Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

«Κλείδωσε» ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης



Προς σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών

Στα σκαριά φαίνεται ότι είναι πλέον ο πολυθρύλητος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος τοποθετείται χρονικά πριν από την εκπνοή του νέου χρόνου ή αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Κορυφαία στελέχη και συνεργάτες του πρωθυπουργού προϊδεάζουν για έναν ευρύ -έως σαρωτικό- ανασχηματισμό, ενώ δεν αποκλείουν να έχει και δομικά χαρακτηριστικά, με συγχωνεύσεις υπουργείων και νέες Γραμματείες, οι οποίες θα υπάγονται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Αυτή τουλάχιστον φαίνεται να είναι η πρόθεση του κ. Καραμανλή, ο οποίος καλείται να επιβεβαιώσει τις μεγάλες προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Ηδη, στο παρασκήνιο κυκλοφορούν ονόματα υπουργών που φέρονται προς απομάκρυνση αλλά και βουλευτών που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την υπουργοποίηση, ενώ στα περισσότερα υπουργικά γραφεία, άπαντες τελούν εν αναμονή. Αυτό είναι και το βασικό επιχείρημα εκείνων που προβλέπουν ότι ο ανασχηματισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί και πριν από το 2009. «Πρέπει να λειτουργήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αναβολές», σημειώνουν κορυφαία στελέχη, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές ζητούν την άμεση παραίτηση των κ. Αλ. Κοντού και Π. Δούκα, ανεξάρτητα από το αν υπήρξε δίκαια ή άδικη εμπλοκή του ονόματός τους στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Χθες, μάλιστα, το ζήτησαν δημοσίως η κ. Φωτεινή Πιπιλή, οι κ. Θ. Καράογλου, Γ. Σούρλας κ.ά.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι όλες οι κινήσεις, πλέον, ερμηνεύονται υπό το πρίσμα του ανασχηματισμού. Ετσι ερμηνεύτηκε και η χθεσινή πρωτοβουλία του κ. Δημ. Αβραμόπουλου να προβεί σε ευρύ απολογισμό του έργου του στο υπουργείο Υγείας, ενώ και ο ίδιος ο υπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι επιθυμεί τη μετακίνησή του σε άλλο πόστο. Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε αν θέλει να φύγει από το υπουργείο, αν και υπενθύμισε ότι στον σχηματισμό της κυβέρνησης είχε ζητήσει να μείνει στον τομέα της Υγείας, πρόσθεσε:«Βρίσκομαι εδώ ολοκληρώνοντας ένα έργο και είμαι πάντοτε στη διάθεση του πρωθυπουργού για οποιονδήποτε ρόλο κρίνει».

Διαφορετική ήταν η στάση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε ραδιοφωνική της συνέντευξη χθες, είπε: «Εχω πολλά να κάνω ακόμη στο υπουργείο Εξωτερικών. Η δική μου επιθυμία είναι να παραμείνω. Από εκεί και πέρα, ένα είναι βέβαιο, ότι είμαι μαχόμενο στέλεχος της παράταξης και όπου μου πει ο πρωθυπουργός, θα πάω».

Χαρακτηριστικό του κλίματος προσδοκίας που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα είναι το γεγονός ότι κάποιοι τουλάχιστον στη Ν.Δ. ενέταξαν και «τον αποκεφαλισμό» του Νικ. Καραχάλιου από τη θέση του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού στην απόφαση του πρωθυπουργού για αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Εξίσου βέβαιο, άλλωστε, θεωρούν οι περισσότεροι ότι εκ παραλλήλου με τον ανασχηματισμό δρομολογούνται και αλλαγές στα ηγετικά κλιμάκια της Ρηγίλλης, αφού θεωρείται περίπου δεδομένη η υπουργοποίηση του νυν γραμματέα Λευτ. Ζαγορίτη.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να μην παραστεί στην ψηφοφορία επί της νέας προτάσεως που αναμένεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ενώ σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα με τα δύο κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Αντώναρος σχολίασε ότι όλα τα στοιχεία του πορίσματος για το Βατοπέδι μελετώνται και θα αξιολογηθούν.

Της Ελλης Τριανταφυλλου