Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Αν και έχουν πεθάνει τρεις συνάνθρωποι μας τα διαπλεκόμενα και ξεφτιλισμένα μεγαλοκανάλια δεν παίζουν το θέμα.


Από τον Μάιο του 2006 μέχρι και σήμερα το ΕΚΑΒ στην βόρειο Ελλάδα κάνει λευκή απεργία-αποχή από τις δευτερογενής διακομιδές ασθενών (εξιτήρια επανεξετάσεις, κοινωνικές μεταφορές,επιστροφές,κα). Αποτέλεσμα της είναι η ταλαιπωρία και η μη εξυπηρέτηση των ασθενών καθώς επίσης και η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση κυρίως των ευπαθών ομάδων όπως οι καρκινοπαθείς, οι νεφροπαθείς, κα.

Αποτέλεσμα της επίσης είναι να έχουμε δυο(2) θανάτους επίσημα καταγεγραμμένους, σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Αφού το πρόβλημα πήρε διαστάσεις μετά από καταγγελίες ασθενών , συλλόγων καρκινοπαθών , νεφροπαθών ,βουλευτών, κα, με εντολή του πρωθυπουργού, τον Οκτώβριο του 2007 ξεκίνησε έρευνα-ΕΔΕ από το Σ.Ε.Υ.Υ.Π(σώμα επιθεωρητών υπηρεσιών υγείας &πρόνοιας) Θεσσαλονίκης, και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2008 με το πόρισμα που σας έστειλα.

1.Ο υπουργός υγείας αντί να περάσει πειθαρχικό τους κατηγορούμενους από την Ε.Δ.Ε με το έγγραφο αρ.πρωτ.132507/29/9/2008 τους απαλλάσσει και βάζει το φάκελο στο αρχείο.

2.Παρόλο που ο φάκελος πήγε στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης έτοιμος προ εξαμήνου, ακόμη να ασκηθούν διώξεις;

Λέτε να ξεχάστηκε;

3.Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης ΛΕΑΝΔΡΟΣ ΡΑΚΙΝΤΖΗΣ με το έγγραφο αρ.πρωτ.340/08/05/2008 παρακάλεσε(απαίτησε) από τον επιθεωρητή που ολοκλήρωσε την Ε.Δ.Ε να στείλει στον εισαγγελέα το πόρισμα αφού αφαιρέσει την παράγραφο 3.3.

Γιατί άραγε;

4. Επίσης δίνει εντολή να γίνει καταγραφή της ζημίας που υπέστη το δημόσιο από την μη περικοπή των αποδοχών των απεργούντων, που όμως δεν έγινε μέχρι και σήμερα με τις ευλογίες και την ανοχή του υπουργείου υγείας , Δ.Σ. ΕΚΑΒ και Σ.Ε.Υ.Υ.Π.Αθήνας.

Έλεγξε εάν έγινε;

Όσο για τον επιθεωρητή κ. Αρβανίτη Νικόλαο που ανέλαβε και ολοκλήρωσε την ΕΔΕ την 16-12-2008 του ανακοίνωσαν τηλεφωνικά ότι απομακρύνεται από Επιθεωρητής.

Τρίτος θάνατος σήμερα.

Πεθαίνουν περιμένοντας το ΕΚΑΒ...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Μια νέα κοπέλα πέθανε πρόσφατα στο σαλόνι νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, περιμένοντας ασθενοφόρο για να την πάει στο σπίτι της στην Εδεσσα, μετά τη χημειοθεραπεία. Οι δευτερογενείς διακομιδές από ΕΚΑΒ και νοσοκομεία συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ασθενείς και νεφροπαθείς.

Χθες οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν τρίωρες στάσεις εργασίας για να σταματήσουν να πραγματοποιούν διακομιδές προς τις ιδιωτικές κλινικές. Παράσταση στον εισαγγελέα έκαναν οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται στη μέση της διένεξης. Το ΕΚΑΒ εξυπηρετεί κατ' εξαίρεση τους καρκινοπαθείς, μετά το θάνατο της κοπέλας το περασμένο Σεπτέμβριο, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

«Είμαστε θύματα αδιευκρίνιστων αποφάσεων», λέει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, Βασίλης Αψής. Αναγνωρίζει έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ, αλλά τονίζει: «Θα μας βρουν μπροστά τους, αν αρνηθούν τις διακομιδές». Το ΙΚΑ πληρώνει ταξί, αλλά ανάπηροι και χειρουργημένοι νεφροπαθείς χρειάζονται βοήθεια. «Μετά την αιμοκάθαρση, περιμένουμε κατάκοποι 3 και 4 ώρες το ασθενοφόρο. Ερχεται, αλλά πάντα με γκρίνιες και μούτρα».

Κατ' εξαίρεση εξυπηρετεί τους καρκινοπαθείς το ΕΚΑΒ. Χρειάστηκε όμως να χαθεί μια ζωή. Παρ' όλ' αυτά, «η τρίωρη αναμονή είναι συνηθισμένη», λέει η πρόεδρος Καρκινοπαθών Ελλάδος, Περσεφόνη Μήττα. Καταγγέλλει επίσης ότι το προσωπικό νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης παρότρυνε νεαρό καρκινοπαθή να μην περιμένει το ΕΚΑΒ, που αργούσε, αλλά να καλέσει ιδιωτικό ασθενοφόρο. «Αυτό είναι απαράδεκτο», τονίζει η Π. Μήττα και αναγνωρίζει έλλειψη προσωπικού στο ΕΚΑΒ, το οποίο, όπως λέει, «είναι φρίκη σε σχέση με το πώς ήταν πριν από 20 χρόνια».

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, Χρήστος Αγγελίδης, επισημαίνει ότι πλέον όλα τα νοσοκομεία έχουν ασθενοφόρα για τις δευτερογενείς διακομιδές.

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ (Δυτικής Μακεδονίας), Δημήτρης Βαρτζόπουλος, επισημαίνει ότι γίνονται προγράμματα εκπαίδευσης των τραυματιοφορέων σε αντικείμενα, όπως καρδιο-αναπνευστική αναζωογόνηση, ακριβώς για να μπορέσουν να βοηθήσουν ένα μη επείγον περιστατικό, σε περίπτωση που πάθει κάτι μέσα στο ασθενοφόρο. «Αρνούνται όμως να τα παρακολουθήσουν και να συνοδεύσουν ασθενή, αν δεν τους δοθεί εξειδίκευση. Αυτό σημαίνει αύξηση μισθού και σύνταξης, που καλείται να καλύψει το κράτος», καταλήγει. *



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/01/2009