Την επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και την επανενεργοποίηση των φορολογικών κινήτρων για τις συγχωνεύσεις ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιριών προβλέπει νομοσχέδιο που καταθέτει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου.
Ο νέος υπουργός έχει αντιληφθεί ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ελληνική οικονομία μπορούν να αντιμετωπισθούν εφόσον:
α) δοθούν περιθώρια ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την αποτροπή υψηλών φορολογικών επιβαρύνσεων
β) αποτραπούν τα «λουκέτα» των μικρομεσαίων με συγχωνεύσεις, ώστε χιλιάδες παραπαίουσες επιχειρήσεις να μετασχηματισθούν σε ισχυρές οντότητες.
Στο πλαίσιο αυτό, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός προβλέπει, ειδικότερα, τα ακόλουθα:
1. Την κατάργηση της διάταξης με την οποία επιβλήθηκε φόρος 10% στα πρώτα 10.500 ευρώ του ετησίου εισοδήματος των 900.000 φορολογουμένων που ασκούν ατομικά επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα. Η κατάργηση της διάταξης αυτής θα αφορά στη χρήση του 2009. Δεν αποκλείεται όμως η επαναφορά του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ να ισχύσει αναδρομικά από τη χρήση του 2008. Εάν ισχύσει από τη χρήση του 2008, τότε οι περίπου 900.000 μικρομεσαίοι επαγγελματίες θα γλιτώσουν φέτος από την πληρωμή σημαντικών ποσών πρόσθετου φόρου, τα οποία φθάνουν έως και τα 1.210 ευρώ.
2. Την επανενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 18 του ν. 3296/2004 με την οποία παρασχέθηκαν φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, σε κάθε περίπτωση συγχώνευσης μεταξύ ατομικών επιχειρήσεων, μεταξύ προσωπικών εταιριών (Ο.Ε., Ε.Ε. κ.λπ.) ή μεταξύ ατομικών επιχειρήσεων και προσωπικών εταιριών, τα καθαρά κέρδη της προσωπικής ή ανώνυμης εταιρίας που προκύπτει θα φορολογούνται με συντελεστή μειωμένο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη συγχώνευση και κατά 5 μονάδες το δεύτερο χρόνο. Η διάταξη αυτή θα τεθεί εκ νέου σε ισχύ αναδρομικά από την 1η-1-2009. Ετσι, εάν μια συγχώνευση γίνει το 2009, τότε τα κέρδη της εταιρίας που θα συσταθεί θα φορολογηθούν το 2010 με 15% αντί 25%, ενώ το 2011, που ο κανονικός συντελεστής θα έχει μειωθεί στο 24%, τα κέρδη της εταιρίας θα επιβαρυνθούν με φόρο 19%.
Προβλέψεις
Η ανατροπή στη φορολογική πολιτική θα αποτυπώνεται στο νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2008-2011, το οποίο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα ή τη Δευτέρα. Από το πρωί συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για την οικονομία, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή. Ακολούθως θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομίας οι βασικές προβλέψεις του ΠΣΑ.
Στο νέο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο εναλλακτικά σενάρια για την πορεία του ελλείμματος και το ρυθμό ανάπτυξης. Και στα δύο θα προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα «ανέβει» κοντά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν, δηλαδή 3,4% για το 2008 και 3,7% για το 2009. Οσον αφορά όμως στο ρυθμό ανάπτυξης, οι κυβερνητικές προβλέψεις θα μιλούν για ποσοστά της τάξης του 1%-1,5% για φέτος και το 2010 κι όχι 0,2% και 0,7% που έχει προβλέψει η Κομισιόν.
ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ελεύθερος Τύπος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου