Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Ποσο μεγαλη μπορει να ειναι η Ρωσσια;


1. Το οικονομικο «θαυμα»

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε σήμερα ότι η αμφισβήτηση αυξάνεται στη Ρωσία λόγω της οικονομικής κρίσης...

Η Ρωσία πλήττεται έντονα από την παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία έχει προκαλέσει την πτώση των τιμών των υδρογονανθράκων, κύριας πηγής συναλλάγματος για τη χώρα. Οι αρχές παραδέχθηκαν σήμερα ότι, για πρώτη φορά εδώ και δέκα χρόνια ο προϋπολογισμός της χώρας για το 2009 θα είναι ελλειμματικός.. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_24/12/2008_261430

Το οικονομικό θαύμα της Ρωσίας που βασιζόταν στην ενεργειακή αγορά κατέρρευσε, καθώς η βιομηχανία συρρικνώθηκε και ο αριθμός των ανέργων εκτινάχθηκε στα ύψη. Τώρα το Κρεμλίνο πρέπει να αντιδράσει. Οι δυσμενείς συνθήκες επιδεινώθηκαν λόγω των μειωμένων εσόδων από την εξαγωγή πετρελαίου, τη βασική πηγή κέρδους της Ρωσίας. Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν ισχυρότερο πλήγμα στη ρωσική οικονομία, της οποίας ο προϋπολογισμός για το 2009 βασιζόταν κατά κύριο λόγο στις υψηλές τιμές πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι από τον Αύγουστο, όταν ανήλθε σε επίπεδα ρεκόρ, το ρωσικό νόμισμα έχει υποχωρήσει κατά 11% έναντι του ευρώ και του δολαρίου. Ενω από τον Οκτώβριο, περισσότερες από 7.500 εταιρείες έχουν πληροφορήσει την κυβέρνηση ότι σκοπεύουν να απολύσουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων, και 207.000 εργαζόμενοι έχουν μειώσει τις ώρες εργασίας τους.

Ωστόσο το Κρεμλίνο έχει προσπαθήσει, μέσω των κρατικών μέσων ενημέρωσης να υποβαθμίσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης, παρά την ενίσχυση της δυσαρέσκειας των πολιτών, οι οποίοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους και διαμαρτύρονται για τα κυβερνητικά σχέδια.

2. Το Ρωσσικο Μονοπωλιο του Φυσικου Αεριου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μενβέντεφ απείλησε σήμερα την Ουκρανία με «κυρώσεις» αν το Κίεβο δεν πληρώσει το χρέος του για το φυσικό αέριο προς τη Ρωσία, σύμφωνα με τα αποσπάσματα τηλεοπτικής του συνέντευξης που δόθηκαν εκ των προτέρων στη δημοσιότητα από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η Ουκρανία πρέπει να πληρώσει αυτά τα χρήματα έως το τελευταίο ρούβλι αν δεν θέλουν η οικονομία τους, τελικά, να βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις και διεκδικήσεις από την ρωσική ομοσπονδία», τονίζει ο Μεντβέντεφ.

Το Κίεβο πρέπει να πληρώσει περίπου δυο δισεκατομμύρια δολάρια για το ρωσικό φυσικό αέριο που αγόρασε το 2008, αν δεν το κάνει το συμβόλαιο της με την Ρωσία δεν θα ανανεωθεί και οι παραδόσεις θα διακοπούν από την 1η Ιανουαρίου. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_0_25/12/2008_261469

Οταν Η Ρωσια «διαπραγματευεται» την πωλησι του Φυσικου αεριου στην Ουκρανια, βασικως και του αεριου προς τη Ευρωπη , επικαλειται τις αρχες της ελευθερας αγορας ( που δεν εχουμε, εφ οσον περι εκβιαστικου μονοπωλιου προκειται).

Οταν οι Ουκρανοι τολμουν να θεσουν θεμα ελλιμενισμου του Ρωσσικου Στολου στην Κριμαια εστω αναμορφωνοντας τις χαριστικες συμβασεις, που ισχυουν απο την εποχη υποτελειας στην ΕΣΣΔ, οι Ρωσοι ξεχνουν τα περι ελευθερας αγορας ή ανεξαρτησιας κρατους και θυμουνται τον παλιο «καλο»τους εαυτο..

Αληθεια ποσο μεγαλη μπορει να ειναι η Ρωσσια, οταν το οικονομικο της «θαυμα» στηριζεται στις εξαγωγες υπερτιμημενου πετρελαιου και την μονοπωλιακη «διαπραγματευσι» του Φυσικου Αεριου..

ΙΑΣΩΝ