Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009
Τα σενάρια της κάλπης και ο πειρασμός της λίστας
Κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ., που αντάλλαξε σκέψεις με τον πρωθυπουργό το Δεκέμβριο, πριν από τον ανασχηματισμό, τόλμησε να του ανοίξει κουβέντα για εκλογές. Η συζήτηση έγινε σε βάθος και περιέλαβε όλα τα σενάρια: «Μονές» εκλογές την άνοιξη, διπλές εκλογές το καλοκαίρι (μαζί με τις ευρωεκλογές), εκλογές το 2010 με αφορμή τον Πρόεδρο.
Ο Κ. Καραμανλής κατά την πάγια τακτική του δεν πήρε σαφή θέση ακούγοντας τα σενάρια εργασίας. Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται βάσανο και συνεκτίμηση όλων των δεδομένων, όπως λ.χ. πώς θα επιδράσει ο ανασχηματισμός στο εκλογικό σώμα, πώς θα είναι η κατάσταση στην οικονομία την άνοιξη, τι προβλέψεις θα κάνει η Κομισιόν στην εαρινή έκθεση κ.λπ. Η αίσθηση όμως που αποκόμισε ο συνομιλητής του ήταν «όσο πιο σύντομα κάνουμε εκλογές μέσα στο 2009 τόσο το καλύτερο».
Ο ανασχηματισμός έγινε και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, μετά την αλλαγή σε πρόσωπα και πολιτικές, έχει αρχίσει να αναπτύσσει μια δυναμική ανατροπής των ευνοϊκών δημοσκοπήσεων για το ΠΑΣΟΚ, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα ρεύμα. Οι απόρρητες κυλιόμενες μετρήσεις που διεξάγονται για λογαριασμό του Μαξίμου δείχνουν ότι η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ έπεσε στις δύο μονάδες, ωστόσο, όπως λέγεται, «αν δεν φθάσουμε στα τέλη Φεβρουαρίου, δεν μπορούμε να βγάλουμε με ασφάλεια συμπεράσματα». «Ξεχάστε τις εκλογές αν δεν πέσει η διαφορά κάτω από 2 μονάδες και υπό την προϋπόθεση ότι θα μείνει σταθερά εκεί», λέγεται.
Οσοι άλλωστε έχουν καλή μνήμη θυμούνται ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε δηλώσει στη συνέντευξη που έδωσε στο Mega στον Γιάννη Πρετεντέρη (προ έτους) ότι η απόφαση για το χρόνο των εκλογών θα ληφθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ προβληματίζονται για το αν ο κ. Καραμανλής θα κάνει εκλογές στις 15 Μαρτίου (με λίστα) ή μετά τις 15 (με σταυρό). Αν ο κ. Καραμανλής προσανατολίζεται πράγματι σε εκλογές την άνοιξη και όχι το καλοκαίρι (θα δούμε, γιατί και τα δύο σενάρια είναι ισχυρά), τότε η ημερομηνία της αναμέτρησης θα κρίνει και το χαρακτήρα των εκλογών.
- Αν, για παράδειγμα, οι εκλογές γίνουν με λίστα στις 15 Μαρτίου, αυτό σημαίνει ότι και οι επόμενες θα γίνουν με λίστα, καθώς μηδενίζεται το «κοντέρ» και ανοίγει νέο «δεκαοκτάμηνο» (ο εκλογικός νόμος λέει ότι αν ξαναγίνουν εκλογές σ’ αυτό το χρονικό διάστημα -λόγω έλλειψης αυτοδυναμίας- ισχύει η λίστα. Αν μεσολαβεί ένας μήνας ή σαράντα μέρες μεταξύ πρώτης και δεύτερης εκλογής, αυτό είναι αδιάφορο). Εφόσον ο κ. Καραμανλής προκρίνει αυτό το σενάριο (που έχει αδυναμίες), τότε το δίλημμα της εκλογής θα είναι σαφές: «Καραμανλής ή Παπανδρέου».
Οπως άλλωστε λέει κορυφαίος υπουργός, με τη λίστα «όλοι στοιχίζονται και ορκίζονται κάτω από το ξίφος του αρχηγού». Το σενάριο αυτό έχει το μειονέκτημα ότι οι βουλευτές που ξέρουν εκ των προτέρων ότι με τη σειρά της λίστας δεν εκλέγονται «δεν τρέχουν για το σταυρό». Και σε μια μάχη όπου το ζητούμενο είναι η πρωτιά, «σημασία έχει και ο τελευταίος σταυρός». Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα έχει το κράτος στα χέρια του για να τρέξει γι’ αυτό δεν αναπληρώνει την απώλεια.
- Το δεύτερο εξίσου ισχυρό σενάριο είναι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών λίγο πριν από τις ευρωεκλογές. Ο Λευτέρης Ζαγορίτης μ’ αυτό το σενάριο εργάζεται τώρα. Προετοιμάζει τη μετάβαση Καραμανλή σε Ντίσελντορφ (Φεβρουάριο), Λευκωσία (Μάρτιο) και Βαρσοβία, όπου θα διεξαχθεί το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Απρίλιος).
«Παίζει» επίσης το ενδεχόμενο επίσκεψης Καραμανλή στις ΗΠΑ τον Απρίλιο. Επίσκεψη που θα επισημοποιήσει την επαναθέρμανση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Οι τελικές αποφάσεις Καραμανλή θα ληφθούν τελικώς όταν ο πρωθυπουργός θα έχει πλήρη εικόνα για την επίδραση των πρωτοβουλιών του στην κοινή γνώμη και θα γνωρίζει πότε η καταιγίδα της παγκόσμιας κρίσης θα ξεσπάσει στην πραγματική οικονομία. Οπως και να έχει, δύο πράγματα είναι σίγουρα:
- Οι πολίτες σε ποσοστό 53,3% (έρευνα MRB για τον ΕΤ) δείχνουν ότι συμφωνούν με την προκήρυξη εκλογών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 (μόλις 34,8% λένε στο τέλος της τετραετίας).
- Η στρατηγική Καραμανλή θα είναι να αποκτήσει «το πλεονέκτημα της έδρας». Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι όποιος κερδίσει την πρωτιά με τον «τσιγκούνη» παλαιό εκλογικό νόμο Σκανδαλίδη θα κερδίσει άνετη αυτοδυναμία με το νέο πλειοψηφικό εκλογικό νόμο Παυλόπουλου.
Ενας υπουργός εύχεται μάλιστα, όποτε γίνουν οι εκλογές, να κερδίσουμε 147-149 έδρες για να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της άνετης αυτοδυναμίας σε νέα εκλογή. Το δίλημμα της δεύτερης εκλογής θα είναι: «Θέλετε Καραμανλή ή το δίδυμο Παπανδρέου-Τσίπρα;». Υπάρχει βεβαίως και το ανάποδο σενάριο: Αν η Ν.Δ. είναι δεύτερη σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις, τότε ο κ. Καραμανλής θα βρεθεί μπροστά σε σταυροδρόμι για προσωπικές αποφάσεις: Αν ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα (με λίστα), θα μείνει για να δώσει την πιθανή μάχη του 2010 ή θα έχουμε άλλου τύπου διεργασίες; Ολα θα εξαρτηθούν (η νίκη ή η ήττα, η παραμονή στην ηγεσία της Ν.Δ. ή η μετάβαση) από τον κυρίαρχο ελληνικό λαό.
Επιχείρηση επαναπροσέγγισης
Κυβερνητικό πρόγραμμα με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα εκπονείται με εντολή Καραμανλή σε μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Ν.Δ. με τα λαϊκά στρώματα, από τα οποία κινδύνεψε να πάρει οριστικά και αμετάκλητα διαζύγιο.
– Η νεολαία,
– οι αγρότες,
– οι μικρομεσαίοι και
– οι συνταξιούχοι είναι οι πρώτες ομάδες στόχευσης.
Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος πήγε χθες στο Ζάππειο, στο Συνέδριο των Νεολαίων του ΕΛΚ, έχει δύο δυνατά χαρτιά για να χτίσει και πάλι γέφυρες με τη νεολαία.
- Την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, την οποία θα εξαγγείλει (σε συνδυασμό με άλλα μέτρα) στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή την Παρασκευή.
- Τη μείωση της θητείας για το Στρατό Ξηράς, σε συνδυασμό όμως με τον περιορισμό των αναβολών. Για τους συνταξιούχους επεξεργάζεται ειδική δέσμη μέτρων, όπως η αύξηση των συντάξεων και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για ασφαλισμένους άνω των εβδομήντα. Η ένταση της κρίσης δικαιολογεί τη συμμετοχή του κράτους στα σχέδια καταπολέμησης της ανεργίας, εξ ου και η επιδότηση του ΟΑΕΔ σε διορισμούς που θα κάνει το κράτος. Η μέθοδος αυτή αποσκοπεί και στην ικανοποίηση της εκλογικής βάσης της Ν.Δ.
- Για τους αγρότες εκκρεμούν τα αιτήματα βαμβακοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών στον κάμπο για επιδοτήσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ για τους μικρομεσαίους, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ο Γιάννης Παπαθανασίου ετοιμάζει εκπλήξεις. Οι όποιες παροχές γίνουν θα είναι στοχευμένες στο πλαίσιο της ευέλικτης απόφασης του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Ελλάδα θα αναλάβει άλλωστε τη δέσμευση (με το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης) για την εφαρμογή μιας εφικτής δημοσιονομικής πολιτικής τα έτη 2010-2011. Με την πρώτη αναθεώρηση του
Προϋπολογισμού θα τεθεί στο τραπέζι και η αύξηση του ποσοστού των δημοσίων επενδύσεων. Η εφαρμογή του σχεδίου των 28 δισ. και η εκτέλεση νέων δημόσιων έργων (είτε με την κλασική εκδοχή είτε με τη μοντέρνα των ΣΔΙΤ) θα είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ και να μην πέσει η χώρα σε αρνητική ύφεση. Ενας από τους λόγους που θα εξωθήσουν την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 είναι και ο εξής: Αν περιμένει μέχρι το 2010, η κρίση μπορεί να σταματήσει, αλλά οι θετικές συνέπειες της διαχείρισής της από την κυβέρνηση δεν θα έχουν προλάβει να φθάσουν στην οικονομία και τους πολίτες. Στη Ν.Δ. δεν θα ήθελαν με τίποτε να δουν μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να απολαμβάνει τα επιτεύγματα μιας πολιτικής που χαράζουν υπουργοί της Ν.Δ. μέσα στην κρίση...
ΚΟΤΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
Ελεύθερος Τύπος