Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Οι γρίφοι του ανασχηματισμού

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να «κλειδώσουν» και τα τελευταία ονόματα σε ό,τι αφορά τον πολυσυζητημένο ανασχηματισμό που προωθεί ο πρωθυπουργός.

Οι γρίφοι του ανασχηματισμού

Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θα έχει στη Ραφήνα διαδοχικές επαφές με τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του, αναμένεται να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε να είναι έτοιμος να ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Οι γρίφοι του ανασχηματισμού

Αυτό που αναζητά επιμόνως είναι δύο-τρία πρόσωπα που θα κάνουν ουσιαστικά την έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, διότι γνωρίζει ότι δεν έχει τη δυνατότητα σαρωτικών αλλαγών σε αυτή την πολιτική συγκυρία.

Στον κύκλο των τακτικών συνομιλητών του βρίσκονται οι υπουργοί κ. Γ. Σουφλιάς και Πρ. Παυλόπουλος, καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημ. Σιούφας.

Πρόκειται για τα τρία στελέχη με τα οποία ο πρωθυπουργός ανταλλάσσει απόψεις ακόμη και για συγκεκριμένα ονόματα, ενώ συζητά «ανοιχτά» ακόμη και το ενδεχόμενο αλλαγής της δομής του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η θέση - κλειδί
Σύμφωνα με πληροφορίες, κι ενώ η θέση-κλειδί για το εύρος των αλλαγών παραμένει ο υπουργός Οικονομίας, οι αποφάσεις που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί από τον κ. Καραμανλή είναι οι εξής:

  • n Η επανασύσταση του υπουργείου Προεδρίας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μοναδική αλλαγή που έχει μέχρι στιγμής αποφασίσει ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά τη δομή της κυβέρνησης. Το υπουργείο Προεδρίας, το οποίο πιθανότατα θα αναλάβει ο κ. Πρ. Παυλόπουλος, θα έχει την ευθύνη της δημόσιας διοίκησης αλλά και τις αρμοδιότητες που είχε το υπουργείο Επικρατείας, ενώ το Εσωτερικών θα μείνει με την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Δημόσιας Τάξης.
  • Η παραμονή του κ. Γ. Σουφλιά στο ΥΠΕΧΩΔΕ, γεγονός που σημαίνει και απόρριψη της πρότασης που ακούστηκε από ορισμένους για διαχωρισμό τώρα σε υπουργείο Χωροταξίας - Δημοσίων Εργων και Περιβάλλοντος.
  • Η απομάκρυνση από την κυβέρνηση όλων των στελεχών που τα ονόματά τους έχουν ακουστεί -δικαίως ή αδίκως- στο σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα, εκτός κυβερνητικού σχήματος θα βρεθούν οι κ. Αλ. Κοντός, Π. Δούκας και Κ. Κιλτίδης.
  • Η απομάκρυνση του συνόλου των μελών της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή των κ. Φώλια, Βλάχου και Καλαφάτη.
  • Η υπουργοποίηση του κ. Αντ. Σαμαρά πιθανότατα στο υπουργείο Ανάπτυξης, με δεύτερη επιλογή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Η διατήρηση στις θέσεις τους των υπουργών Απασχόλησης και Μεταφορών κυρία Πετραλιά και κ. Χατζηδάκη.
  • Η μετακίνηση του κ. Β. Μεϊμαράκη από το υπουργείο Αμυνας και του κ. Δ. Αβραμόπουλου από το υπουργείο Υγείας. Ο πρώτος θα επιθυμούσε να επιστρέψει στη Ρηγίλλης, ενώ ο δεύτερος έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να αλλάξει χαρτοφυλάκιο.
  • Η μετακίνηση του κ. Λ. Ζαγορίτη στην κυβέρνηση, γεγονός που σηματοδοτεί και την προώθηση σημαντικών αλλαγών και στο επιτελείο της Ρηγίλλης. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι θα υπάρξει αλλαγή φρουράς και στη Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.
  • Η μετακίνηση του κ. Β. Αντώναρου. Τα ονόματα που έχουν ακουστεί για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου -εφόσον δεν κρατήσει τη θέση αυτή ο νέος υπουργός- είναι αυτά του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου και του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου.
  • Η επιστροφή στην κυβέρνηση του κ. Γερ. Γιακουμάτου και πιθανότατα του κ. Π. Παναγιωτόπουλου.
  • Η είσοδος στην κυβέρνηση -σε θέσεις υφυπουργών- νέων στελεχών της ΝΔ, όπως είναι οι κ. Κ. Γκιουλέκας, Κ. Αγοραστός, Γ. Κοντογιάννης, Φ. Πατριανάκου κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τα βασικά υπουργεία, όλα παραμένουν ανοιχτά, αλλά το βέβαιον είναι ότι σε επίπεδο προσώπων ο κορμός της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει. Δηλαδή οι Σουφλιάς, Μπακογιάννη, Παυλόπουλος, Αλογοσκούφης και Μεϊμαράκης θα συνεχίσουν να αποτελούν τον στενό κύκλο των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Για το υπουργείο Οικονομίας όλα τα ενδεχόμενα επίσης είναι ανοιχτά, με πιθανότερο εκείνο της αμοιβαίας μετακίνησης της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Αλογοσκούφη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ- ΕΘΝΟΣ