ΠΛΕΚΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ
Αντιπροσωπεία δασκάλων και μελών της άτυπης συμβουλευτικής επιτροπής με τον ψευτομουφτή Κομοτηνής έδωσαν το παρόν τους
Της Μελαχροινής Μαρτίδου
Η τουρκική ηγεσία σε τοπικό κι εθνικό επίπεδο στην Ανατολική Θράκη και συγκεκριμένα στο Τεκίρνταγκ, την άλλοτε Ρεδαιστό έσπευσε να παραυρεθεί και να αποδώσει τιμές στον εκλιπόντα Αχμέτ Σαδίκ τον ηγέτη της Θράκης και δημιουργό του κόμματος DEP με αφορμή την ολοκλήρωση γέφυρας που αποφασίστηκε να φέρει το όνομά του. Έτσι δεν ήταν τυχαία η δημοσιότητα που έγινε, όπως και η άφιξη του προέδρου της...«Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης» Κιοκσάλ Τοπτάν που πραγματοποίησε τα εγκαίνια της γέφυρας Σαδίκ Αχμέτ.
Στα εγκαίνια όπως πληροφορούμαστε από το δημοσίευμα της τουρκόφωνης εφημερίδας της Κομοτηνής «Μπιρλίκ» 14-01-2009, μαζί με τον κ. Κιοκσάλ συμμετείχαν από την οικογένεια του εκλιπόντος Σαδίκ Αχμέτ η χήρα Ισίκ Αχμέτ, ο γιος του επιχειρηματίας Λεβέντ Αχμέτ με την σύζυγό του Σερικέ, και την αδελφή του Φουντά Αχμέτ. Επίσης, οι βουλευτές της Ραιδεστού Ζιγαεττίν Ακμπουλούτ, Νετζήπ Ταϊλάν, ο βουλευτής Εθνικιστικού Κόμματος Ραιδεστού Κεμαλετήν Ναλτζί, ο νομάρχης Ραιδεστού Αϊντίν Νεζίχ Ντογάν, ο δήμαρχος Ραιδεστού Αχμέτ Αϊγκιούν, τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής μειονότητας Δυτικής Θράκης, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπράμ Σερίφ, ο πρόεδρος του συλλόγου δασκάλων Δυτικής Θράκης Σαμί Τοραμάν, ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του κόμματος Ισότητας και Φιλίας Μουσταφά Μποσνάκ και πολλοί άλλοι από την Δυτική Θράκη που προσκλήθηκαν ειδικά για την εκδήλωση.
Αξίζει να μεταφέρουμε σε πιστή μετάφραση τις προκλητικές δηλώσεις που έγιναν από τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (Βουλής) που έπλεξε το εγκώμιο του Αχμέτ Σαδίκ λέγοντας: «Αχμέτ Σαδίκ είναι από τα κορυφαία ονόματα του τουρκικού κόσμου και του τουρκισμού της Δυτικής Θράκης. Τα εγκαίνια της γέφυρας αφιερωμένης στην προσωπικότητά του έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα και πολλαπλή σημασία για αυτόν αλλά και για τον τουρκισμό της Δυτικής Θράκης. Για μένα να παρευρίσκομαι σε μια τέτοια εκδήλωση έχει πολλαπλή σημασία. Όμως ο Σαδίκ Αχμέτ, όπως και το όνομά του, (ονομ. Σαδίκ σημαίνει πιστός, αφοσιωμένος), για μένα ήταν ένας πιστός φίλος, ένας αδερφός, μια ψυχή. Για αυτό όταν ακούω κάθε φορά το όνομά του τρέμω μέσα μου και υπερηφανεύομαι. Στην γενναιότητα του γιου του Λεβέντ και στο θάρρος της γυναίκας του κ. Ισίκ βλέπω αυτόν. Ήταν ένα κορυφαίο όνομα για μας, για το τουρκισμό και για το τουρκικό κόσμο. Ο κόσμος μας δίνοντας το όνομά του σε κάθε μνημείο και σε κάθε έργο τον τιμούν και εκπληρώνουν και ένα καθήκον. Αυτά τα ονόματα δεν πρέπει να τα ξεχάσει ούτε η Δυτική Θράκη αλλά ούτε όλος ο τουρκικός κόσμος. Εύχομαι η Δυτική Θράκη, η Τουρκία μας και όλος ο τουρκικός κόσμος να βγάλει τέτοιους αρχηγούς. Τέτοιοι αρχηγοί μας οδεύουν προς τους στόχους που επιθυμούμε, που θέλουμε, προς τους στόχους που ονειρευόμαστε για ένα Μεγάλο Τουρκικό Κράτος. Στη Γάζα σκοτώνονται παιδιά. Αν εμείς είμαστε ισχυροί, αυτό μπορεί να δώσει θάρρος και εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που πιστεύουν σε μας όμως, αν μπορέσουμε να φοβίσουμε και αυτούς που κάνουν παιχνίδια με μας τότε θα ζήσουμε αιώνια σε αυτά μέρη και σε αυτά τα χώματα ως μια ανεξάρτητη και ισχυρή χώρα».
Μετά την ομιλία του προέδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Τοπτάν που καλύφθηκε από χειροκροτήματα μίλησε η σύζυγος του Σαδίκ , η Ισίκ Αχμέτ, η οποία δεν μπόρεσε να …συγκρατήσει τα δάκρυά της λέγοντας: «Μακάρι οι «Τούρκοι» που ζουν στη Δυτική Θράκη να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματά τους ως πολίτες πρώτης κατηγορίας και να μπορέσουν να εκφράσουν ελεύθερα την εθνικότητά τους και να συνεχίσουν στην πορεία αυτή». Η κόρη του Σαδίκ Αχμέτ, η Φουντά Αχμέτ διάβασε το ποίημα που έγραψε για τον πατέρα της που είχε συνήθως απαγγέλει και σε τελετές μνημοσύνων που γίνονται στην Κομοτηνή το καλοκαίρι και στη συνέχεια εγκαινιάστηκε η γέφυρα. Το περίεργο είναι ότι ο Σαδίκ Αχμέτ στην Τουρκία εμφανίζεται ως ο «Ντενκτάς» της Θράκης του οποίου όμως το έργο ανακόπηκε από τον θάνατό του, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος έξω από τον Σώστη. Λατρεύεται, τιμάται και μνημονεύεται ως μια προσωπικότητα στον χώρο των Βαλκανίων που συσπείρωσε κάτω από ένα διεκδικητικό πλαίσιο την μειονότητα, η ζωή του αναφέρεται στο βιβλίο της ιστορίας όπως οι μορφές των σύγχρονων ηρώων του τουρκικού κράτους ενώ τις παρακαταθήκες του αναλαμβάνουν να πραγματώσουν οι συνεχιστές του κόμματός του που οι περισσότεροι απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης μεγάλου μέρους της μειονότητας αφού επιδίδονται σε εθνικιστικές κορώνες. Η κ. Ισίκ το ξέρει το ποίημά της και το επαναλαμβάνει μιλώντας για δικαιώματα της μειονότητας στην Ελλάδα όταν είναι γνωστό ότι αυτή η καραμέλα έχει παρέλθει, κάποιοι όμως επιμένουν εκτός Ελλάδας να μας πιπιλίζουν με το γνωστό σενάριο νομίζοντας ότι αποκτούν έτσι ακροατήριο. Και οι ίδιοι ίσως καλά κάνουν αυτοί όμως που αναπαράγουν τέτοιες ειδήσεις περί καταπιέσεων και μεγάλου «τουρκικού κράτους», θα πρέπει διαρκώς να είναι στο απυρόβλητο;
Πηγή@: Χρόνος Κομοτηνής
Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009
Γέφυρα «Αχμέτ Σαδίκ» στη Ραιδεστό…
ΑΠΟ ΤΟ http://infognomonpolitics.blogspot.com/