Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Ανοιχτά μόνο στο δήμο Αθηναίων Την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 28 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Νομαρχία Αθηνών


Ανοιχτά μόνο στο δήμο Αθηναίων

Το «πράσινο φως» για την λειτουργία των καταστημάτων για την προσεχή Κυριακή μόνο, όμως, για το δήμο Αθηναίων άναψε ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, καθώς μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή συντρέχουν οι εκ του νόμου προϋποθέσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.
Η απόφαση ελήφθη μόνο από τους νομαρχιακούς συμβούλους της πλειοψηφίας καθώς όπως ανέφερε νωρίτερα ο αντινομάρχης Αθηνών, Χάρης Πασβαντίδης, βασιλικό διάταγμα του '66 δίνει δικαίωμα στο νομάρχη να ανατρέψει προγενέστερη απόφαση νομαρχιακού συμβουλίου με απόφαση μόνο του συνδυασμού του επικαλούμενος κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γιάννη Σγουρού:

«Η Νομαρχία Αθηνών σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008 στο γραφείο του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου, έπειτα από πρόσκληση του, τάχθηκε εξαρχής υπέρ του ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων στον Δήμο της Αθήνας, και μόνο σε αυτόν, όπως και μας ζητήθηκε από τον κ. Υφυπουργό αναγνωρίζοντας τις καταστροφές που υπέστησαν λόγω των τελευταίων τραγικών γεγονότων και της ραγδαίας πτώσης του τζίρου τους».

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση του Νομάρχη

Ανακοίνωση για το ζήτημα της λειτουργίας των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία διευκρίνισε ότι «έδωσε το πολιτικό στίγμα για τη στήριξη των εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων» και προσθέτει: «Το ΥΠΑΝ διαμόρφωσε το πολιτικό πλαίσιο για να παρθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις από τη Νομαρχία Αθηνών. Συνεπώς το ποιες ευθύνες αποδίδονται σε ποιους είναι πλέον ζήτημα κοινής λογικής».

Αμετακίνητος στην απόφαση του να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα την Κυριακή παρέμενε ο εμπορικός σύλλογος της Αθήνας παρά την αρχική απόρριψη της πρότασης από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Καμία αλλαγή δεν υπήρξε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής σε ό,τι αφορά στην λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη, που σημαίνει ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση της 24ης Δεκεμβρίου με την οποία γνωστοποιούσε ότι τα καταστήματα δεν θα ανοίξουν την προσεχή Κυριακή.
Πάντως όσοι έμποροι επιλέξουν να ανοίξουν το κατάστημά τους την ερχόμενη Κυριακή, θα υποστούν τις κυρώσεις του νόμου.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων τάσσεται το ΠΑΣΟΚ.

«Η τελούσα υπό διαρκή ανασχηματισμό - και ουσιαστικά αποχωρούσα - κυβέρνηση του κ. Καραμανλή αδυνατεί πλέον να δώσει λύσεις ακόμη και στα πιο απλά ζητήματα» σχολίασε ο πολιτικός εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης.
Και κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι «είναι ανίκανη να λάβει και να εφαρμόσει μια καθαρή πολιτική απόφαση ώστε να λειτουργήσει η αγορά και την τελευταία Κυριακή του χρόνου».

Για «υποκρισία και μεθοδεύσεις» κατηγορεί κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ που «συναγωνίζονται στο ποιος θα προωθήσει και θα υλοποιήσει καλύτερα το διακαή πόθο των μεγαλέμπορων, που είναι να υπονομευθεί και να καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία»

Την κατανόηση του στα ειδικά προβλήματα του εμπορικού κόσμου στο κέντρο της Αθήνας εκφράζει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ που όμως τονίζει ότι «η απάντηση δεν είναι να ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή» κάνοντας λόγο για «παράνομη συμπαιγνία κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ που στρέφεται κατά των μικρομεσαίων εμπόρων και των εργαζομένων».

Τα καταστήματα θα είναι κλειστά και την Παρασκευή. Θα ανοίξουν το Σάββατο, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Αναλυτικά το ωράριο στην αγορά την εορταστική περίοδο

Στη Βουλή κατατέθηκε και η τροπολογία για τις ασφαλιστικές εισφορές των εμπόρων και καταστηματαρχών που τα μαγαζιά τους υπέστησαν ζημιές από τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών στην Αθήνα και άλλες πόλεις. Προβλέπει διευκολύνσεις για το χρόνο καταβολής και εξόφλησης των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.


e-tipos.com, City 99,5