Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Βlogs: η νέα Εκκλησία του Δήμου

Η ελεύθερη δημόσια συζήτηση επέστρεψε μέσα από το Διαδίκτυο
«Το μεγαλύτερο προσόν του blogging είναι ότι αναδεικνύει τον δημόσιο διάλογο. Είναι σαν μια προσομοίωση της αρχαίας αθηναϊκής αγοράς, όπου οι πολίτες συναντώνται και ανταλλάσσουν απόψεις για θέματα που τους απασχολούν. Μπορείς να συναντήσεις πολλές αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχει και πάλι δημόσια συζήτηση, η οποία εδώ και πολλά χρόνια είχε εκλείψει».

O κ. Παναγιώτης Παπαχατζής ξεκίνησε το blog «Πρόχειρο Τετράδιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση http: //proxeirotetradio. blogspot. com πριν από έναν χρόνο «από απλή περιέργεια». Σήμερα, όπως παραδέχεται, είναι το δεύτερο σπίτι του. Οι δημοσιεύσεις του έχουν να κάνουν με την πολιτική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Μonthly Review» και της εταιρείας ερευνών VΡRC, ο Έλληνας blogger είναι άνδρας, ηλικίας 25- 44 ετών, ανώτερης μόρφωσης, μισθωτός του ιδιωτικού τομέα, που πολιτικά ανήκει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
«Η δημοσιοποίηση απόψεων μέσα από τα ιστολόγια είναι πολιτική συμμετοχή», λέει ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης
στην Κεντροαριστερά. Η έρευνα επικεντρώθηκε στις πολιτικές διαστάσεις του blogging και τις πολιτικές απόψεις των bloggers, αλλά και τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας νέας δημοσιογραφικής πραγματικότητας.

«Το blogging είναι τόπος έκφρασης, πολιτικής συμμετοχής και χώρος δημοσιοποίησης ιδεών και προσωπικών απόψεων. Επιπλέον, φαίνεται πως οι bloggers διαθέτουν υψηλούς δείκτες προοδευτικών τοποθετήσεων», σημείωσε ο κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, πρόεδρος της VΡRC.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που έγινε σε δείγμα 773 ενεργών ιστολογίων, ο κύριος λόγος δημιουργίας ενός blog είναι η έκφραση προσωπικών απόψεων, η ανταλλαγή σκέψεων και εμπειριών, καθώς και η κινητοποίηση των πολιτών, ενώ, παρ΄ όλο που πρόκειται για ένα σχετικά καινούργιο φαινόμενο, ο βαθμός ικανοποίησης από τον αριθμό και το περιεχόμενο των blogs εμφανίζεται αρκετά υψηλός. Η πλειονότητα των bloggers προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς (38%), ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν θεωρεί πως κάποιο πολιτικό κόμμα βρίσκεται κοντά στις δικές του απόψεις και ιδέες (32%). Παράλληλα, συντριπτικά είναι τα ποσοστά δυσαρέσκειας για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα (85%), αλλά και από την πολιτική ενημέρωση που παρέχεται από τα ΜΜΕ στη χώρα μας (91%). Τα blogs είναι ένας από τους τομείς του Διαδικτύου που αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Για πολλούς είναι ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο. Η αμφίδρομη, ωστόσο, σχέση που υπάρχει με τους αναγνώστες και τα μηνύματα που στέλνουν σε κάθε δημοσίευση καθιστούν τα blogs ένα νέο μέσο επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων και, τελευταία, ένα εργαλείο πολιτικής σκέψης, έκφρασης και επικοινωνίας.

«Τα blogs απευθύνονται σε συγκεκριμένο αναγνωστικό κοινό, τους χρήστες Η/Υ, που ακόμα αποτελούν μικρό ποσοστό του πληθυσμού. Επιπλέον, είναι μια αντίδραση εκ του ασφαλούς, αφού κανένας δεν ρισκάρει, προστατευόμενος από την ανωνυμία του. Έτσι μπορούν να κινητοποιηθούν ακόμα και άτομα που ήταν εντελώς απαθή σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα», σημειώνει η Νίνα Κουλετάκη, η οποία, εδώ και τρία χρόνια, είναι ενεργή σε δύο blogs- το προσωπικό «Shine on, you crazy diamond» και το αυστηρά θεματικό «Έγκλημα και Τιμωρία», το μοναδικό στην Ελλάδα που αναφέρεται σε ιστορίες εγκλημάτων. (www. eglima. wordpress. com, www. ninac. wordpress. com).


Κινητοποίηση των πολιτών

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ του Διαδικτύου, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έδωσε πολλές δυνατότητες στους blοggers και για καλύτερο συντονισμό. Τα ιστολόγια, όπως αναφέρουν οι bloggers, έχουν μια ιδιαίτερη δύναμη και μέσα από τη συνεργασία μπορούν να επιτύχουν πολλά πράγματα. Στη χώρα μας, χαρακτηριστικότερες πρωτοβουλίες που άρχισαν να υλοποιούνται μέσω των ιστολογίων ήταν η κινητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, η κατακραυγή για τον θάνατο της 30χρονης Αμαλίας Καλυβινού εξαιτίας της παθογένειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το μποϊκοτάζ στην αγορά του φρέσκου γάλακτος για τη μείωση της τιμής του, η προτροπή για 24ωρη αποχή από τα τηλεοπτικά προγράμματα εξαιτίας της κακής ποιότητάς τους.

«Η δύναμη του Διαδικτύου είναι τέτοια που μπορεί να κινητοποιήσει πολλούς. Έχεις τη δυνατότητα να πεις δημόσια την άποψή σου, να μιλήσεις με άλλους ανθρώπους, πολλές φορές είναι και μέσο πίεσης μέσω των μαζικών καταγγελιών», δηλώνει ο Στάθης Διομήδης. Οι καταστροφικές φωτιές του περασμένου καλοκαιριού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης και μέσω του blog «Έλληνες Ενεργοί Πολίτες», που δημιούργησε με τη σύζυγό του, κατάφερε να συγκεντρώσει σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια και να την προσφέρει στους πυρόπληκτους.

«Έπρεπε να κάνουμε κάτι και χρειαζόμασταν έναν τρόπο για να ενημερώνουμε τον κόσμο. Μας δόθηκε αυτή η δυνατότητα μέσω του blog. Σήμερα, οι προσπάθειές μας είναι γνωστές σε πολύ κόσμο και αυτό μας δίνει ενέργεια για να συνεχίσουμε» σημειώνει ο Στάθης Διομήδης.

http://ellines-energoi-polites. blogspot. com/

ΠΗΓΗ
ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια: