Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

«Θα τρίβετε τα μάτια σας»


Σε «κλειδιά» του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης αναδεικνύονται, πλέον, οι Γιώργος Αλογοσκούφης και Γιώργος Σουφλιάς, αφού από τις εξελίξεις που τους αφορούν θα εξαρτηθούν σχεδόν όλες οι... καραμπόλες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον ανασχηματισμό μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και όπως έλεγε στο «ΠΑΡΟΝ» κορυφαίος παράγοντας που συνομιλεί με τον πρωθυπουργό, «θα τρίβετε τα μάτια σας...», χωρίς να μας διευκρινίσει «με τι και ποιους».



Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού -τους οποίους να σημειωθεί συνήθως ακούει, ενώ σπανίως εκφράζεται, ειδικά για τέτοιου είδους αποφάσεις- υποστηρίζουν ότι θα είναι «ευρύς, βαθύς, σαρωτικός και δομικός» και θα σηματοδοτεί «μια νέα αρχή...».

Το βέβαιο πάντως, είναι ότι μαίνεται στο παρασκήνιο ο πόλεμος των συμφερόντων (ειδικά της διαπλοκής), των «προεστών και βαρόνων» κάθε λογής και «τάσης», αφού όλοι θέλουν «μια καλύτερη θέση» για την επόμενη ημέρα...

Το πρώτο και βασικό «κλειδί» του ανασχηματισμού -όπως πλέον όλοι ομολογούν και αναγνωρίζουν- είναι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και η τύχη του Γιώργου Αλογοσκούφη.

Ύστερα από θητεία 5 περίπου χρόνων απόλυτου κυρίαρχου της οικονομικής κρατικής πολιτικής και με την οικονομία σε πλήρη ύφεση και κίνδυνο, η τύχη του δείχνει... προδιαγεγραμμένη για τους περισσότερους. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λένε: «Ο Γιώργος τόσα χρόνια έκανε τις επιλογές του, ταυτίστηκε με τους πλούσιους και το κεφάλαιο, ζει σε άλλο περιβάλλον και δεν μπορεί πλέον να εκφράσει μια λαϊκή στροφή, που έχει απόλυτη ανάγκη η ΝΔ και η κυβέρνηση».

Ο ίδιος όμως -και οι φανατικοί υποστηρικτές του ανάμεσα σε τραπεζίτες, επιχειρηματίες και εκδότες- δίνουν τον δικό τους αγώνα για να παραμείνει με όποιον τρόπο μπορεί «στα οικονομικά της κυβέρνησης και στην Κυβερνητική Επιτροπή». Μέχρι και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος τον είχε παλιότερα «σύμβουλό του», ζήτησε «να σπάσει το Οικονομίας» με την προοπτική να κρατήσει «ένα κομμάτι» ως... απαραίτητος «εν ώρα κρίσης» ο Γιώργος Αλογοσκούφης.

Μάλιστα, εμφανίζουν ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να του δίνει διαβεβαιώσεις μέσα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού, όταν φέρεται να είπε: «Ποιος τους είπε ότι ψάχνω για υπουργό Οικονομίας;».

Είναι φανερό ότι μαίνεται τεράστια μάχη συμφερόντων και είναι πολλοί αυτοί που πιέζουν να παραμείνει με κάποιον τρόπο ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο ίδιος θα προτιμούσε, εάν απομακρυνόταν από το υπουργείο Οικονομικών, το Εξωτερικών ή το Άμυνας, αλλά και τα δύο, εκτός απροόπτου, δεν θα αλλάξουν υπουργούς (ίσως, ο κ. Μεϊμαράκης να μετακινηθεί, όπως θα δούμε πιο κάτω).

Και ο Σαμαράς

Είναι πολύ πιθανό να υλοποιηθεί, πάντως, η πρόταση που αποκάλυψε ήδη το «ΠΑΡΟΝ» από την προηγούμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός να πει στον Γιώργο Αλογοσκούφη, εξαιτίας ακριβώς της μεγάλης κρίσης και της ύφεσης και καθώς «παίζει το κεφάλι του και της ΝΔ», ότι θα αναλάβει ο ίδιος και υπουργός Οικονομίας με αυξημένες αρμοδιότητες και να ορίσει αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας -που θα «τρέχει» όλη την καθημερινότητα- τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ήδη έχει προετοιμαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ καλά γι' αυτόν τον ρόλο. Βέβαια, το όνομα του Αντώνη Σαμαρά «ακούγεται και γράφεται» στα διάφορα «ρεπορτάζ» και για το υπουργείο Ανάπτυξης.

Εάν, τελικά, αναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το υπουργείο Οικονομίας και η Ντόρα παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών τότε, ενδεχομένως, ο Γιώργος Αλογοσκούφης να βρεθεί απλώς... σπίτι του, την επομένη το πρωί (και να περιμένει τον επόμενο ανασχηματισμό).

Το δεύτερο «κλειδί» είναι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (επίσης, με θητεία 5 περίπου χρόνων) Γιώργος Σουφλιάς.

Οι πιέσεις της ΕΕ (και όχι μόνον) είναι ασφυκτικές για να «σπάσει» το συγκεκριμένο υπουργείο, αφού δεν μπορούν τα έργα και η προστασία του Περιβάλλοντος με αλληλοσυγκρουόμενες ευθύνες και αρμοδιότητες να ανήκουν στο ίδιο υπουργείο και στον ίδιον υπουργό! Κάποια στιγμή το είχε δεχθεί και ο ίδιος ο κ. Σουφλιάς και απομένει να δούμε τι θα γίνει. Εάν, τελικά, «σπάσει» το συγκεκριμένο υπουργείο (όπως είναι λογικό και αναμενόμενο), τότε ο Γιώργος Σουφλιάς θα μετακινηθεί (στο σημείο αυτό υπάρχουν αρκετά σενάρια, αλλά μάλλον έχουν σχέση και με διάφορα... συμφέροντα). Πάντως, όλα θα εξαρτηθούν από το τι τελικά θα θελήσει ο Γιώργος Σουφλιάς και τι θα προκύψει από τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό, αφού ενδεχόμενη μετακίνησή του θα σηματοδοτούσε ευρύτερες αλλαγές...

Σημείο επίσης «κλειδί» είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο κόμμα. Άρα, ο Λευτέρης Ζαγορίτης παραμένει γραμματέας της ΝΔ και δεν συμπαρασύρει άλλη αλλαγή από αυτήν την οπτική. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έπρεπε να υπάρξει σειρά εσωκομματικών διεργασιών και εκλογών στην Κεντρική Επιτροπή, που αυτήν τη στιγμή φαντάζουν περιττή πολυτέλεια για τον πρωθυπουργό. Ως εκ τούτου, ο Λευτέρης Ζαγορίτης θα περιμένει την επόμενη «αλλαγή φρουράς» στην κυβέρνηση.

Από τη στιγμή λοιπόν που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν μπορεί να μετακινηθεί στο κόμμα (τον εμφανίζουν αρκετοί να θέλει να επιστρέψει στη θέση όπου αναδείχθηκε), ούτε και στο υπουργείο Εσωτερικών, που δείχνει να επιθυμεί (αφού ο Προκόπης Παυλόπουλος και με τις νέες του αρμοδιότητες είναι... αμετακίνητος και ενδεχομένως να έχει ως κυβερνητικό εκπρόσωπο τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, που διακαώς το επιθυμεί και λένε χαρακτηριστικά ότι μέσα σε 48 ώρες είδε όλους τους υπουργούς), ερωτηματικό παραμένει εάν θα δεχθεί να τοποθετηθεί στο υπουργείο Υγείας, από το οποίο πιθανότατα φεύγει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Σελίδες: 1 2 Επόμενη σελίδα

paron