Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Συνέντευξη Ευριπίδη Στυλιανίδη


ο υπουργός Παιδείας έδωσε χτες συνέντευξη στην εφημερίδα Η ΠΑΤΡΙΔΑ της Κομοτηνής www.ipatrida.com
τα κυρίώτερα σημεία της είναι τα εξής
αν νομίζετε οτι εχουν ενδιαφέρον μπορείτε να τα δημοσιεύσετε
«Π»: Πάντως, αν είναι έτσι, τότε θα πρέπει να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει πολύ καλή δουλειά…

Ευριπίδης Στυλιανίδης:
Το ΠΑΣΟΚ εκτιμώ ότι έχει υποκατασταθεί στο ρόλο του ως αντιπολίτευση από μια μεγάλη ομάδα μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία προσπαθώντας να πλήξουν την εικόνα του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης δε διστάζουν να χρησιμοποιήσουν το οτιδήποτε για να καλλιεργούν κλίμα μέσα από μονοθεματικά δελτία ειδήσεων. Εμείς είχαμε και έχουμε την ευκαιρία αυτήν την κατάσταση να τη διορθώσουμε. Δεν υποτιμώ τη σημασία των δημοσκοπήσεων, θεωρώ όμως ότι δε μορφοποιείται ρεύμα υπέρ της αντιπολίτευσης, ότι οι πικραμένοι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας δεν πηγαίνουν στο Πασοκ, αλλά στους αναποφάσιστους, δίνοντας μια ευκαιρία στον Καραμανλή να αντεπιτεθεί και ότι οποιαδήποτε διαφορά καταγράφεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες μετρήσεις οφείλεται κυρίως στην ψυχολογική αποσυσπείρωση της ΝΔ που έχει φτάσει στο 55% και στην αντίστοιχη συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ που έχει φτάσει στο 85%. Η επανασυσπείρωση της ΝΔ, δηλαδή, υπερκαλύπτει τη διαφορά που εντοπίζεται και οι επιθετικές κινήσεις στο χώρο της πολιτικής και της επικοινωνίας έχουν τη δυνατότητα να ξαναδώσουν σαφές πολιτικό προβάδισμα στον Καραμανλή και στην κυβέρνηση.
Θέλω να προσθέσω κάτι. Αυτές οι δημοσκοπήσεις είναι τηλεφωνικές μετρήσεις των 1000 ατόμων. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι πραγματικές δημοσκοπήσεις δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και χαρακτηριστικά αναφέρω την πρόσφατη εκλογή αιρετών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε όλη τη χώρα. Στήθηκε κάλπη, ψήφισαν περίπου 140.000 εκπαιδευτικοί και αθροιστικά στις δύο βαθμίδες η ΔΑΚΕ βγήκε πρώτη αυξάνοντας τη δύναμή της σε ψήφους. Αυτό δεν εμφανίστηκε πουθενά. Βγήκε η ΟΛΜΕ και ζήτησε να γίνει πανελλήνια απεργία διαρκείας και από τις 86 γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, οι 78 εψήφισαν κατά της απεργίας. Οι καταλήψεις πριν από δύο χρόνια ήταν 2500 και σήμερα είναι 18. Αυτά, όταν εκπέμπουν αρνητισμό, γίνονται πρωτοσέλιδα, όταν όμως τελικώς αποδεικνύονται «φούσκες» δε γράφονται στις εφημερίδες, δεν ακούγονται στα δελτία ειδήσεων. Αυτό που πρέπει να προσέξουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι να μην τρωθεί η ψυχολογία τους. Όταν έχουν τόσο έργο να παρουσιάσουν θα πρέπει να ενημερωθούν γι' αυτό το έργο και να βγούνε έξω να ενημερώσουν την κοινωνία.

«Π»: Πιστεύετε ότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας κινδυνεύει να τρωθεί από αυτήν την κατάσταση όπως εξελίσσεται

Ευριπίδης Στυλιανίδης:
Ψυχολογικά υπάρχει σίγουρα ένας κλονισμός στη βάση της Νέας Δημοκρατίας, που όμως οφείλεται και στον ψυχολογικό πόλεμο που γίνεται από μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ. Για να αντιμετωπιστεί αυτό χρειάζεται πληρότητα ενημέρωσης, τολμηρές και επιθετικές κινήσεις από την ηγεσία και συνεχή επικοινωνία με τον κόσμο για να τον ενημερώνουμε. Προσωπικά έχω περιοδεύσει σε 37 νομούς με το ρυθμό που γύριζα παλιότερα τα χωριά της Ροδόπης γυρίζω τώρα τους νομούς της Ελλάδας όπου έχω πάει μπορώ να σας πω ότι η εικόνα αντιστρέφεται με το που ενημερώνεται ο κόσμος, θεωρώ ότι και στην περιοχή μου το ίδιο συμβαίνει, κάθε φορά που έχω την ετοιμότητα να παρουσιάσω αποτελέσματα όπως αυτές τις μέρες.

«Π»: Να επανέλθουμε στο θέμα της υπόθεσης Βατοπεδίου. Είπατε και αυτό βεβαίως αποδεικνύεται ότι το ζήτημα ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο φαίνεται πιθανή η εμπλοκή κυβερνητικών της ΝΔ. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει τον «αδύναμο κρίκο» για την κυβέρνηση και τελικά να οδηγήσει και στην απαξίωση της πολιτικής από την κοινωνία και στη στροφή, λόγω αποστροφής, της τελευταίας σε κάτι άλλο
Ευριπίδης Στυλιανίδης:
Πρώτα απ' όλα εγώ θα σας πω ότι σε μια σύγχρονη δημοκρατία αυτοί οι οποίοι εντέλλονται από το λαό να διοικήσουν και να κυβερνήσουν είναι οι εκλεγμένοι πολιτικοί. Όσο αυτή την αρχή την αποδεχόμαστε, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι εάν κάποιος πολιτικός δεν κάνει καλά τη δουλειά του, στα τέσσερα χρόνια ο λαός που τον εμπιστεύτηκε μπορεί να το στείλει σπίτι του. Αν όμως ο λαός φορτωθεί μεσίτες εξουσίας, άλλου τύπου, οι οποίοι μπορούν με τα δικά τους μέσα να καθοδηγούν και να διαχειρίζονται την κοινή γνώμη, αυτούς τους μεσίτες δε θα μπορεί σε καμία περίπτωση να τους στείλει στο σπίτι τους, όταν αρχίσουν, για να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα να αγνοούν το κοινωνικό συμφέρον. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το θυμόμαστε πάντα. Τον πολιτικό μπορούμε να τον τιμωρήσουμε και να τον αντικαταστήσουμε, οποιοδήποτε όμως, θα τολμούσα να πω, νταβατζή, όπως συνηθίζονταν να λέγεται το προηγούμενο διάστημα, της εξουσίας, όταν θα το φορτωθούμε και θ' αρχίσει να δουλεύει για την πάρτη του δε θα μπορέσουμε να τον στείλουμε σπίτι του, δε θα μπορέσουμε να τον τιμωρήσουμε και το κοινωνικό συμφέρον θα πάει περίπατο. Είναι κανόνας της δημοκρατίας και θα πρέπει, αυτό που κατακτήσαν με αγώνες όλες οι προηγούμενες γενιές, εμείς να μην το ακυρώσουμε.