Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

«Μανωλάδα 2» στη Μεσσηνία, στα Φιλιατρά...









Το μεροκάματο βγαίνει μία στο τόσο. Δύσκολα. Από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου, εκατοντάδες οικονομικοί μετανάστες, συχνότερα από τη Σομαλία και το Σουδάν αλλά και από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία κ.α.................

«κλείνουν» δεκάωρα μέσα στα χωράφια για να παραχθεί ο «χρυσός της Μεσσηνίας»: το λάδι.

Η ανταμοιβή τους είναι -το πολύ- δύο ευρώ την ώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι συνθήκες εργασίας των αλλοδαπών στους ελαιώνες του μεσσηνιακού κάμπου και διαβίωσής τους στα χωριά του νομού (Φιλιατρά, Χώρα, Γαργαλιάνοι κ.λπ.) θυμίζουν… Μανωλάδα Ηλείας.

Τριτοκοσμικές συνθήκες
Αθλιότητα. Λαθρομετανάστες, εικοσιπεντάρηδες, γυναίκες ή ακόμα και μικρά παιδιά, πληρώνονται 20 ευρώ για δέκα ώρες εργασίας ημερησίως, χωρίς να τους παρέχονται φαγητό, στέγη ή ρουχισμός. Αρκετοί κοιμούνται στο ύπαιθρο, ιδίως το καλοκαίρι. Κάποιοι κάτω από τις ελιές με μόνη προστασία μια κουβέρτα, άλλοι σε αυτοσχέδιες χάρτινες ή ξύλινες παράγκες και ορισμένοι -πιο «τυχεροί»- σε εγκαταλειμμένες τσιμεντένιες ή τσίγκινες αγροτικές αποθήκες. «Από τα φραουλοχώραφα της Ηλείας, στους ελαιώνες της Μεσσηνίας. Οι άθλιοι των χωραφιών εξακολουθούν να υπάρχουν. Εκμετάλλευση…», λέει ο πρόεδρος του Φόρουμ Μεταναστών, κ. Αχμέτ Μοαβία.

Μπορεί στο νομό Ηλείας οι περσινές αποκαλύψεις...

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ Trifylianews