Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Τη Δευτέρα θα πέσουν οι τίτλοι τέλους...


Τη Δευτέρα θα πέσουν οι τίτλοι τέλους στην πολύκροτη δίκη της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ απ’ τη Βέροια τον Φεβρουάριο του 2006.

Του Αριστείδη Μάτιου

Ο πρόεδρος του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης Νίκος Βόκας θα ανακοινώσει την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να συμπλέει με την πρόταση του εισαγγελέα Νίκου Καραμολέγκου. Πάντως, μετά από τις 44 συνεδρίες του δικαστηρίου, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: τι απέγινε το παιδί;
Συμπτωματικά, την Τρίτη, δηλαδή μία μέρα μετά την έκδοση της απόφασης, συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εξαφάνιση του παιδιού. Τι πραγματικά συνέβη εκείνο το απόγευμα της Παρασκευής 3 Φεβρουαρίου στη Βέροια παραμένει ένα μυστήριο. Η ασάφεια των γεγονότων οδήγησε ακόμη και τον εισαγγελέα της έδρας να κάνει μια πρόταση που εξέπληξε τους πάντες. Συγκεκριμένα ο κ. Καραμολέγκος αφενός δεν δέχθηκε το σενάριο της Μπαρμπούτας για την εξαφάνιση του άψυχου σώματος του παιδιού, αφετέρου πρότεινε τη μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.
Η υπόθεση της εξαφάνισης αναμένεται να πάρει νέα τροπή μετά την εισαγγελική πρόταση, η οποία θα οδηγήσει σε νέο κύκλο ερευνών. Ο εισαγγελέας δεν αποδέχθηκε πως τα παιδιά εναπόθεσαν το άψυχο σώμα του 11χρονου Άλεξ στο ρέμα της Μπαρμπούτας, σενάριο με βάση το οποίο συντάχθηκε το κατηγορητήριο. Αντίθετα υποστήριξε πως ο Άλεξ μεταφέρθηκε ζωντανός στο εγκαταλειμμένο σπίτι της οδού Έλλης και από εκεί εξαφανίστηκε, πιθανώς με τη βοήθεια τρίτων προσώπων και ειδικότερα του παππού των δύο Ελληνόπουλων. Μάλιστα ακριβώς σε αυτό το σενάριο στηρίζεται η πρόταση του κ. Καραμολέγκου για τη μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ο εισαγγελέας δέχεται ότι τα παιδιά χτύπησαν το μοιραίο βράδυ τον άτυχο 11χρονο, όμως πιστεύει πως ο θάνατος του Άλεξ δεν επήλθε από το πέσιμο στα σκαλιά του δημαρχείου Βέροιας, αλλά μετά τη μεταφορά του στο ερειπωμένο σπίτι.

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ, ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Ο ΕΝΑΣ
Από τους πέντε ανηλίκους, οι οποίοι κάθονται στο εδώλιο ως υπαίτιοι για την εξαφάνιση του Άλεξ, οι τέσσερις, τα δύο Ελληνόπουλα, ο Ρουμάνος και ο Αλβανός αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, ενώ ο μόνος που ομολόγησε το έγκλημα ήταν ο Βορειοηπειρώτης. Τα δύο Ελληνόπουλα έπεσαν σε αντιφάσεις κατά τη διάρκεια της απολογίας τους, όπως επίσης και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που αρνούνται συμμετοχή στην εξαφάνιση. Οι απολογίες έγιναν σε κλίμα έντασης και δεν έλειψαν οι φραστικές επιθέσεις μεταξύ των γονέων και των συνηγόρων.
Ο μόνος που ομολόγησε τη συμμετοχή του στην εξαφάνιση, όπως είχε κάνει και πριν από τη δίκη, ήταν ο Βορειοηπειρώτης. Ο ανήλικος περιέγραψε τη σειρά των γεγονότων όπως καταγράφονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, με το οποίο υιοθετείται το σενάριο της Μπαρμπούτας, σύμφωνα με το οποίο ο Άλεξ τραυματίστηκε θανάσιμα σε καβγά πίσω από το δημαρχείο της Βέροιας και μεταφέρθηκε στο ποτάμι. Ο ανήλικος, απαντώντας σε ερώτηση αν σκέφτηκαν ποτέ να θάψουν το παιδί, απάντησε καταφατικά.

“ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ”
Τραγική φιγούρα καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης ήταν η μητέρα του Άλεξ, Νατέλα Ιτνσουάιντσε. “Πού βρίσκεται το παιδί;”. Το ερώτημα που απηύθυνε η Νατέλα στους πέντε ανήλικους στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης πλανάται ακόμη από την ημέρα της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ από τη Βέροια το Φεβρουάριο του 2006. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η μητέρα πολλές φορές ξέσπασε σε λυγμούς και βγήκε από την αίθουσα. Η μητέρα χαρακτήρισε τη δίκη ως “την τελευταία ελπίδα για να δούμε πού είναι το παιδί”. Αναφερόμενη στα σενάρια, τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά καιρούς, είπε ότι “όσο περνούσε ο καιρός και δεν βρίσκαμε το παιδί μου αρχίσαμε να εξετάζουμε όλα τα πιθανά σενάρια, που ξεστόμιζαν διάφοροι… καλοθελητές. Μέσα στην τρέλα μας καθόμασταν και πιστεύαμε κάθε διαταραγμένο”.

“Παρέλαση” 98 μαρτύρων χωρίς αποτέλεσμα. Πολλοί είναι αυτοί που χαρακτήρισαν τη δίκη της εξαφάνισης του παιδιού “δίκη παρωδία”. Δεκάδες ήταν οι μάρτυρες με διαφορετικές καταθέσεις, οι οποίοι περιέγραφαν δεκάδες σενάρια για την εξαφάνιση του παιδιού. Η ογκωδέστατη δικογραφία που έχει σχηματιστεί περιλαμβάνει σενάρια για κυκλώματα παιδεραστίας και εμπορίου παιδιών, ακόμα και εμπορίου ανθρώπινων οργάνων! Συνολικά για την υπόθεση κατέθεσαν 98 μάρτυρες. Από τους αρχικούς 99 μάρτυρες που περιελάμβανε το κατηγορητήριο, στο δικαστήριο εμφανίστηκαν οι 83. Ακόμη 15 μάρτυρες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τους οποίους πρότειναν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων. Οι καταθέσεις έφτασαν τις 102, αφού η μητέρα του Άλεξ, Νατέλα, ο πατριός του, Δημήτρης Σιαΐνης, η νοσοκόμα στην οποία απευθύνθηκε ο πατριός του παιδιού το βράδυ της εξαφάνισης και ένας οδηγός από τη Βέροια κατέθεσαν δύο φορές. Μάλιστα η δεύτερη φορά που το δικαστήριο κάλεσε τη νοσοκόμα και τον πατριό να καταθέσουν ήταν για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα της έδρας του δικαστηρίου ήταν να εξετάσει την αξιοπιστία μαρτύρων, καθώς πολλοί από αυτούς χαρακτηρίσθηκαν αναξιόπιστοι. Εξάλλου οι ίδιοι οι συνήγοροι χαρακτήρισαν ανά καιρούς πολλούς μάρτυρες ως “βαλτούς”, θεωρώντας ότι είχαν σκοπό να αποσυντονίσουν το δικαστήριο.

ΕΦ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: