Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Νευρική παρακολουθεί η Ευρώπη τη νέα διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας για το φυσικό άεριο

resaltomag

Ο ρωσικός «γίγαντας» της Gazprom εντείνει τις πιέσεις προς την Ουκρανία για την αποπληρωμή του χρέους της και προειδοποιεί για πιθανή διατάραξη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθεί η ανανέωση της συμφωνίας με το Κίεβο.

Συνεργάτης του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουστσένκο, μέσω της οποίας διακινείται περίπου το 80% των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, διαβεβαίωσε από πλευράς του ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να εγγυηθεί την τροφοδοσία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009.



Η Ουκρανία οφείλει στη Gazprom περίπου δυο δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν με νευρικότητα την κατάσταση, κυρίως μετά την προηγούμενη διαμάχη ανάμεσα στις δυο χώρες που οδήγησε σε σημαντική μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη το 2006.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι η στάση της ουκρανικής και ορισμένες ενέργειες, που συνδέονται με τη διέλευση του φυσικού αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε διατάραξη της σταθερότητας της τροφοδοσίας της Ευρώπης» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρόεδρος της Gazprom Βίκτορ Ζουμπκόφ.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η Gazprom είχε διατυπώσει την πρόταση προς το Κίεβο να αντισταθμιστεί το χρέος του με τα τέλη διέλευσης για τον επόμενο χρόνο. «Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση εξαιτίας της μη εποικοδομητικής στάσης της ουκρανικής πλευράς» υπογράμμισε.

«Η βραδύτητα στην επίλυση του προβλήματος περιπλέκει τα πράγματα δεδομένης της απόφασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δανείσει την Ουκρανία με 16,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να τη βοηθήσει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να υποστηρίξει τον τραπεζικό τομέα της χώρας αυτής» προσέθεσε ο Ζουμπκόφ.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης ανέφερε επίσης ότι έστειλε επιστολές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες προειδοποιεί για τα πιθανά προβλήματα στην τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Στο Κίεβο, ο Αλεξάντρ Σλαπάκ, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιουστσένκο δήλωσε: «Η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει εγγυήσεις για την απρόσκοπτη τροφοδοσία με φυσικό αέριο των Ευρωπαίων καταναλωτών κατά το 2009».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=247765

http://www.gazprom.com/

http://www.vniigaz.ru/en/index.php

http://biz.yahoo.com/ic/52/52477.html

http://www.gazprom.ru/eng/articles/article8823.shtml

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7276589.stm