http://www.blueplanet.gr/ |
Κείμενο: Κατρούτσος Χρήστος
Δύο καθηγητές ο David Battisti στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον του Τμήματος Ατμοσφαιρικών Σπουδών και η Rosamund Naylor του Τμήματος Ασφάλειας Τροφίμων και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ισχυρίζονται ότι: «Στις εύκρατες περιοχές, οι θερμότερες εποχές που έχουν καταγραφεί θα αποτελέσουν στο μέλλον τις κανονικές συνθήκες,» Για τον παραπάνω ισχυρισμό συνδυάστηκαν 23 διαφορετικά μοντέλα κλιματικής αλλαγής έχοντας ως αποτέλεσμα την διαπίστωση ότι κατά 90% ως το 2100 οι θερμοκρασίες θα ανέλθουν σημαντικά. Ο αραβόσιτος και τα φρούτα ζημιώνονται ιδιαίτερα καθώς ωριμάζουν 10 έως 20 μέρες νωρίτερα. Στην Ιταλία σημειώθηκε μείωση 36% στην εσοδεία αραβόσιτου από πέρσι ενώ στη Γαλλία η παραγωγή του και αυτή των ζωοτροφών έπεσε κατά 30%. Σημαντική επίσης μείωση κατά 25% παρατηρήθηκε στην παραγωγή των φρούτων. Οι ερευνητές έκαναν έκκληση να αναπτυχθούν ποικιλίες που αντέχουν περισσότερο σε υψηλές θερμοκρασίες. Ο Μπατίστι λέει πως 3 δις άνθρωποι θα πληγούν. «Μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων που θα ψάχνουν για τροφή επειδή δεν θα μπορούν να βρουν τίποτα στις περιοχές από τις οποίες τρέφονται σήμερα,» είπε.
|