Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Ο Ολγκάτς είχε εξομολογηθεί τις δολοφονίες το 1994 σε αξιωματικό της ΕΥΠ




Ο Τούρκος ηθοποιός το 1994 είχε ζητήσει από τον αξιωματικό της ελληνικής ΕΥΠ να δικαστεί στην Ελλάδα

Αθήνα: Συνταρακτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την ομολογία-σοκ του Τούρκου ηθοποιού, Αττίλα Ολγκάτς, ότι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το '74, ο ίδιος εκτέλεσε δέκα Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους. Ο «Φ» αποκαλύπτει ότι το 1994 ο Ολγκάτς είχε εξομολογηθεί τις δολοφονίες που διέπραξε σε αξιωματικό της ελληνικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) που υπηρετούσε στην Τουρκία και μάλιστα του είχε ζητήσει να δικαστεί στην Ελλάδα για να εξιλεωθεί, όπως είχε πει στον αξιωματικό, από τα εγκλήματα. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων φαίνεται να γνώριζε για την ομολογία Ολγκάτς εδώ και καιρό, καθώς ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ, όπως υποστηρίζει, είχε μεταφέρει το περιεχόμενο των αποκαλύψεων του Τούρκου ηθοποιού στην κυπριακή Βουλή σε συζήτηση για τα θέματα των αγνοουμένων.

«Είναι αυτός! Αν και έχουν περάσει περίπου 15 χρόνια από τότε που τον είχα συναντήσει, η γενική κατατομή του και τα χαρακτηριστικά του ομοιάζουν πολύ. Η δε ιστορία που διηγείται είναι ίδια με τα όσα είχε τότε εξομολογηθεί».

Ανατριχίλα προκαλούν οι δηλώσεις του αξιωματικού της ελληνικής ΕΥΠ, Βασίλη Γιαννόπουλου, ότι το 1994 είχε συναντήσει τον Τούρκο ηθοποιό, Αττίλα Ολγκάτς, στο ελληνικό προξενείο στην Τουρκία.

«Είχε έρθει ένας άνδρας, ευσταλής, ψηλός, που με έγγραφα αποδείκνυε ότι υπήρξε αλεξιπτωτιστής καταδρομέας του τουρκικού στρατού που υπηρέτησε στην Κύπρο. Μάλιστα, τα έγγραφά του τα συνόδευε διάκριση για τις ηρωικές του πράξεις!», δηλώνει στον «Φιλελεύθερο» ο Βασίλης Γιαννόπουλος.

Ο νυν δήμαρχος Νευροκοπίου Δράμας είχε τότε αναλάβει τη σε βάθος έρευνα του ζητήματος των αγνοουμένων της Κύπρου στην Τουρκία. Η μαρτυρία αυτή έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη του, καθώς ήταν η πιο χαρακτηριστική ομολογία των εγκλημάτων σε βάρος των Ελληνοκυπρίων.

«Ήταν ένας άνθρωπος αναστατωμένος, με εμφανή σημάδια ψυχολογικής κόπωσης, ο οποίος μου εξήγησε ότι βρέθηκε στην Κύπρο κατά την εισβολή, σκότωσε ανθρώπους. Υπό το κράτος των εγκλημάτων που είχε διαπράξει και της εικόνας που είχε “καρφωθεί” στο μυαλό του, όπως μου δήλωσε, δεν μπορούσε να κοιμηθεί το βράδυ, βασανιζόμενος από τύψεις και Ερινύες για όλα όσα είχε κάνει στους Κυπρίους», διηγείται ο κ. Γιαννόπουλος.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του μάλιστα, ο άνδρας του ζήτησε να μεταφερθεί στην Ελλάδα, προκειμένου «να δικαστεί αυστηρά από τα ελληνικά Δικαστήρια και να μπορέσει να ηρεμήσει».

Όλα τα έγγραφα του Τούρκου αλεξιπτωτιστή καταδρομέα αντιγράφηκαν τότε και μπήκαν σε ειδικό φάκελο που διαβιβάστηκε στις αρμόδιες ελληνικές κρατικές υπηρεσίες. Δρομολογήθηκε μάλιστα και η μεταφορά του Τούρκου στην Ελλάδα, η οποία όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

«Είναι πολύ πιθανό το ελληνικό προξενείο να παρακολουθείτο. Ο άνδρας αυτός έκανε το λάθος να έρθει εκεί, με συνέπεια να τον δουν οι τουρκικές Αρχές, που προφανώς θα φρόντισαν να τον... εξαφανίσουν», πιθανολογεί ο αξιωματικός.

Σήμερα, 15 ολόκληρα χρόνια μετά, ο κ. Γιαννόπουλος έμεινε εμβρόντητος ακούγοντας αυτήν, την ίδια ιστορία από τα χείλη ενός Τούρκου ηθοποιού και μάλιστα σε... ψυχαγωγική εκπομπή.

«Η ιστορία είναι τόσο ίδια, που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Αλλά και για τη φυσιογνωμία είμαι πολύ θετικός. Ναι μεν έχουν περάσει πολλά χρόνια και τον είδα από την τηλεόραση, οπότε δεν είμαι 100% αλλά 80% σίγουρος. Αν τον δω από κοντά, θα τον αναγνωρίσω αμέσως!», τονίζει ο Βασίλης Γιαννόπουλος.

Τη μαρτυρία αυτή, που δεν είχε προηγούμενο για τις ελληνικές Αρχές, είχε μεταφέρει τότε ο πράκτορας της ΕΥΠ και στα μέλη της κυπριακής Βουλής, σε συζήτηση για τα θέματα των αγνοουμένων.

Πριν από δύο χρόνια, την ιστορία είχε διηγηθεί στην εκπομπή «Φακέλους» του Αλέξη Παπαχελά. «Από την έρευνα και την εμπειρία μου τόσα χρόνια στο θέμα των αγνοουμένων, πιστεύω δυστυχώς, οι αγνοούμενοι έχουν εκτελεστεί. Όσες πληροφορίες είχαμε για μεταφορά τους σε φυλακές της Τουρκίας αποδείχθηκαν αβάσιμες...», καταλήγει.

Της Μαρίας Ψαρά

phileleftheros