Μέρα πολιτικών διαπραγματεύσεων η χθεσινή. Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς και τους ζήτησε να φτιάξουν κοινό μέτωπο εναντίον της βίας, την οποία υποκινούν...
... αναρχικές ομάδες. Στην κυβέρνηση είναι τόσο νυχτωμένοι ώστε πιστεύουν ότι τις εξελίξεις των προηγούμενων ημερών, από τις διαδηλώσεις των μαθητών στη Φλώρινα μέχρι τις επιθέσεις στο αστυνομικό τμήμα στο Ζεφύρι, καθοδήγησαν οι αναρχικοί. Και ότι αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούσαν τον κόσμο να ησυχάσει, οι μαθητές που έχουν κατέβει στους δρόμους θα γυρνούσαν σπίτι να δουν τηλεόραση.
Το θέμα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός δεν τσίμπησαν.
Ο Αλ.Αλαβάνος πρότεινε μια σειρά από σημεία για την εκτόνωση της κρίσης: μέτρα για την νεολαία, την αστυνομία και αλλαγές στον προϋπολογισμό που να παίρνουν υπόψη τους τις βαθύτερες αιτίες της αναταραχής. Ο Γ.Παπανδρέου του είπε ότι “το έχω πει 12 φορές για τη μη-βία και μπορώ αν θέλεις να το επαναλάβω”, αλλά καλύτερα να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές. Τι να τα κάνεις όμως τα μέτρα του Αλαβάνου όταν το πρόβλημα είναι οι αναρχικοί; Όσο για την αποχώρηση από την εξουσία, ούτε κουβέντα να γίνεται.
Μια ελπίδα φωτός φάνηκε με την κ.Παπαρήγα, που δεν είναι η πρώτη φορά που τσιμπάει: στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδιο δεν είχε συμφωνήσει με την κυβέρνηση ότι δεν χρειαζόταν να καταθέσει αυτοπροσώπως ο ηγουμενομεσίτης Εφραίμ; Έτσι, την ώρα που ακόμη και οι πέτρες έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση τα' χει κάνει θάλασσα, η γραμματέας του ΚΚΕ βγήκε έξω από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για να καταγγείλει το Συνασπισμό που “χαϊδεύει τους κουκουλοφόρους”. Μετά το λάθος του Εμφυλίου - που κήρυξε το ΚΚΕ βοηθώντας τη δεξιά να παραμείνει στην εξουσία για 30 χρόνια - είναι η πρώτη φορά που το “κόμμα της εργατικής τάξης” υποστηρίζει τόσο ανοιχτά μια συντηρητική κυβέρνηση. Τα περί χαϊδεμάτων επανέλαβε και ο κ.Καρατζαφέρης. Όπως και η κυρία Παπαρήγα (που τρέμει στην ιδέα ότι ο Συνασπισμός θα την περάσει σε ψήφους), ούτε ο ΛΑΟΣ δεν θέλει εκλογές.
Ο πρωθυπουργός πήγε λίγο αργότερα στην κυβερνητική επιτροπή με ατού τα “χαϊδέματα” που είχε καταφέρει να κερδίσει, αλλά πολλοί δεν έμειναν ευχαριστημένοι. Ο κ.Σουφλιάς πρότεινε σκληρή στάση της αστυνομίας για την επιβολή της τάξης. Αντίθετα, ο κ.Παυλόπουλος τάχθηκε υπέρ της πολιτικής εκτόνωσης, όταν μάλιστα οι δυνατότητες της αστυνομίας μειώνονται μέρα με τη μέρα, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν εξαντληθεί μετά από 3 μέρες συνεχούς παρουσίας στους δρόμους. Χώρια ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων από άλλες περιοχές, γιατί ταραχές και επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη της Ελλάδας.
Όπως συχνά συμβαίνει με αυτήν την κυβέρνηση, τελικώς δεν επελέγη καμιά από τις δύο λύσεις. Κατέληξαν απλώς ότι η αστυνομία πρέπει να έχει πιο μεγάλη παρουσία, να κάνει περισσότερες συλλήψεις, ώστε να φανεί ότι κάτι κάνει και από' κει και πέρα να δρα ανάλογα με την περίσταση.
Χωρίς τίποτα νέο να προτείνει, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ρίξει το μπαλάκι της διακυβέρνησης της χώρας στην αντιπολίτευση και τα συνδικάτα. Εμφανίστηκε στα δελτία ειδήσεων των 8 και στο δεύτερο, μέσα σε δύο μέρες, διάγγελμά του, επέκρινε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ που επέμειναν στην πραγματοποίηση των αυριανών συγκεντρώσεων και ζήτησε απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να καταδικάσουν απερίφραστα τη βία». Θα πρέπει να είναι παγκόσμια πρώτη: σε όλο το διάστημα της κρίσης, η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει καμιά πρόταση.
Έτσι, χωρίς πρόγραμμα και με μια εικονική κυβέρνηση, ξεκινάει η σημερινή μέρα. Θα ξεκινήσουν νέες ταραχές με αφορμή τις συγκεντρώσεις; Θα πυροβολήσει-και προς τα που;- και άλλος αστυνομικός, όπως έγινε χθες στη Νέα Σμύρνη; Θα σκοτωθεί κανένας αστυνομικός ώστε να αλλάξει πλήρως το κλίμα; Θα μαχαιρώσει κανέναν η ‘Χρυσή Αυγή” που κινητοποιήθηκε κι αυτή καθώς κινδυνεύει το καθεστώς; Με εικονική κυβέρνηση, όλα είναι πιθανά. Η τύχη της χώρας είναι θέμα ...τύχης.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ
H φωτό είναι του φίλου Δημήτρη Θεοδόση.