Ανάμεσα στα θύματα των βομβαρδισμών του Ισραήλ η πλειοψηφία είναι άμαχοι, ενώ υπάρχουν και πολλά μωρά.
Στο κενό οι εκκλήσεις
Οι επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα
Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε μάταια ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίζονται για τρίτη ημέρα τη Δευτέρα με βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων-σύμβολα εξουσίας της Χαμάς και του Ισλαμικού Πανεπιστημίου.
Οι νεκροί ξεπέρασαν τους 325, ανάμεσά τους 57 άμαχοι, ενώ οι φόβοι για...ενδεχόμενη χερσαία επίθεση εντείνονται, καθώς το Ισραήλ άναψε το πράσινο φως για την επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων και κήρυξε «κλειστή στρατιωτική ζώνη» περιοχές γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι ξένοι ανταποκριτές έχουν αποκλειστεί από τη Γάζα.
«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα μέχρι να επιτευχθεί μια αλλαγή στην ισορροπία των δυνάμεων ανάμεσά του και στην Χαμάς. Θα εξαντλήσουμε το χρόνο προκειμένου να επανέλθει η αλλαγή στην εξίωση» διαμηνύει η ισραηλινή κυβέρνηση με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.
Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χάιμ Ραμόν, δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης είναι να πέσει το καθεστώς της Χαμάς. Μιλώντας σε τηλεοπτικό δίκτυο διευκρίνισε ακόμη ότι το Ισραήλ είναι «υπέρ οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης που θα αναλάβει στη θέση της Χαμάς» και ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός όταν αναλάβει κάποιος άλλος την κυβέρνηση της Γάζας.
Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι χρειάζονται επειγόντως ιατρική περίθαλψη και πρέπει να μεταφερθούν στην Αίγυπτο ή το Ισραήλ. Η Χαμάς, η οποία διοικεί τη Γάζα από τον Ιούνιο του 2007, έχει απορρίψει ωστόσο την πρόταση του Καΐρου να μεταφερθούν οι σοβαρά τραυματισμένοι στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα που θα ανοίξει μόνο γι' αυτό το λόγο.
Τουλάχιστον 325 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο, ανάμεσά τους τουλάχιστον 50 άμαχοι. Στους 1.400 υπολογίζονται οι τραυματίες, εκ των οποίων 800 και πλέον έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν βρει κενά κρεβάτια.
Στόχος επίθεσης έγινε η κατοικία του Μαχέρ Ζακούτ, ανώτατου στελέχους του ενόπλου τμήματος της Χαμάς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα μέλη της οικογένειας του και να τραυματιστούν άλλα 20 άτομα. Ο ίδιος δεν βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης στην κατοικία του, δήλωσε η Χαμάς.
Το Ισραήλ έχει επιβάλει τον σχεδόν πλήρη αποκλεισμό της Γάζας σε απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους από τη Λωρίδα της Γάζας, επιτρέποντας μόνο σποραδικά την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Την Κυριακή 30 φορτηγά με τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό πέρασαν στη Γάζα.
Στο κενό οι εκκλήσεις - Κύμα διαδηλώσεων
Έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας απηύθυνε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, την ώρα που διαδηλώσεις καταδίκης του Ισραήλ λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις αραβικές χώρες οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας «θάνατος» στο Ισραήλ και την Αμερική και καίγοντας την ισραηλινή σημαία.
Η κυβέρνηση της Κίνας δηλώνει «κατάπληκτη και σοβαρά ανήσυχη για τις τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών», ενώ η Ιαπωνία δηλώνει «πολύ ανήσυχη» και «καλεί αμφότερα τα μέρη να σταματήσουν αμέσως τη χρήση στρατιωτικών μέσων, προκειμένου ν' αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της βίας».
Στην ανακοίνωσή του, ο ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει τη θλίψη του που η βία συνεχίζεται και ζητά «να υπάρξει άμεσος τερματισμός σε όλες τις πράξεις βίας».
Τονίζεται, επίσης, πως στις συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ κι άλλους ηγέτες στην περιοχή, ζήτησε να πρυτανεύσει η ηρεμία.
Επίσης, σημειώνει πως συνομίλησε με μέλη του διαμεσολαβητικού Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.
Εντωμεταξύ, ευθύνες στη Χαμάς ρίχνει ο Λευκός Οίκος ενώ και ο Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει ότι «παρακολουθέι την κατάσταση» αλλά τον πρώτο λόγο έχει ο Τζορτζ Μπους μέχρι τη λήξη της θητείας του.
Κατάπαυση του πυρός ζήτησε και η Βρετανία, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε διά του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης θεωρεί τη Χαμάς τον μόνο υπεύθυνο για την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα.
Η ισραηλινή επιχείρηση, η σφοδρότητα της οποίας είναι πρωτοφανής από το 1967, οπότε το Ισραήλ κατέλαβε τα παλαιστινιακά εδάφη, έχει στόχο -σύμφωνα με το εβραϊκό κράτος- να βάλει τέλος στις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του νότιου τμήματος της χώρας από τη Λωρίδα της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Οι επιδρομές, που ξεκίνησαν το Σάββατο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300 ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μέλη της Χαμάς. Στους 1.400 ανέρχονται οι τραυματίες.
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι «διαπράττει ένα ολοκαύτωμα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, ο οποίος δεν σήκωσε ούτε το δακτυλάκι του» και προειδοποιεί ότι η «παλαιστινιακή αντίσταση επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σ' αυτή την επίθεση με επιχειρήσεις μαρτυρίου», δηλαδή με επιθέσεις αυτοκτονίας.
Φόβοι χερσαίας επίθεσης
Την ίδια ώρα, αυτό που όλοι φοβούνται και απεύχονται είναι το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης από την πλευρά του Ισραήλ. Οι φόβοι εντείνονται, καθώς ήδη το Ισραήλ κινητοποίησε 6.500 εφέδρους. Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό Αμυνας Εχούντ Μπαράκ, ο στρατός «θα διευρύνει και θα εμβαθύνει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα όσο είναι απαραίτητο. Αυτό δεν θα είναι ούτε μικρής διάρκειας ούτε εύκολο».
Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει άρματα μάχης και στρατεύματα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τη Δευτέρα κήρυξε τις περιοχές γύρω από τη Γάζα «κλειστή στρατιωτική ζώνη» επικαλούμενο τον κίνδυνο αντιποίνων με επιθέσεις με ρουκέτες.
Ο αποκλεισμός εμποδίζει πολίτες, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, να βρίσκονται σε ζώνη δύο έως τεσσάρων χλμ. γύρω από τη Γάζα. Η πρόσβαση των ξένων ανταποκριτών στη Λωρίδα της Γάζας έχει απαγορευθεί από την περασμένη Τετάρτη, γεγονός που πυροδοτεί κύμα αντιδράσεων.
Νέες επιδρομές σε σύμβολα-εξουσίας
Οι ισραηλινές επιδρομές συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά εναντίον του Ισλαμικού Πανεπιστημίου και του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το υπουργείο Εσωτερικών το πρωί της Δευτέρας, στην πρώτη επίθεση κατά κυβερνητικού κτηρίου από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης. Νωρίτερα, ισραηλινό αεροσκάφος είχε βομβαρδίσει το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο.
Όπως δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ, στρατηγός Νταν Χάρελ, «κανένα κτίριο της Χαμάς δεν πρόκειται να μείνει όρθιο στο τέλος της επιχείρησης» για να προσθέσει ότι «θέσαμε τον πήχη πολύ ψηλά και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».
Στόχος του βομβαρδισμού ήταν το κτίριο των εργαστηρίων του πανεπιστημίου καθώς, σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, ο χώρος χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ρουκετών, εκρηκτικών και ηλεκτρονικού υλικού για τους ενόπλους της Χαμάς, καθώς και ως κέντρο συνάντησης των μαχητών και ως κρύπτη όπλων.
Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Την Κυριακή, ο Εχούντ Μπαράκ έδωσε άδεια σε περισσότερα από 100 φορτηγά με προμήθειες να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Η βοήθεια περιλαμβάνει τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό, δέκα νοσοκομειακά αυτοκίνητα και καύσιμα, και την αποστέλλουν η Τουρκία, η Ιορδανία κι ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι δήλωσε πως το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε 21 φορτηγά με ιατρικό υλικό να εισέλθουν στη Γάζα.
Παράλληλα, η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam προειδοποίησε χθες για τις ολέθριες συνέπειες που ενδέχεται να έχει μία στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ στη Γάζα, η οποία στερείται και των πλέον βασικών υποδομών στην τροφοδοσία με πόσιμο νερό, ηλεκτρισμό, τρόφιμα και σε συνθήκες υγιεινής.
Newsroom ΔΟΛ