Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009
Καμπάνες για τα χαράτσια στις κάρτες Πρόστιμα 10,2 εκατ. ευρώ για τις προμήθειες ανάληψης με πιστωτικές
Παράνομα χαράτσια που ξεπερνούν ακόμα και τα 25 ευρώ ανά συναλλαγή επιβάλλουν οι τράπεζες στις αναλήψεις χρημάτων με πιστωτική κάρτα.
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε πείσμα των εις βάρος τους δικαστικών αποφάσεων για τη συγκεκριμένη χρέωση, εξακολουθούν να την επιβάλλουν, όπως και μια σειρά από άλλες επιβαρύνσεις που επίσης έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές.
Η χθεσινή- καθυστερημένη για μήνεςκαμπάνα των 10,2 εκατ. ευρώ που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε 17 τράπεζες για τις προμήθειες που εξακολουθούν να χρεώνουν στις αναλήψεις μετρητών με πλαστικό χρήμα, αποδεικνύει πως επικρατεί ζούγκλα στην τραπεζική αγορά. Μάλιστα το συνολικό πρόστιμο δεν είναι παρά ψίχουλα μπροστά στα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο που βάζουν στα ταμεία τους οι τράπεζες από προμήθειες, νόμιμες και παράνομες.
Καπέλα έως 2.500 ευρώ
Ενδεικτικό είναι ότι την ίδια ώρα οι τράπεζες σε γνώση του υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζουν να επιβάλλουν καπέλα έως 2.500 ευρώ σε δάνεια και συναλλαγές, τα οποία και αυτά έχουν ήδη κριθεί παράνομα και καταχρηστικά από τα δικαστήρια. Αυτά είναι:
● Το καπέλο έως 1,5 ευρώ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου που πραγματοποιείται στο γκισέ.
● Η χρέωση έως 2.500 ευρώ για έξοδα φακέλου δανείων τα οποία απλά τα βαφτίζουν με άλλο όνομα (π.χ. έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου ή έξοδα συγκέντρωσης στοιχείων πελάτη).
● Η αυθαίρετη επιβολή ποινής έως 2% επί του ποσού για πρόωρη αποπληρωμή δανείου με σταθερό επιτόκιο.
● Η χρέωση των πελατών τους έως 50 ευρώ για έκδοση βεβαίωσης οφειλών. Αψηφούν τις δικαστικές αποφάσεις
Μάλιστα, αψηφώντας τις δικαστικές αποφάσεις οι τράπεζες αυξάνουν με αυθαίρετο τρόπο το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες χωρίς να το δικαιολογούν και αναπροσαρμόζουν μονομερώς την ετήσια συνδρομή πιστωτικής κάρτας, χωρίς προηγουμένως να ενημερώνουν τον κάτοχο- καταναλωτή. Σε ό,τι αφορά τις κάρτες, το υπουργείο Ανάπτυξης με τη χθεσινή του απόφαση επιβάλλει πρόστιμο- το οποίο ανέρχεται σε 600.000 ευρώ ανά τράπεζα- στις ΑlphaΒank, ΑspisΒank, Citibank, Εurobank, ΜarfinΡopularΒank, ΜillenniumΒank, ΡrotonΒank, ΑΤΕΒank, GenikiΒank, Εθνική Τράπεζα, Ελληνική Τράπεζα, ΕmporikiΒank, Πανελλήνια Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Αττικής, Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς.
Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβάλλουν προμήθειες που έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές στην ανάληψη μετρητών με πλαστικό χρήμα από τα ΑΤΜ, οι οποίες φτάνουν ακόμα και τα 25 ευρώ ανά συναλλαγή (ανάλογα με την τράπεζα και το ύψος του ποσού) και προστίθενται στο ήδη υψηλό επιτόκιο των καρτών. Κατά περίπτωση, το επιτόκιο αυτό ξεπερνά ακόμα και το 20% και είναι έως και 2% αυξημένο σε σύγκριση με το επιτόκιο αγορών με πιστωτική κάρτα.
Αιχμές για την Τράπεζα της Ελλάδος
Οι τράπεζες, στην περίπτωση που θελήσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά του προστίμου, θα πρέπει πρώτα να καταβάλουν το 20% του ποσού, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου αναμένεται να εκδικαστεί η προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τους καταχρηστικούς όρους. Παράλληλα, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης άφηναν αιχμές χθες και κατά της Τραπέζης της Ελλάδος λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν στην επίσημη ιστοσελίδα της (www. bankofgreece.gr) να αναφέρονται προμήθειες που έχουν κριθεί καταχρηστικές, έστω και αν υπάρχει σχετική υποσημείωση. Σημειώνεται ότι μία στις τέσσερις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες αφορούν αναλήψεις μετρητών που επιβαρύνονται με τις προμήθειες- φωτιά, ενώ συνολικά το 2008 οι Έλληνες δανείστηκαν με πλαστικό χρήμα πάνω από 1,2 δισ. ευρώ. Σήμερα στην Ελλάδα κυκλοφορούν 8,2 εκατ. κάρτες Visa, ενώ ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τα 10 εκατ... Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΑ ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Αν κρίνουμε από τα έργα του Υπουργού Ανάπτυξης κατά τη θητεία του στο Μεταφορών δεν είμαστε αισιόδοξοι για την επιτυχία στη μάχη κατά της ακρίβειας. Η αποτυχία στην Ολυμπιακή μάλλον δεν επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και για την Ανάπτυξη. Και στο παρελθόν έχουν επιβληθεί πρόστιμα:
http://www.greekmoney.gr/node/10887
http://www.ypan.gr/c_announce/45_2294_cms.htm
http://www.ant1online.gr/Economy/Enterprises/Pages/200812/1679e0a9-039f-4f06-83ee-70e851486a09.aspx
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_18_01/10/2008_286702
Και θα μπορούσα να αραδιάσω τόσα και άλλα τόσα. Το πρόβλημα δεν λύθηκε. Συνεπώς μην πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα
Δημοσίευση σχολίου