Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη


Συνεδρίασε το πρωί η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Εσωτερικών. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι συζητήθηκε η διοικητική μεταρρύθμιση και η προώθηση του ΕΣΠΑ για μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους της, καθώς και η πορεία εφαρμογής του προγράμματος το 2009.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην εφαρμογή της εγκυκλίου του πρωθυπουργού για την καλή νομοθέτηση, σημειώνοντας ότι οι νόμοι θα πρέπει να αξιολογούνται για τους στόχους τους, αλλά να γίνεται και έρευνα για την εφαρμογή τους.

Μίλησε ακόμη για την καθημερινότητα του πολίτη και τη βελτίωσή της σε όλους τους τομείς, ενώ υπογράμμισε ότι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί ο χρόνος και το κόστους ίδρυσής τους.

Ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία ενόψει των κινδύνων από έκτακτα φυσικά φαινόμενα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε ότι "θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των επιχειρήσεων", σημειώνοντας ότι προωθείται νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εμπορικού δικαίου και για την ίδρυση επιχειρήσεων, χωρίς γραφειοκρατία.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι το βάρος θα σηκώσουν τα Επιμελητήρια, τα οποία θα ενισχυθούν, ενώ πρόσθεσε ότι για να μη χαθεί χρόνος θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσω των ΚΕΠ, ώστε να ιδρύονται οι επιχειρήσεις ''σε γραφεία μίας στάσης''.

Χθες, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επικοινωνία που είχε διάρκεια 15 λεπτών περίπου, έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Πούτιν.

Κύριο θέμα της συζήτησης ήταν το θέμα το οποίο έχει ανακύψει σχετικά με τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ευρώπης και φυσικά προς τη χώρα μας.

Ο κ. Πούτιν εξέθεσε στον κ. Καραμανλή τις απόψεις του απο τη δική του πλευρά. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αλλά κυρίως της ελληνικής πλευράς με ρωσικό φυσικό αέριο.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Πούτιν θα κάνει ό,τι είναι εφικτό προκειμένου να δοθεί- και στη βάση όσων συμφωνήθηκαν χθες στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης- οριστική λύση στο θέμα και να εξασφαλιστεί η προμήθεια των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, βεβαίως και της χώρας μας, με φυσικό αέριο.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας έγινε επίσης ανασκόπηση της διμερούς συνεργασίας που εξελίσσεται ομαλά στα ενεργειακά, οικονομικά, τουριστικά, αμυντικά θέματα και γενικότερα σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Εθνικός διάλογος για την Παιδεία

Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για το κρίσιμο ζήτημα της Παιδείας.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ότι αποτελεί κυρίαρχη προτεραιότητα στο θέμα της Παιδείας η εξέλιξη του λυκείου και ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές θα προχωρούν στο επόμενο βήμα που είναι το Πανεπιστήμιο.

"Αυτά είναι ζητήματα που θα απασχολήσουν τον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, έναν διάλογο που από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι τον προσεγγίζουμε χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς δογματισμούς, χωρίς εκ των πραγμάτων ετσιθελικές απόψεις. Είμαστε ανοιχτοί και θα είμαστε ανοιχτοί στα πλαίσια αυτού του διαλόγου, σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Άρα, προσερχόμαστε σε έναν διάλογο ο οποίος εξαρχής θα είναι tabula rasa.

Απαντώντας σε ερώτηση αν συζητείται και το ζήτημα του ασύλου, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε για το θέμα του ασύλου οι απόψεις είναι δεδομένες, είμαστε ανοιχτοί στο να ακούσουμε οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει και να προστατεύσει το άσυλο, όπως πραγματικά είναι: άσυλο ιδεών, απόψεων και ελευθερίας μέσα στο χώρο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Από εκεί και έπειτα ασφαλώς δεν νοούνται τακτικές οι οποίες μπορούν να βεβηλώνουν το άσυλο με βία, με έκτροπα, με επεισόδια, με πράγματα τα οποία πολύ απέχουν από την πραγματική σημασία του ασύλου. Από εκεί και έπειτα είναι πάρα πολύ ανοιχτοί σε αυτές τις απόψεις για να ακούσουμε ο,τιδήποτε μπορεί να προστατεύσει το άσυλο των ιδεών".

Σε άλλη ερώτηση πότε θα ξεκινήσει ο διάλογος ο κ. Σπηλιωτόπουλος απάντησε "τίποτε άλλο", ενώ στην ερώτηση αν μετά ανοίγει ο δρόμος για εκλογές ο υπουργός Παιδείας δήλωσε "ποιες εκλογές; έχει εκλεγεί η κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση 4ετίας".


ΑΠΕ