Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Οικονομική κρίση και ιδιαιτερότητες

Η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να βυθίζεται, παντού υπάρχει σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας και κανένας από τους παρατηρητές δεν είναι σε θέση απ όσο φαίνεται να προβλέψει τη χρονική διάρκεια του φαινομένου, για τον επόμενο χρόνο οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Βασικά χαρακτηριστικά της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας είναι η συρρίκνωση της παραγωγής και η ογκουμενη αύξηση της ανεργίας, εκατομμύρια είναι και οι υποαπασχολούμενοι που και αυτοί θεωρούνται άνεργοι, η μερική απασχόληση είναι εργασία χωρίς παρόν και χωρίς προοπτική .
Το μοναδικό φωτεινό σημείο της εποχής είναι η μείωση των τιμών στα καύσιμα, στην Ευρώπη όμως αυτό το στοιχείο δεν έχει άμεσα θετικά και ορατά αποτελέσματα στο μέσο εισόδημα επειδή η φορολογία είναι αρκετά υψηλή, έτσι μειώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και αυξάνεται το κόστος παραγωγής. Τα ποσά σε σύνολο είναι τεράστια, μια μείωση της φορολογίας στα καύσιμα θα δημιουργούσε προϋποθέσεις ώθησης της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.
Σε ολόκληρο τον κόσμο οι απόψεις των παρατηρητών για την αντιμετώπιση της κρίσης συγκλίνουν ότι στο αρχικό στάδιο και για να αποτραπεί περεταίρω ύφεση τα μέτρα θα πρέπει να αφορούν, την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά με μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά και άλλα δάνεια, (ένας βασικός λόγος που οι πολίτες είναι ασυνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις για τα δάνεια είναι επειδή πληρώνουν μια περιουσία για τις προμήθειες και τα έξοδα) με την ελάφρυνση της φορολογίας αλλά και με ταυτόχρονη θέσπιση φορολογικών κινήτρων, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων υποδομής κοινωφελών έργων, ενίσχυση των δημοσιών δαπανών στην παιδεία και την υγεία, αλλά και καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, των συστημάτων τεχνολογίας κτλ. Κατά πάσα πιθανότητα όμως οι εξελίξεις, θα προσαρμοστούν, (αν δεν γεφυρωθεί το χάσμα με δίκαιη κατανομή), με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες..
Ως εκ τούτων στο άμεσο μέλλον είναι απαραίτητο να επέλθει εξορθολογισμός της οικονομικής και κοινωνικής ζωής με πραγματικούς όρους, έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα κάποιος να λειτουργεί σε βάρος κάποιου άλλου, διότι τότε δημιουργούνται στρεβλώσεις και οι στρεβλώσεις αυτές δημιουργούν ανισορροπίες που δεν ευνοούν τη μακροχρόνια και σε βάθος ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας ως σύνολο.