Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. παιδόφιλοι υπεράνω υποψίας Αρχιμανδρίτης, γιατροί και επιχειρηματίες μεταξύ των πρωταγωνιστών

Σοκ! Ενας αρχιμανδρίτης, δύο γιατροί, ένας αξιωματικός του Στρατού, επιχειρηματίες και πλήθος άλλων υπεράνω πάσης υποψίας πολιτών κατείχαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας και η έρευνα μένει να δείξει τι άλλο έκαναν. Η επιχείρηση της Αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Μyosis», η οποία οδήγησε στη σύλληψή τους, ξεκίνησε πριν από έξι ολόκληρους μήνες, όταν η Ιnterpol ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. για τα ίχνη στην Ελλάδα που είχε εντοπίσει η βρετανική αστυνομία ερευνώντας ύποπτες ιστοσελίδες. Οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές. Σκηνές με μικρά παιδιά, ακόμη και νήπια, οι οποίες είναι αδύνατον να περιγραφούν. Το χειρότερο; Η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται ότι κάποιες μπορεί να έχουν «τραβηχτεί» και από τους ίδιους τους δράστες στην Ελλάδα, καθώς ορισμένοι έρχονταν σε επαφή με μικρά παιδιά στην επαγγελματική τους καθημερινότητα.

Ηδη με εντολή της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών κυρίας Ελένης Ράικου ενεργοποιήθηκε η διάταξη του νόμου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση ονομάτων κατηγορουμένων για εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων και ανακοινώθηκαν τα ονόματα ενός αγγειοχειρουργού, ενός μηχανικού του μετρό, ενός επιχειρηματία και ενός ηλεκτρολόγου-μηχανικού, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

Πρόκειται για τους Σπύρο Χρ. Συμεωνίδη 52 ετών, Χαράλαμπο Κ. Χαραλαμπίδη 41 ετών, Φαίδωνα Χρ. Χασιώτη 48 ετών και Γιώργο Ι. Ηλιόπουλο 29 ετών, στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκων με χρήση Διαδικτύου κατ΄ εξακολούθηση και κατά συνήθεια. Και οι τέσσερις αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή τις επόμενες ημέρες.

Επίσης την ίδια ώρα ο εισαγγελέας Πειραιώς άσκησε ποινική δίωξη για πορνογραφία ανηλίκου μέσω Διαδικτύου κατ΄ εξακολούθηση και κατά συνήθεια σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του 44χρονου αρχιμανδρίτη Φωτίου Σ. Μακρυστάθη ο οποίος συνελήφθη στον Πειραιά όπου κατοικεί. Μετά τη δίωξη ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος υπηρετεί στη Μητρόπολη Σπάρτης, ζήτησε και έλαβε 48ωρη αναβολή για να απολογηθεί. Μόλις έγινε γνωστή η εμπλοκή του, η Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης τον έθεσε «εκτός ενεργού υπηρεσίας» και ενεργοποίησε τις διαδικασίες για την παραπομπή του και στην εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Για τους άλλους συλληφθέντες οι εισαγγελικές αρχές στις οποίες οδηγήθηκαν δεν εξέδωσαν εντολή για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο μεγαλύτερος όγκος του υλικού βρέθηκε στην κατοχή του αρχιμανδρίτη και εκτιμάται ότι το είχε «κατεβάσει» τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον. Αρχικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι τις φωτογραφίες τού τις έδωσαν πιστοί κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης. Αμέσως μετά άλλαξε γραμμή και δήλωσε: «Θα τα πω όλα στο δικαστήριο». Ο 44χρονος ιερωμένος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο ποίμνιό του και μάλιστα προοριζόταν για τα υψηλά κλιμάκια της Ιεραρχίας.

Στο έγγραφο, το οποίο οι βρετανοί αστυνομικοί έστειλαν στους έλληνες συναδέλφους τους μέσω της Ιnterpol, τους ενημέρωσαν ότι κατά τη διάρκεια «σάρωσης» στο Ιnternet εντόπισαν πολλές ιστοσελίδες (παραπάνω από 200) στις οποίες οι χρήστες μπορούσαν να δουν και να αγοράσουν υλικό παιδικής πορνογραφίας, όπως φωτογραφίες και βίντεο. Το περιεχόμενο των ιστοσελίδων προορίζονταν για μέλη (VΙΡ- ClubΜembers) και η μηνιαία συνδρομή ήταν 79,85 αμερικανικά δολάρια που χρεώνονταν στην πιστωτική τους κάρτα. Αν κάποιος εκ των μελών ήθελε να δει «ζωντανά» ερωτικές σκηνές με πρωταγωνιστές παιδιά, θα έπρεπε να πληρώσει επιπλέον.

Συνολικά οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και δύο εξ αυτών έχουν κριθεί ήδη προφυλακιστέα, ενώ τέσσερα έχουν αφεθεί ελεύθερα με περιοριστικούς όρους. Σε βάρος άλλων 13 σχηματίστηκε δικογραφία, διότι αν και στην κατοχή τους δεν βρέθηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας, ωστόσο από την έρευνα προέκυψε ότι στο παρελθόν είχαν επισκεφθεί τις ιστοσελίδες με το ανάλογο περιεχόμενο.

Τους πρόδωσαν τα ηλεκτρονικά ίχνη
Η έρευνα των αστυνομικών για τον εντοπισμό των παιδοφίλων εντόπισε 137 ηλεκτρονικά ίχνη που οδηγούσαν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ειδικότερα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη, Πάτρα, Μύκονο, Ορεστιάδα και Πρέβεζα. Αμέσως έγινε άρση απορρήτου και ξεκίνησε η ψηφιακή ανάλυση, οπότε διαπιστώθηκε η ταυτότητα 25 ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου που είχαν επισκεφθεί ορισμένες από τις ιστοσελίδες με το υλικό παιδικής πορνογραφίας. Στη συνέχεια κλιμάκια αστυνομικών έκαναν κατ΄ οίκον έρευνες από τις 10 Δεκεμβρίου ως τις 26 Ιανουαρίου και κατασχέθηκαν 28 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικών υπολογιστών, οκτώ φορητοί υπολογιστές και πολλοί ψηφιακοί δίσκοι.

Η ηλικία των εμπλεκομένων στην υπόθεση κυμαίνεται από τα 25 ως τα 55 έτη, ενώ πολλοί εξ αυτών είναι παντρεμένοι με παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ψηφιακά ίχνη «οδηγούσε» στο σπίτι μιας γυναίκας αστυνομικού που υπηρετεί στο Περιστέρι ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματικούς της Ασφαλείας, δεν προκύπτει εμπλοκή της. Επίσης ένας επιχειρηματίας στον Αλιμο, μόλις μπήκαν στο κατάστημά του οι αστυνομικοί και του είπαν την ιδιότητά τους, έχασε τις αισθήσεις του και χρειάστηκε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ακόμη, ένας από τους συλληφθέντες είναι DJ σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στη Μύκονο και, όπως αναφέρουν αστυνομικοί, στην κατοχή του βρέθηκαν και ναρκωτικά.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ