Σε συντονισμένη δράση συμφώνησαν οι ηγέτες ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών στην πρώτη διάσκεψη της ομάδας G20 στην Ουώσινγκτον, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση πριν το τέλος Απριλίου.
Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η δράση που θα ληφθεί πρέπει να είναι ταχεία ενώ αποφάσισαν μεγαλύτερη συμμετοχή των αναδυόμενων οικονομιών στους διεθνείς οικονομικούς φορείς που λαμβάνουν τις αποφάσεις.
Επίσης χάραξαν ένα «χάρτη εξόδου» από την διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, με βασικά βήματα τον επαρκέστερο έλεγχο των διεθνών χρηματοπιστωτικών και οικονομικών ιδρυμάτων, την εξέταση της μείωσης των υπέρογκων αμοιβών των τραπεζικών στελεχών και τη διεξαγωγή συνομιλιών για τους όρους του παγκόσμιου εμπορίου. Έμφαση δόθηκε ακόμη στην αναμόρφωση των κρατικών δημσιονομικών πολιτικών με την επιβολή φοροελαφρύνσεων, ενώ τονίστηκε η σημασία της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων από τα κεντρικά τραπεζικά ιδρύματα.
Στην κοινή τους ανακοίνωση αναφέρεται: «Πρέπει να θέσουμε τις βάσεις ώστε να εξασφαλιστεί ότι μια τέτοια διεθνής κρίση δεν θα ξανασυμβεί. Η εργασία μας θα οδηγηθεί από την κοινή πίστη, πως οι κανόνες, το ελεύθερο εμπόριο και οι επενδύσεις καθώς και οι σωστά ρυθμισμένες αγορές, προωθούν τον δυναμισμό, την πρωτοπορία και είναι απαραίτητες για την οικονομική ανάπτυξη, την αγορά εργασίας και την μείωση της φτώχειας».
Ως προς την αποτίμηση της τωρινής κατάστασης οι ηγέτες της G20 αναφέρουν ότι η οικονομική ορμή που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια επιβραδύνεται σε μεγάλες οικονομίες, πράγμα που δημιουργεί μειωμένες προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία. «Πολλές αναδυόμενες αγορές, που βοήθησαν να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα η διεθνής οικονομία, αναπτύσσονται ακόμη αλλά την ίδια στιγμή επηρεάζονται δυσμενώς από τις επιπτώσεις της κρίσης», τονίζεται επίσης.
Τζωρτζ Μπους
Ο πρόεδρος Μπους – της θητείας του οποίου η συμμετοχή στην G20 είναι η τελευταία μεγάλη παρέμβαση- δήλωσε ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη συνάντηση και σημείωσε ότι «σε κάθε περίπτωση χρειάζονται μεταρρυθμίσεις» και ότι «ο καλύτερος τρόπος να οδηγηθεί η κρίση σε λύση είναι ο καπιταλισμός των ελεύθερων αγορών που εξασφαλίζει την ανάπτυξη». Ζήτησε ακόμη οι σημαντικοί οικονομικοί οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επιτρέψουν μεγαλύτερη συμμετοχή σε εκείνες τις αναδυόμενες δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει το μερίδιό τους στη διεθνή αγορά.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους του εκλεγέντα προέδρου Μπαράκ Ομπάμασυνεργαστεί με τις υπόλοιπες χώρες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αφού αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. αναφέρεται ότι η συνάντηση ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να αναζητηθεί κοινή απάντηση στην οικονομική κρίση, ενώ προστίθεται πως ο νέος πρόεδρος είναι αποφασισμένος να
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ικανοποίηση για τη σύνοδο την οποία χαρακτήρισε «ιστορική» εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο. Ο κ. Μπαρόσο δήλωσε ότι «ουδείς περίμενε θαυματουργές λύσεις» αλλά έκρινε σημαντικό το γεγονός πως ετέθη ένα «σαφές χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος». «Πρόκειται για την αρχή μιας διαδικασίας και όχι για το τέλος» σημείωσε.
«Βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα για το εμπόριο, την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη των οικονομιών μας από την συνάντηση» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν. «Είναι σαφής η δέσμευσή των ηγετών του κόσμου σε κάθε ήπειρο να λάβουν τα αναγκαία για να προχωρήσουν οι οικονομίες μας σε αυτή την δύσκολη περίοδο» τόνισε.
Την πεποίθηση του ότι η G20 οδηγήθηκε σε συμφωνία για την ανάγκη μιας συντονισμένης ανασυγκρότησης των οικονομικών πρακτικών εξέφρασε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο κ. Σαρκοζί πρότεινε ακόμη η επόμενη συνάντηση της ομάδας να γίνει στο Λονδίνο, όταν η Βρετανία θα ασκεί την προεδρία της G20. Τώρα, την προεδρία της ομάδας έχει η Βραζιλία.
«Πολύ ικανοποιημένη» από τα αποτελέσματα της συνόδου δήλωσε και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι «έγιναν σημαντικά βήματα για μια νέα οικονομική τάξη, για μια καλύτερη ρύθμιση της παγκόσμιας οικονομίας και για καλύτερη επίβλεψη της διεθνούς αγοράς».
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 100 χρόνων» δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Τάρο Άσο, λέγοντας όμως ότι «η κρίση αυτή μπορεί να ειδωθεί και ως ευκαιρία». O ίδιος κάλεσε την Κίνα για μεγαλύτερη συμμετοχή στο ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Ντιμίτρι Μεντβέντεφ
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «εφαρμόστηκαν ατελείς δομές – όχι μόνο οικονομικές αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια» και ζήτησε την αναμόρφωση του παγκόσμιου οικονομικού οικοδομήματος ώστε να γίνει «ανοιχτό και δίκαιο, αποτελεσματικό και νόμιμο» ενώ τόνισε την ανάγκη για καλύτερη διεθνή συνεργασία και την επιβολή κανόνων.
«Τα διεθνή οικονομικά ιδρύματα πρέπει να υιοθετήσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στη βοήθεια των μη αναπτυγμένων κρατών ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης στις αδύναμες οικονομίες να ελαχιστοποιηθούν» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Μεξικό Φελίπε Καλντερόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου