Για αλλαγή των όρων ενίσχυσης από το Δημόσιο, με τρόπο σκανδαλωδώς ευνοϊκό για τα συμφέροντά τους, πιέζουν την κυβέρνηση οι τραπεζίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Sofokleous10.gr», οι τραπεζίτες δεν βλέπουν πλέον με καλό μάτι τις κρατικές εγγυήσεις για σύναψη δανείων από την ελεύθερη αγορά και ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος να αντικατασταθούν με κρατικά ομόλογα ίδιας αξίας.
Οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου οδηγούν σε ακριβή χρηματοδότησή τους από την αγορά, καθώς:
1. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ύψη, με το spread αποδόσεων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων να έχει ξεπεράσει και τις δύο ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν ανάλογα και τα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών με την εγγύηση του Δημοσίου, τα οποία θα διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα, παρά την πτώση του Euribor τις τελευταίες εβδομάδες σε χαμηλά διετίας.
2. Το «καπέλο» στα επιτόκια δανεισμού των τραπεζών θα είναι, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, υψηλότερο από κάθε άλλη φορά και εξαιτίας των δυσμενών εκτιμήσεων που διαμορφώνονται στις αγορές για την οικονομική τους κατάσταση. Ο οίκος Moody’s προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών, κυρίως λόγω της έκθεσής τους στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Τουρκίας, γεγονός που ερμηνεύθηκε και ως προάγγελος των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες όταν έλθει η ώρα να απευθυνθούν στις αγορές για δανεισμό με κρατική εγγύηση.
Με αυτά τα δεδομένα, οι τραπεζίτες πιέζουν για να δοθεί μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των αναγκών τους: αντί να λάβουν εγγυήσεις για δάνεια 15 δις. ευρώ από το Δημόσιο και κρατικά ομόλογα αξίας 8 δις. ευρώ, ζητούν να λάβουν ομόλογα αξίας 23 δις. ευρώ! Δηλαδή, θέλουν το Δημόσιο να επεκτείνει δραματικά το δικό του δανεισμό και να επιβαρυνθεί αντίστοιχα με ακόμη υψηλότερο κόστος άντλησης κεφαλαίων, για να χρηματοδοτηθούν δωρεάν οι τράπεζες!
Πρόκειται, βέβαια, για μια πρόταση που δεν ενθουσιάζει κανέναν στο υπουργείο Οικονομικών, όπου ήδη έχουν ισχυρούς πονοκεφάλους για την κάλυψη των δανειακών αναγκών του 2009, που αναμένεται ότι θα φθάσουν στα 53 δις. ευρώ, ακόμη και αν δεν υπάρξουν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Αν στο ποσό αυτό προστεθούν άλλα 15 δις. ευρώ, το υπουργείο θα κληθεί μέσα στη δυσκολότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών για τις αγορές να αντλήσει τουλάχιστον 68 δις. ευρώ, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του ΑΕΠ. Αυτό θα αρκούσε για να προκαλέσει πραγματικό κύμα φυγής των επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα, που ήδη κατατάσσονται από την αγορά στην ίδια κατηγορία με ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών εκτός Ευρωζώνης, όπως η Λετονία.
Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνεται ότι η σκανδαλώδης απαίτηση των τραπεζιτών για μετατροπή των εγγυήσεων σε πραγματικό χρήμα θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, πολιτικών και κοινωνικών, με απρόβλεπτες παρενέργειες για την κυβέρνηση…
Επόμενο >