Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008
Ο εξαφανισμένος
Εξ όσων γνωρίζω, ο Σαρκοζί δεν ανήκει σε διαφορετική πολιτική παράταξη από τον Καραμανλή. Σίγουρα όμως ανήκει σε διαφορετική κατηγορία πολιτικών. Επειτα από πολλές διαβουλεύσεις, ο Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες ένα σχέδιο στήριξης της γαλλικής οικονομίας, ύψους 26 δισ. ευρώ. Είναι ένα σχέδιο στοχευμένων και συγκροτημένων παρεμβάσεων, το οποίο αναμένεται να διευρύνει το δημόσιο έλλειμμα στο 3,9%, αλλά και να ενισχύσει τον ρυθμό ανάπτυξης της Γαλλίας κατά 0,6% του ΑΕΠ.
Αντιθέτως, η μοναδική πρόσφατη δραστηριότητα του Καραμανλή σε σχέση με την οικονομική κρίση είναι ότι είδε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον ρώτησε «πώς πάνε τα πράγματα». Πώς να πάνε; Καλά, ευχαριστώ.
Εκανα αυτή τη σύγκριση για να πω ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν είναι μόνο ζήτημα ιδεολογίας ή/και πολιτικής. Είναι πρωτίστως θέμα ηγεσίας. Αλλοι την ασκούν. Αλλοι όχι. Δεν χρειάζεται να με ρωτήσετε σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκει ο Καραμανλής· φαίνεται από μόνο του. Ο έλληνας Πρωθυπουργός υποδύεται τον εξαφανισμένο.
Και αυτό, νομίζω, ότι πληρώνει κυρίως η παράταξή του στις δημοσκοπήσεις. Είναι το Βατοπαίδι, είναι η οικονομία, αλλά πάνω από όλα είναι το κενό ηγεσίας που πλήττει την κυβέρνηση και τη ΝΔ. «Μα τι κάνει επιτέλους ο Καραμανλής;» είναι η απορία που ακούω με τη μεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο τρίμηνο.
Ε λοιπόν, δεν κάνει τίποτα. Με μια διευκρίνιση: ούτε πριν έκανε κάτι· απλώς τώρα η απραξία του φαίνεται. Φαίνεται επειδή η κρίση απαιτεί άλλους ρυθμούς και άλλα ανακλαστικά. Φαίνεται επειδή έχει αποδυναμωθεί το επικοινωνιακό σύστημα που τον προστάτευε. Φαίνεται επειδή ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα δείχνει τις ικανότητές του. Και τώρα έχουμε φουρτούνα, αλλά αγνοείται η τύχη του καπετάνιου.
Το ερώτημα είναι απλό: Αυτή η απραξία του Καραμανλή πρόκειται για επιλογή ή για κατάσταση; Αν πρόκειται για επιλογή είναι απορίας άξιο, γιατί την έκανε και γιατί επιμένει σε αυτήν. Αν πρόκειται για κατάσταση, τα πράγματα είναι απλά: αυτός είναι ο Καραμανλής, αυτός ήταν πάντα και δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε λόγω κρίσης ούτε λόγω Βατοπαιδίου.
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Διότι, αν ισχύει το πρώτο, τότε είναι επείγον να αλλάξει ο Καραμανλής. Αλλά αν ισχύει το δεύτερο, τότε είναι επείγον να αλλάξουμε τον Καραμανλή. Το βέβαιο είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να πορεύεται άλλο σαν ακυβέρνητο καράβι.
jpretenteris@dolnet.gr