οι δραστηριότητές τους».

Ενω η δικηγορος της οικογένειας Πολιτκόφσκαγια, Καρίνα Μοσκαλένκο, υπογραμμίζοντας ότι ειδικά αυτή η υπόθεση θα έπρεπε να εκδικαστεί ανοιχτά, καθώς το θύμα ήταν δημόσιο πρόσωπο, ειπε: «Είμαι πολύ απογοητευμένη» Ενω ο Μουράτ Μουσάγεφ, δικηγόρος του Τσετσένου, Ντζαμπράιλ Μαχμούντοφ, διαμαρτυρήθηκε: «Ηθελαν εξαρχής να αποκλείσουν τα ΜΜΕ»,.

Βεβαια οτι η Ρωσία, σύμφωνα με την κατάταξη της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων, είναι η τρίτη πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για το εν λόγω επάγγελμα, μετά το Ιράκ και την Αλγερία, ενω απο το 1992 έχουν σκοτωθεί στη Ρωσία 49 δημοσιογράφοι, δεν φαινεται να ενοχλει ιδιατερα τους συναδελφους τους. Θυμαμαι εκεινον τον μελιρρυτον απεσταλμενο της ΕΡΤ στην Ρωσσια, κατα την διαρκεια του Ρωσσο-Γεωργιανου πολεμου, οταν η Ρωσσια κινδυνεψε να «κατακτηθη απο την Γεωργια» και τον ανειπωτο θαυμασμο του για την Ρωσικη Δημοκρατια ....

ΙΑΣΩΝ